Pretraga

Broj računalnih incidenata pada, ali je korištenje zlonamjernog softvera u velikom porastu

A- A+

Nacionalni CERT Hrvatske izvijestio je o smanjenju broja računalno-sigurnosnih incidenata u 2023. godini, bilježeći pad od 4,63 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupno je obrađeno 1236 incidenata, s dominacijom phishinga i scam incidenata, no izvješće pokazuje da je došlo do značajnog porasta incidenata povezanih sa zlonamjernim softverima, koji su skočili za 263 posto.

ilustracija: pixabay

Nacionalni CERT Hrvatske objavio je svoje godišnje izvješće za 2023. godinu, koje pokazuje smanjenje broja računalno-sigurnosnih incidenata za 4,63 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupno je obrađeno 1236 incidenata, s najčešćim vrstama phishinga i scam incidenata. Međutim, zabilježen je značajan porast incidenata povezanih s zlonamjernim softverima koji su porasli za 263 posto.

– Nove tehnike napada i sofisticiranije kampanje poput korištenja QR koda i relevantnih informacija poslužile su za bolje ciljanje i vjerodostojnije iskorištavanje građana poput povrata poreza, subvencija za troškove stanovanja ili prelaska na euro. Napadači vješto prikupljaju javno dostupne informacije i manipuliraju korisnike kako bi ostvarili financijsku korist, rekla je Nataša Glavor, pomoćnica ravnatelja CARNET-a za Sektor Nacionalni CERT.

Izdvojeni članak
Karijere bivših studenata Fakulteta prometnih znanosti (FPZ)

Htjela je biti balerina, danas ‘lovi’ hakere: Bivši studenti otkrili o čemu su maštali kao djeca

U izvješću se također navodi da su se napadači sve više okretali prema financijski isplativim vrstama kibernetičkog kriminaliteta. Značajan porast zabilježen je i u broju zaraženih računala botovima u Hrvatskoj, s ukupno 138.676 zabilježenih botova, što je povećanje od 201,3 posto u odnosu na 2022. godinu.

– Raste potreba, ali i interes javnosti za većim angažmanom svih dionika u aktivnostima podizanja razine svijesti i edukacije korisnika o kibernetičkoj sigurnosti te važnosti zaštite i brige o osobnim podacima, napominje Glavor.

Cijelo godišnje izvješće možete pogledati na u nastavku. Ako vam se dokument ne učitava, preporučujemo da osvježite stranicu.