Pretraga

Top sportašica: Tihana Jeletić (17) postala prvakinja svijeta u skoku u vis

A- A+

Tihana Jeletić 17-godišnja je učenica Športske gimnazije u Zagrebu koja je prije nepunih dva tjedna osvojila prvo mjesto na Svjetskom školskom atletskom prvenstvu u Češkoj u skoku u vis, među visašicama iz 23 zemlje. Skočila je 1,69 m, dok joj je inače najbolji rezultat 1,74 m. Osim ovog uspjeha Tihana je ove godine postala i dvoranska juniorska prvakinja Hrvatske, a već je u ovoj dobi osvojila srebro i na seniorskom prvenstvu Hrvatske. Atletikom se počela baviti s 13 godina, te od tada trenira u atletskom klubu Dinamo Zrinjevac. Članica je i Hrvatske atletske juniorske reprezentacije.

Foto: atletskiklubagram.hr / Tihana Jeletić se priprema za skok

Tihana Jeletić (17) atletičarka je koje je na nedavnom Svjetskom školskom atletskom prvenstvu u Češkoj osvojila prvo mjesto u skoku u vis s preskočenih 1,69 m. Iako se atletikom bavi svega četiri godine, već je nanizala dosta uspjeha, a članica je i Hrvatske atletske juniorske reprezentacije. Otpočetka trenira u atletskom klubu Dinamo Zrinjevac, a unatoč sjajnim rezultatima u skoku u vis cilj joj je u atletici postati višebojka. Sjajno se snalazi u skoku u dalj te je i u toj je disciplini dvoranska juniorska viceprvakinja Hrvatske.

Izdvojeni članak

Na Svjetskom školskom atletskom prvenstvu hrvatske predstavnice osvojile dva prva mjesta

Na Svjetskom prvenstvu osim skoka u vis, nastupila u sprintu na 200 metara

Uz velike uspjehe u klubu, Tihani jako dobro ide i u školskim atletskim natjecanjima, pa tako već treću godinu za redom ekipa Športske gimnazije osvaja titulu na Državnom prvenstvu. Ni dva mjeseca nakon ovogodišnje titule, Tihana je dobila priliku sudjelovati i na spomenutom Svjetskom prvenstvu i biti najbolja u svojoj disciplini. Međutim prema pravilima Međunarodnog školskog športskog saveza (ISF-a) samo se nagrađuju momčadski rezultati, tako da Tihana nije ovjenčana zlatom, unatoč pobjedi.

– Natjecanje je samo po sebi bilo izuzetno naporno, zbog vremenskih uvjeta i duljine trajanja. Nažalost morali smo birati dvije različite discipline, s tim da nisu smjele biti dvije primjerice skakačke, tako da sam odabrala 200 metara iako sam htjela skakati u dalj jer sam tu puno uspješnija. Sve što se događalo izvan atletskog stadiona će mi ostati u lijepom sjećanju jer sam upoznala puno vršnjaka iz cijeloga svijeta. Naša ekipa djevojaka najviše se sprijateljila s vršnjakinjama iz Lihtenštajna, s nama je podijelila dojmove s natjecanja Tihana.

No Tihana nije protivnik natjecanja u više atletskih disciplina, jer joj je želja postati višebojkom, a natjecanje u višeboju za žene se sastoji od sedam disciplina.

– Sljedeći cilj mi je ove godine u rujnu uzeti zlatnu medalju na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u višeboju, a u budućnosti bih svakako željela ostati u atletici i natjecanjima i jednoga dana postati trenerica, govori Tihana nešto o svojim kratkoročnim i dugoročnim planovima.

Izdvojeni članak

Top sportaš: Upoznajte Tomislava Pucara stolnoteniskog juniora godine s više međunarodnih uspjeha

Perspektiva nije blistava, Zagreb nema atletsku dvoranu

Iako atletiku često nazivamo kraljicom sportova, tradicija bavljenja atletikom u Hrvatskoj i nije tako bogata. Razlozi su infrastrukturne i novčane prirode, kako to obično biva.

– Perspektiva i nije blistava, najveći nedostatak je atletska dvorana koju Zagreb nema, a recimo atletska staza na kojoj treniram u jako je lošem stanju, objašnjava Tihana.

Juniorska reprezentativka u skoku u vis te nositeljica najboljeg rezultata u Hrvatskoj za svoju dob, vrlo dobra je učenica, te nema nastavnog predmeta koji osobito mrzi.

– Športska gimnazija je po nastavnom planu kao opća, a razlikuje se po tome što smo svi sportaši, dosta izostajemo s nastave zbog natjecanja i priprema pa su nam izostanci opravdani. Imamo odgovaranje po dogovoru, a možemo tražiti i pomoć od predmetnih profesora za gradivo koje smo propustili. Najdraži predmet mi je tjelesni, dok omraženog nemam, s tim da mi pojedini idu malo teže, rekla nam je Tihana o svojoj školi i nastavi.

‘Cijenim fer sportaše, koji kad izgube pruže ruku i čestitaju pobjedniku’

Pitali smo Tihanu o nekim njenim preferencijama van atletskog stadiona.

Omiljeni film?

Definitivno dječji Jumanji, koji često gledam s ostatkom obitelji.

Glazba?

Nemam omiljenu. Volim poslušati sve osim metala i tako nekih težih žanrova.

Osobina koju cijeniš kod sportaša?

Cijenim fer sportaše, koji kad izgube pruže ruku i čestitaju pobjedniku.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Športska gimnazija iz Zagreba najuspješnija na Državnom prvenstvu

Hobi?

Volim izaći s prijateljima i zabaviti se.

Omiljena knjiga?

Nisam još pronašla omiljenu, nemam baš previše slobodnog vremena za čitanje.

Sportaš/ica kojoj se diviš?

Švedska visašica Emma Green Tregaro i britanska višebojka Jessica Ennis.

Neostvarena želja?

Probati bungee jumping, otputovati u Belgiju na techno party Tomorrlowland i posjetiti Jamajku.