Pretraga

Beroš želi zabraniti prodaju energetskih pića maloljetnicima: Njegov kolega iz HDZ-a ideju je odbio 2018.

A- A+

U Zagrebu je prije više dana preminuo trinaestogodišnji dječak, navodno nakon što je popio veću količinu energetskog napitka. U bolnici mu je naknadno otkriveno ranije nepoznato oštećenje srčanog mišića. Nakon vijesti o ovom događaju, ministar zdravstva Vili Beroš osniva radnu skupinu koja treba utvrditi okvire za smanjenje dostupnosti energetskih pića maloljetnicima kroz zabranu i druga ograničenja.

foto: pixabay

Kako prenosi Večernji list, ministar zdravstva Vili Beroš pokrenuo je akciju koja bi mogla dovesti do zabrane ili ograničenja prodaje energetskih napitaka maloljetnicima.

Sastavlja se posebna radna skupina

Proteklog ponedjeljka poslao je dopis na adrese petero ministara od kojih traži da imenuju predstavnika svog ministarstva u radnoj skupini koja treba utvrditi okvire za smanjenje dostupnosti energetskih pića maloljetnicima kroz zabranu i druga ograničenja.

Dopis je upućen na Tomislava Ćorića, ministra gospodarstva, Ninu Obuljen Koržinek, ministricu kulture, Zdravka Marića, ministra financija, Mariju Vučković, ministricu poljoprivrede i Radovana Fuchsa, ministra obrazovanja, prenosi Večernji.

Inicijativa je pokrenuta nakon smrti 13-godišnjeg dječaka u Zagrebu, koji se srušio u igri s prijateljima, a nakon što je navodno popio veću količinu energetskog napitka. Naknadno su liječnici utvrdili ranije nepoznato oštećenje srčanog mišića.

– Dječak je na nesreću imao kardiomiopatiju, odnosno bolest srčanog mišića koja ranije nije bila prepoznata pa je moguće da je velika količina kofeina i taurina u piću doprinijela ovoj tragediji. No, sa sigurnošću nismo mogli potvrditi tu povezanost, rekao je za Jutarnji list Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb i dječji intenzivist.

Izdvojeni članak
Energetsko piće

Hrvatska europarlamentarka pozvala ministra zdravlja da zabrani energetska pića maloljetnicima

Ista inicijativa za zabranu pokrenuta je 2017., Kujundžić ju odbio

Podsjetimo, Berošev prethodnik i stranački kolega Milan Kujundžić prije tri godine odbio je u zakon implementirati zabranu prodaje energetskih napitaka djeci i maloljetnicima. Inicijativu za to pokrenula je europarlamentarka Biljana Borzan u studenom 2017. Ona je pozvala Ministarstvo zdravlja da zabrani prodaju energetskih napitaka djeci i maloljetnicima. Za takva je pića zdravstveno utvrđeno da  pridonose razvoju pretilosti, dijabetesa i karijesa, a na svakoj limenci stoji preporuka da se napitak ne preporučuje djeci i trudnicama.

Ministarstvo zdravlja Milana Kujundžića negativno se očitovalo o toj inicijativi, uz obrazloženje da to ne dopušta zakonodavstvo EU. Europska komisija Kujundžića je kasnije demantirala, ustvrdivši kako su države članice u potpunosti su nadležne za nacionalne politike o javnom zdravlju u skladu s Ugovorom o funkcioniranju Europske unije. Štoviše, odluka o zabrani prodaje energetskih napitaka već se u tom trenutku provodila u nekim zemljama Europske unije.

Konačno, u ožujku 2018., Ministarstvo zdravstva pod Kujundžićevim vodstvom u odgovoru na zastupničko pitanje Željka Jovanovića, istaknulo je da se zabrana prodaje energetskih pića u Hrvatskoj neće uvoditi. Ministarstvo pod vodstvom Kujundžića tada je bilo uvjereno da zabrane ne donose rezultat, te su istaknuli sumnju da je zabrana prodaje energetskih pića djeci dovoljna mjera da se toj praksi stane na kraj, kao što je to slučaj za zabranom prodaje alkoholnih pića.

Umjesto toga, pisalo je u odgovoru, treba analizirati i navike doručkovanja te konzumiranja voća i povrća kod djece i mladih kako bi se ‘identificirale eventualne efikasne intervencije’ u smanjenje upotrebe energetskih pića kod djece i mladih. Isto tako, ispitat će se socioekonomske i obiteljske odrednice i situacije koje pogoduju ispijanju energetskih pića, da bi se sustavno eliminiralo uzroke takvog ponašanja, a ne posljedice, pisalo je tada u odgovoru Ministarstva zdravstva.

Nakon što je Borzan pozvala Ministarstvo na zabranu energetskih napitaka maloljetnicima, na portalu smo proveli anketu s pitanjem ‘Podržavate li zabranu prodaje energetskih pića osobama mlađima od 18 godina?’. Sudjelovalo je 1.414, od čega je njih 51,41% reklo da podržava, 39,25% da ne podržava, dok je neodlučno bilo 9,34% čitatelja.