Pretraga

U hakerskom napadu na A1 ukradeni podaci korisnika: Evo kako provjeriti jesu li i vaši kompromitirani

A- A+

Popularni teleoperater A1 Hrvatska, u srijedu je izvijestio javnost o sigurnosnom incidentu povezanim s jednom od baza korisničkih podataka. Nekim su korisnicima tako procurjele razne ‘škakljive’ osobne informacije, u kojima je čak i OIB. Evo kako provjeriti jeste li i vi žrtva ovog hakiranja.

Foto: Pixabay

Ime i prezime, adresa, OIB te broj telefona, podaci su koji su ostali oštećeni u sigurnosnom incidentu A1 Hrvatske koji se dogodio ovu srijedu. Popularni je teleoperater, naime, utvrdio da su potencijalno kompromitirani podaci manje od 10 posto njihovih korisnika.

Dobra vijest je da podaci o bankovnim karticama i računima nisu procurjeli, jer prema A1, oni ni nisu dostupni u oštećenoj bazi podataka. Korisnici čiji su podaci potencijalno kompromitirani, od teleoperatera bi trebali dobiti obavijest, no oni kojima to ne ulijeva sigurnost, savjetujemo da posjete stranicu ‘Have i Been Pwned‘.

Izdvojeni članak

Oprez: Svi ih šaljemo putem WhatsAppa, a hakeri nam zbog njih mogu ukrasti čak i fotografije

Na toj se stranici, dakle, može provjeriti je l’ se vaš mail ili broj mobitela ikad našao u nekom curenju podataka. U traku koja podsjeća na tražilicu potrebno je upisati broj u međunarodnom formatu (+385) ili adresu vaše e-pošte te kliknuti ‘pwned?’.

Ako je jedan od tih podataka kompromitiran, ekran će se zacrveniti uz obavijest ‘Oh no – pwned!’ te će biti navedeno na kojim ste stranicama izgubili podatke i kada se to dogodilo.

Screenshot: Have I Been Pwned?

Ako je, pak, sve u redu s vašim podacima, ekran će se zazeleniti uz prigodnu obavijest ‘Good news – no pwnage found!’.

Screenshot: Have I Been Pwned?

Internetska sigurnost u 21. stoljeću od izrazite je važnosti.  Osim napomene da se pripazi na kojim stranicama ostavljate podatke, stručnjaci svakako preporučuju korištenje kompliciranih i ‘jakih’ lozinki, kao i korištenje dvofaktorske autentifikacije gdje je to moguće.