Pretraga

Na stranici Ministarstva, koja je koštala 50.000 kuna, danas se vrte reklame za kockarnice

A- A+

Na stranici Škole za život Ministarstva znanosti i obrazovanja, u rubrici Novosti, danas se ‘vrte’ reklame za kockarnice na engleskom jeziku. Ova je stranica bila aktivna tijekom eksperimentalne provedbe Škole za život, ali zadnja objava na njoj datira još u srpanj 2020. godine. Inače, izrada ove stranice koštala je 50.000 kuna.

 

Ako kojim slučajem zalutate na stranicu Škole za život i uđete u rubriku Novosti, dočekat će vas iznenađenje.

Na stranici Škole za život – reklame za kockarnice

Naime, u toj se rubrici ne nalaze nikakve vijesti vezane uz školstvo, nego trenutno reklame za kockarnice većinom na engleskom jeziku, iz čega je razvidno da je stranica hakirana. Osim na engleskom, dio tih poveznica je i na španjolskom, njemačkom, švedskom… Iz Ministarstva obrazovanja su se kratko oglasili oko slučaja, prenosi Danas.hr – kažu da rade na analizi otklanjanja problema i da će on biti otklonjen u najkraćem mogućem roku.

Ova stranica služila je za objavu informacija i materijala u programu Škole za život. No, nakon što je s čela Ministarstva otišla bivša ministrica Blaženka Divjak, ondje nije objavljeno ništa. Zadnja objava datira u srpanj 2020. godine.

To smo primijetili u listopadu iste godine pa smo MZO pitali koliko je koštala izrada stranice na kojoj se ništa novo ne objavljuje. Tada su nam iz Ministarstva odgovorili da je mrežnu stranicu je izradila tvrtka Avalon d.o.o.  s kojom je MZO imao ugovor od lipnja 2018. do rujna 2020. godine, ukupnog ugovorenog iznosa 49.400,00 kn s PDV-om. Troškove održavanja više nisu plaćali.

Izdvojeni članak
Škola za život

Na stranici Ministarstva, koja je koštala 50.000 kuna, danas se vrte reklame za kockarnice

Stranica je nakratko bila ugašena pa je oživljena

Stranica je nakratko ugašena 2021. godine, a bivša ministrica Blaženka Divjak kritizirala je taj potez, kao i neki učitelji koji su isticali da još uvijek koriste stranicu da bi došli do materijala za rad. Ministarstvo ju je onda ponovno oživjelo.

Isto kao i ova stranica, propala je i evaluacija Škole za život. Početkom školske godine 2018./2019.  eksperimentalni program Škole za život ušao je u 74 škole, a u 2019./2020, Škola za život frontalno je uvedena u sve škole. No, evaluacija nikad nije provedena, pisali smo nedavno –  iz Ministarstva se vade da je pandemija zaustavila nastavak praćenja i vrednovanja uvođenja novih kurikuluma i njihove primjene. I to baš u trenutku frontalnog uvođenja kurikuluma. Jedini rezultati analize koji postoje odnose se na period od jedne godine i to u eksperimentalnoj fazi.