Pretraga

Top sportašica: Iva Radoš europska taekwondo prvakinja i odlična gimnazijalka

A- A+

Na netom održanom Europskom taekwondo prvenstvu u glavnom gradu Azerbajdžana Bakuu, među šest odlikovanih hrvatskih predstavnika, našla se i maturantica Gimnazije Sesvete, Iva Radoš. Ova je naime 18-godišnjakinja osvojila zlato, pobijedivši u kategoriji do 73 kilograma srpsku predstavnicu i olimpijsku pobjednicu Milicu Mandić. I više nego dovoljan povod da nam otkrije nešto više o svome sportskom životu i privatnim preferencijama.

Iva Radoš /foto: unisport.hr

Maturantica Gimnazije Sesvete Iva Radoš, postala je europskom taekwondo prvakinjom, na netom održanom prvenstvu u Azerbajdžanu. Ova 18-godišnjakinja i članica taekwondo kluba Metalac iz Dubrave, svladala je u finalnoj borbi do 73 kilograma, olimpijsku pobjednicu i srpsku predstavnicu Milicu Mandić. Koji su joj hobiji, najdraži predmet u školi te daljnji sportski planovi, otkriva nam sama.

Izdvojeni članak

Top sportaš: Upoznajte Tomislava Pucara stolnoteniskog juniora godine s više međunarodnih uspjeha


Hrvatska ženska taekwondo reprezentacija najuspješnija u Europi

Na već spomenutom Europskom prvenstvu u Azerbajdžanu, ženska taekwondo reprezentacija Hrvatske bila je najuspješnija po broju i sjaju medalja. Naime uz zlato Ive Radoš, najsjajnije odličje osvojile su i Ana te Lucija Zaninović, srebro Marina Sumić te broncu Mateja Kunović.

Istinska taekwondo obitelj

Iva trenira taekwondo već devet godina, a zanimljivo da se ovim sportom bave i njen brat Ivan te sestra Mia. Vrijedi svakako istaknuti da je i njen otac, Ivan Radoš, bio osvajač prve taekwondo medalje s velikih natjecanja za Hrvatsku u povijesti, kada se na Europskom prvenstvu u Valenciji 1992. godine ovjenčao broncom.

Ipak 18-godišnja maturantica iz Sesveta, zanimala se i za druge sportove.

– Dok sam bila mlađa bavila sam se gimnastikom, plivanjem, odbojkom, a volim i ples, govori nam Iva. Ipak ozbiljnije se bavila samo ovom borilačkom vještinom, koji je očito u genima Radoševih. No za dolazak do kontinentalnog vrha treba uložiti puno truda. Iva svakog dana ima 2-3 treninga, a takav pristup mora naposljetku dati i rezultate.

– Ovo zlato je trenutno moj najveći uspjeh, no iza mene ima puno osvojenih A i G turnira kao što su Nizozemska, Švedska, Belgija, Njemačka, govori Iva o svojim postignućima.

Izdvojeni članak

Top sportašica: Anita Kelava (15) među najperspektivnijim košarkašicama u Europi

Školu ne namjerava zapostaviti

Kao što smo prije spomenuli, Iva je učenica Gimnazije Sesvete u kojoj prolazi s odličnim uspjehom. Školu ne namjerava zapostaviti unatoč velikim sportskim uspjesima, a kada je riječ o taekwondou, ima i tu još štošta za napraviti.

– Cilj svakog sportaša su Olimpijske igre, pa tako je to i moj cilj i nadam se da ću ga jednoga dana i ostvariti. Taekwondo-om se namjeravam baviti profesionalno i mislim da sam na dobrom putu. No nikad ne znate, može vam se desiti neka ozljeda zbog koje morate prestati trenirati, zato je važno završiti školu i faks, a ostalo šta Bog da. Tako je planiram upisati ekonomiju ili logopediju, govori 18-godišnja taekwondo prvakinja Europe.

Često se govori o perspektivi bavljenja nekim ‘manje popularnim’ sportom u Hrvatskoj. Za taekwondo Iva ima samo riječi hvale.

– Perspektiva je odlična, ima super klubova, odličnih trenera i svakom bi savjetovala da se okuša, zaključuje maturantica.

Izdvojeni članak

Student ekonomije svjetski viceprvak u nanbudu

Najomiljeniji školski predmet politika i gospodarstvo, a knjiga Lovac u žitu

Iva Radoš je podijelila s nama i neke osobne crtice iz svog života, kroz kratke odgovore na nekoliko pitanja.

Omiljeni i omraženi predmet u školi?

Omiljeni predmet mi je politika i gospodarstvo, a omraženi nemam.

Sportski uzor?

Sestre Zaninović.

Omiljena knjiga?

Lovac u žitu.

Izdvojeni članak

Top sportašica: Mlada nogometna reprezentativka Andrea Godinić ima cilj osvojiti Ligu prvaka s Velikom Goricom

Omiljeni film?

‘300’.

Hobi?

Ples.

Osobine koje cijeniš kod sportaša?

Iskrenost, dobrota.

Glazbeni žanr?

Pop, r’n’b, house.

Neostvarena želja?

Olimpijske igre.