Pretraga

Upisujete srednju? S ovim zanimanjem ćete imati siguran posao i stipendiju od 135 eura mjesečno

A- A+

Mjesečna stipendija u iznosu 135 eura, plaćen rad na praksi i troškovi prijevoza, besplatan topli obrok za vrijeme prakse, besplatni udžbenici, darivanje u povodu blagdana, mogućnost plaćenog rada tijekom školskih praznika i ono najvažnije – jamstvo trajnog zaposlenja u struci uz plaće iznad prosjeka u sektoru, pogodnosti su koje Mesna industrija Vajda i PPK karlovačka mesna industrija, tvrtke u sastavu Grupe Pivac, nude mladima koji odaberu strukovno zanimanje mesar. Na taj način ova domaća mesoprerađivačka grupa u suradnji s lokalnim strukovnim školama već godinama aktivno radi na stvaranju vlastitog stručnog kadra, u situaciji kada je zanimanje mesar deficitarno na domaćem tržištu rada, ali i u većini europskih zemalja.

Mesar – zanimanje za sigurnu budućnost | Foto: Grupa Pivac

Traženo i dobro plaćeno zanimanje

Dok se većina poslodavaca u svim sektorima gospodarstva suočava s nedostatkom radne snage, u Grupi Pivac smatraju kako i poslodavci svojim proaktivnim djelovanjem mogu i moraju utjecati na okolnosti na tržištu rada pa zato uz brojne pogodnosti koje osiguravaju za svoje zaposlenike, vode brigu i o budućim kadrovima. I to rade na sustavan način, tako da njihovi stipendisti kroz svoje obrazovanje, ali i dalje kroz profesionalni put imaju podršku i osigurane uvjete za razvoj karijere. Zanimanje mesar traženo je i iznadprosječno plaćeno, a u budućnosti će biti još i traženije, poručili su iz Grupe Pivac. U Vajdi radi više od 300 zaposlenika, a PPK zapošljava i više od 600 ljudi.

Osim proizvodnje, djelatnost Grupe Pivac obuhvaća i maloprodajnu mrežu koja broji 250 market-mesnica diljem Hrvatske. U proizvodnji i maloprodaji kompanije ukupno je zaposleno više od 2.000 djelatnika.

Osim u proizvodnji, mesari su tražen kadar i u maloprodaji | Foto: Grupa Pivac

– Zbog rasta proizvodnje stalno smo u potrazi za stručnim kadrom. Kao i brojna druga strukovna zanimanja, mesari su deficitarni na tržištu. Istovremeno su upravo mesari ključan kadar u našoj djelatnosti pa poduzimamo sve što smo u mogućnosti kako bismo motivirali mlade da odaberu to zanimanje. Želja nam je zadržati ljude u našem kraju, kako siguran i dobro plaćen posao ne bi morali tražiti van Hrvatske. Stoga i u sljedećoj školskoj godini nastavljamo s provedbom programa stipendiranja, poručuju iz Grupe Pivac. Programom stipendiranja od 135 eura mjesečno dosad je obuhvaćeno oko 40 učenika, a prva generacija stipendista već je zaposlena unutar neke od sastavnica ove grupacije.

Ne planiramo odlazak u inozemstvo, s našim zanimanjem i ovdje se može zaraditi za dobar život

Stipendisti Sebastijan Miklić, Jakov Kapučija i Kevin Bukva | Foto: Grupa Pivac

Nastavni program nije težak, a radna okolina na praktičnoj nastavi poticajna je i stimulativna. Mentori i stariji kolege su susretljivi, a stipendija motivirajuća jer omogućuje lakšu realizaciju ne samo malih svakodnevnih zadovoljstva, već i poneko vrijednije ulaganje. Sažetak je to iskustava koje su podijelili budući mesari Kevin Bukva, Jakov Kapučija i Sebastijan Miklić, učenici 1. razreda Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac. Sva trojica pohađaju stručnu praksu u PPK karlovačkoj mesnoj industriji.

– Od prvoga dana na praksi mi se svidjelo, sve mi je bilo blisko jer sam odmalena pomagao obitelji na poslovima kolinja. Naravno, u skladu sa svojim godinama. U početku su tu bili jednostavniji zadatci kao što je rezanje špeka za čvarke, no danas sam već majstor za svaki dio tog posla. Zato sam i odlučio pretvoriti svoju vještinu u posao kojim ću se profesionalno baviti. Obitelj mi je bila podrška. Uputili su me da ću s mesarskim zanatom uvijek imati siguran posao kojim ću moći zaraditi pristojan novac, ispričao je Kevin.

Slična je i Jakovljeva priča. Kod odabira srednje škole, ovom 15-godišnjaku zanimanje mesar također je bilo prvi i jedini izbor.

– Nisam imao nikakvih dilema oko odluke čime se želim baviti u budućnosti jer sam i ja od djetinjstva sudjelovao i pomagao u svim poslovima oko životinja. No, bez obzira na moje iskustvo od ranije, koje mi je olakšalo praksu, mislim da to ipak nije presudno. Sve što se od nas učenika očekuje, mogu svladati i mladi koji do upisa nisu imali dodira s ovim zanatom. Svima koji razmišljaju o strukovnim srednjim školama i obrtničkim zanimanjima, preporučio bih da ozbiljno uzmu u obzir školovanje za mesara jer je to struka s kojom se u Hrvatskoj može lijepo i kvalitetno živjeti, poručuje Jakov.

Budući mesari na praksi u proizvodnom pogonu | Foto: Grupa Pivac

Sebastijan ima malo drugačije iskustvo od svojih školskih kolega. Prilikom upisa dvoumio se između zanimanja mesar i keramičar, upisao program za keramičara, no ipak se vrlo brzo predomislio i uputio zamolbu školi da mu omogući prelazak u mesare. Zamolba je odobrena, a nakon što je uspješno priveo kraju prvu godinu školovanja, siguran je da nije pogriješio.

– Probao sam i sada znam – više mi se sviđa biti mesar. Malo je tome pripomogla i sugestija mog tetka Petra, iskusnog mesara i dugogodišnjeg zaposlenika PPK, a i stipendija mi puno znači. Štedio sam, mjesecima ju nisam ni taknuo, a onda sam od tog novca nedavno kupio tri telića o kojima sada sam brinem, pohvalio se Sebastijan.

Sva trojica stipendista PPK karlovačke mesne industrije složni su i u planovima za budućnost, koju za razliku od brojnih vršnjaka vide u ostanku u Hrvatskoj.

– Ne planiramo odlazak u inozemstvo, s našim zanimanjem i ovdje se može zaraditi dovoljno za dobar život, zaključuju budući mesari.