Pretraga

Većina ispitanika naše ankete podržava zabranu prodaje energetskih pića maloljetnicima

A- A+

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan početkom ovog mjeseca pozvala je Ministarstvo zdravlja da zabrani prodaju energetskih napitaka djeci i maloljetnicima. Svoju inicijativu temelji na istraživanjima koja su pokazala kako takva pića pridonose razvoju pretilosti, dijabetesa i karijesa, a na svakoj limenci stoji preporuka da se napitak ne preporučuje djeci i trudnicama. S ovom inicijativom kroz anketu se je složila i većina naših ispitanika.

foto: pixabay

Među našim smo čitateljima proveli anketu pod naslovom ‘Podržavate li zabranu prodaje energetskih pića osobama mlađima od 18 godina?’. U njoj je, do trenutka pisanja ovog teksta, svoje mišljenje izrazilo ukupno 1.196 naših čitatelja, a najviše, njih 605 odnosno 50,59 % podržalo je spomenutu inicijativu. Zabranu prodaje energetskih pića maloljetnicima ne podržava 479 naših čitatelja (40,05 %), dok njih 112 (9,36 %) neodlučno oko toga bi li se ili ne ovakva zabrana trebala uvesti u Hrvatskoj.

 

Inače, takvu su zabranu već uvele neke države članice EU, a zastupnica Biljana Borzan smatra kako je vrijeme i da Hrvatska djeluje, s obzirom na to da velik broj djece ima problem prekomjerne tjelesne težine.

– Oni su žrtve reklamiranja koje ih uvjeravaju da će od njih brže učiti i biti bolji u sportu, ali u stvarnosti posljedice su pretilost, dijabetes i karijes. Pozivam ministra zdravstva da zabrani marketing i prodaju ovih proizvoda djeci, a po mogućnosti svim maloljetnicima, kazala je Borzan.