Pretraga

Kada vam treba motivacije: Pjesme koje možete dodati na playlistu za trening

A- A+

Iako vrijeme trenutno nije proljetno, proljeće dolazi. I službeno počinje 21. ožujka, a svi dobro znate što to znači – još samo tri mjeseca do ljeta. Ljeto je mnogima najdraže godišnje doba, prije svega zbog manje obaveza, a zatim i zbog lijepog i ugodnog vremena. No, kako se ljeto približava, tako svi postaju nervozni.

foto: Pexels; Karolina Grabowska

Ljudima je izgled vrlo važan – mi smo vizualna bića kojima je estetika bitna. Upravo zbog toga je ljudima stalo do toga da izgledaju dobro. No, što znači izgledati dobro? Često zaboravimo da izgledati dobro znači izgledati zdravo, odnosno, biti zdrav! Kako bi to postigli, bitno je pravilno se hraniti, ali i redovito vježbati.

Tjelesna aktivnost je mnogima mrska i inače, a kamoli ne u vrijeme pandemije kada je pravi pothvat izaći iz kuće, a kamoli krenuti vježbati. S dolaskom lijepog vremena to bude malo lakše, ali isto tako je svaki oblik motivacije dobrodošao. Mnogima je vrlo bitan faktor u priči i – glazba.

Bilo da se profesionalno bavite glazbom ili ne, glazba je vjerojatno velik dio vašeg života. Ako ništa, puštate si glazbu dok čekate autobus/tramvaj, na putu do škole/faksa, kad ste sami doma, ili ju slušate u izlasku (znate, ono nekada davno, prije pandemije i slično). Vjerojatno si volite pustiti i glazbu kada ste sami doma, onako na sav glas.

Odraditi trening nije mala stvar – pogotovo ako ste netko tko tek počinje. Znači, sve što možete iskoristiti kako biste si olakšali situaciju, napravite to. Većini glazba pomaže zato što odvlači pažnju s fizičkog napora, a i sve je nekako lakše kada imate dobar životni soundtrack. U nadi da ćemo vam olakšati odabir glazbe, pronašli smo nekoliko pjesmi koje bi mogle biti dobar izbor!

Izdvojeni članak

Jeste li i vi počeli vježbati? Evo kako spriječiti i liječiti bol u mišićima

Nick Cave & The Bad Seeds – Jubilee Street

Bilo da volite Nick Cavea ili ga još samo niste poslušali, ova pjesma će vas oduševiti. Teško je opisati glazbu koju Cave radi, ali ova pjesma je jedna od onih koje su užasno moćne i snažne, no nema ubrzanog ritma. Sve je nekako polako i smireno, a istovremeno osjećate da sve puca od energije.

Kada vježbate, potrebno vam je imati energiju. Većina misli da će tu energiju dobiti iz brzih i ‘nabrijanih’ pjesmi, no istina je da će vam nešto ovako puno više pomoći. Između ostalog, ako ste početnik, koliko nabrijani trening uopće možete imati? Ovako nešto će vjerojatno puno više pristajati vašem tempu.

Sufjan Stevens – Death with Dignity

Kada je u pitanju glazba za trening, postoje dvije vrste ljudi – oni koji vole vježbati na brze pjesme, i onima kojima je potrebna sporija glazba. Ako pripadate drugoj skupini, onda će vam doslovno bilo što od Sufjan Stevensa odgovarati. Znate, to je onaj tip koji ima glavnu pjesmu u filmu Call Me By Your Name.

Izdvojili smo ovu kao posebno dobru, ali bilo koja s tog istog albuma (Carrie & Lowell) će vam poslužiti. Riječ je o laganim i sporim pjesmama, koje će vas definitivno opuštati kroz cijeli trening. Posebno će lijepo pasati za sam kraj treninga, kada je vrijeme za kvalitetno rastezanje!

S.A.R.S. – Razguliana

Da ne biste rekli da nismo stavili brze pjesme, evo i jedne takve. Riječ je o malo kome poznatoj pjesmi benda S.A.R.S., ali zato odličnom izboru za vježbanje. Općenito, S.A.R.S. ima pjesme koje vas mogu motivirati da se pokrenete (sjetimo se samo Perspektive), ali ova je posebno brza i nekako ‘lagana’.

Kada slažete playlistu uz koju ćete vježbati, imajte na umu da vam trebaju upravo takve, lagane pjesme. Trening će vam sigurno biti težak (ako nije težak, nešto radite pogrešno), ali ne želite si ga otežati, uz pjesme koje će vam biti kao mentalni uteg. Radije stavite nešto lagano, što će vam pomoći da skačete.

EKV – Ti si sav moj bol

EX-YU rock je mnogima i dalje omiljena stvar za slušati u svim prigodama, pa tako i u ovoj. I dok postoji zaista mali milijun pjesama koje bismo mogli izdvojiti, odlučili smo se za ovu kultnu pjesmu. EKV je zaista na poseban način utjecao na ondašnju, ali i današnju glazbenu scenu, a između ostalog, baš s ovom pjesmom.

Uspoređujući ju, mogli bismo reći da atmosfera koja prevladava je slična onoj u prvoj pjesmi popisa – stalna i primirena energija, koja samo čeka da eksplodira. Tako i vi dok vježbate, kada udahnete pa skupljate snage za sljedeći pokret, a ustvari samo želite ležati u lokvici suza.

Dino Dvornik – Ti si mi u mislima

Dino Dvornik je zaista bio osoba za sebe, netko koga je teško opisati – kao i njegovu glazbu. Ono što je sasvim sigurno obilježilo sve njegove pjesme jest ludo precizan osjećaj za ritam. Ova pjesma je među njegovim najpoznatijim pjesmama, ako ne i najpoznatija pjesma.

Ako u kojem trenutku se osjećate kao da ne možete više ili kao da želite odustati, samo si pustite ovu pjesmu. Gotovo da je nemoguće osjećati se loše ili slabo uz ove taktove te veselje i radost koju ova pjesma donosi onima koji ju slušaju!