Pretraga

Učenica želi postati građevinarka, ali njeni roditelji ne odobravaju: Što biste joj savjetovali?

A- A+

Učenica Lena od malena se voljela igrati s maketama brodova i legićima, a danas sanja o karijeri u građevini. No, roditelji ju od toga odgovaraju, smatrajući da je ta struka prenaporna za djevojke. Ovaj rodni stereotip jedan je u nizu primjera koje smo pronašli na platformi Jednakost IN, stereotipi OUT koja je posvećena prepoznavanju rodnih stereotipa i nudi primjere kako ih otkloniti. U interaktivnim karticama možete proći niz svakodnevnih situacija u kojima se susrećemo sa stereotipima kako biste ih naučili prepoznati i uvažiti različitosti.

inženjerka, građevinarka

Foto: Pexles

Kad bismo vas pitali da nacrtate osobu koja radi s djecom, osobu koja provodi eksperimente u laboratoriju i osobu koja vodi političku stranku, kako biste ih zamislili? Dobra je šansa da biste nacrtali ‘tetu’ u vrtiću, dok bi znanstvenik i političar bili muškarci.

Ne, to vjerojatno ne znači da mislite da su žene manje sposobne za određene poslove. Rodni stereotipi naprosto su toliko duboko ukorijenjeni da su prvo što nam padne na pamet. Želimo li živjeti u ravnopravnijem društvu, moramo ih osvijestiti, a to nije nimalo lak zadatak.

Na sreću, nedavno je završio projekt pod nazivom Jednakost IN, stereotipi OUT. Riječ je o projektu čiji je cilj upravo podići svijest o rodnim stereotipima, a posebno su se usmjerili na obrazovanje. U sklopu projekta nastala je i web platforma Treniraj trenera namijenjena primarno nastavnicima.

Izdvojeni članak
Djevojčica i dječak u igri

Već s pet godina naučimo da se poslovi dijele na ‘muške i ženske’: Evo zašto je to jako štetno

Što biste savjetovali učenici Leni?

Na platformi ćete pronaći interaktivne kartice s nizom svakodnevnih situacija u kojima rodni stereotipi izlaze na vidjelo, a jedna od njih je i ona o učenici Leni koja želi postati građevinarka. Lena je, naime, djevojka čija je soba prepuna maketa brodova i aviona. Kad je bila mala, najradije se igrala s lego kockama. U razgovoru s prijateljicom Lena otkriva da se u životu želi baviti konstrukcijama i gradnjom.

Ipak, njeni roditelji se tome protive. Smatraju da bi trebala razmišljati o ‘ženstvenijim’ poslovima. Usmjeravaju ju prema radu s djecom u vrtiću ili školi, a svoj stav argumentiraju stavom da je građevinarstvo prenaporan posao za djevojke.

Zašto mnogi misle da postoje ‘ženska’ zanimanja?

Primjer učenice Lene nije jedinstven, jer još uvijek u društvu postoji ideja o ‘muškim‘ i ‘ženskimposlovima. U prošlosti, kada ljudska prava i jednakost nisu bile vrijednosti u koje su svi vjerovali, žene nisu imale toliko slobode kao danas. Tad su birale profesije koje im je društvo dozvoljavalo, a to sve one koje još uvijek smatramo tradicionalno ‘ženskima’ – nastavnice, medicinske sestre, čistačice, frizerke…

Izdvojeni članak
matematika_učenje

Jesu li učenice lošije u matematici? ‘Kad cijeli život slušaš da si lošija, počneš u to vjerovati’

Iako su se vremena promijenila, a ženama je dozvoljeno obrazovati se za karijere koje žele, u određenim ih je profesijama više nego muškaraca. Zbog toga će mnogi zaključiti da im te struke bolje ‘leže’, zanemarujući da to nikad nije bio razlog zašto su ih žene birale. Upravo zato mit o ‘ženskim’ i ‘muškim’ zanimanjima nastavlja živjeti i u našem društvu.

Gdje pronaći više informacija?

No, želimo li živjeti u boljem društvu, moramo osvijestiti da se danas svi možemo baviti onime što nas zanima, neovisno o našem spolu. Korak koji tome prethodi je osvještavanje rodnih stereotipa u koje vjerujemo, a da toga nismo niti svjesni. Na platformi Jednakost IN, stereotipi OUT pronaći ćete materijale koji će vam u tome pomoći.

Kroz video sadržaj, interaktivne kartice i materijale za čitanje proći ćete niz svakodnevnih situacija u kojima se skrivaju rodni stereotipi. Dobit ćete i savjete kako se u njima postaviti i što učiniti kako biste se izborili za više jednakosti.

Platforma je namijenjena primarno nastavnicima i edukatorima, no bit će korisna svima koji žele osvijestiti stereotipe koje nesvjesno podržavaju. Posjetite web stranicu Jednakost IN, stereotipi OUT i naučite kako biti dio promjene na bolje od koje će koristi imati cijelo društvo.

Izdvojeni članak
učenici u kratkim hlačama

Učenici o odijevanju u školi: ‘Većina dečki nosi hlače koje su kraće od suknji’


Zanima li vas više o ovoj temi rodne ravnopravnosti, pročitajte i ostale tekstove koje smo objavili:

Već s pet godina naučimo da se poslovi dijele na ‘muške i ženske’: Evo zašto je to jako štetno

Zadirkivali su kolegu iz razreda jer želi postati frizer: Nastavnik im je genijalno odgovorio

Učenici o odijevanju u školi: ‘Većina dečki nosi hlače koje su kraće od suknji’

Česta dilema pri upisu faksa: Koga slušati, sebe ili roditelje?

Jesu li učenice lošije u matematici? ‘Kad cijeli život slušaš da si lošija, počneš u to vjerovati’

Učenica želi postati građevinarka, ali njeni roditelji ne odobravaju: Što biste joj vi savjetovali?
Jednakost IN, stereotipi OUT logo