Pretraga

Uz veliko splitsko zlato u nogometu, hrvatski studenti osvojili još pet medalja na Europskoj univerzijadi

A- A+

Europske sveučilišne igre (ESI), koje su se održavale od 15. do 28. srpnja u portugalskoj Coimbri, hrvatski studenti su obilježili osvajanjem šest medalja. Zlatni su bili nogometaši Sveučilišta u Splitu, a još pet bronci ostvareno je u četiri sporta.

Izvor: unisport.hr

Na Igrama u Coimbri, 4.000 sportaša iz 40 europskih zemalja, natjecalo se u 13 sportova, a hrvatska sveučilišta su imale 11 ekipa u devet sportova. Osim u futalu, medalje su osvojene u judu, badmintonu, veslanju i odbojci.

Studenti Sveučilišta u Zagrebu osvojili su medalje u svim sportovima u kojima su imali predstavnike odnosno četiri bronce.

Izdvojeni članak

Hrvatska ima sveučilišne nogometne prvake: Na europskim igrama studenti iz Splita pokorili konkurenciju

Prvu zagrebačku broncu osvojile su veslačice, da bi im se zatim na tronu pridružile badmintonašice, a izvrstan nastup našeg najvećeg sveučilišta upotpunile su po jedna bronca u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Jednim odličjem se okitilo i Sveučilište u Rijeci, čije su se odbojkašice također popele na treću stepenicu postolja.

Inače, na Igrama su nastupali: Sveučilište u Zagrebu u badmintonu, judu i veslanju; Sveučilište u Splitu u nogometu (m); Sveučilište u Osijeku u odbojci (m); Sveučilište u Rijeci u odbojci (ž) te rukometu (ž); Sveučilište u Zadru u košarci 3×3 (ž), Sveučilište Sjever u košarci 3×3 (m) te stolnom tenisu (ž), Sveučilište u Dubrovniku u tenisu (m).

S obzirom da smo se u naslovu poslužili neformalnim izrazom Europska univerzijada, koji je nastao kod nas nakon što su Zagreb i Rijeka dobili organizaciju ESI-a 2016. godine, napomenimo koja je razlika između Univerzijade i Europskih sveučilišnih igara. Dakle, na Univerzijadama nastupaju studentske reprezentacije zemalja (svijeta), dok na Europskim sveučilišnim igrama nastupaju reprezentacije sveučilišta (Europe).

Na kraju napomenimo da se studentske sportske aktivnosti na visokom nivou nastavljaju već danas. Naime, u Rijeci je otvoreno Svjetsko sveučilišno rukometno prvenstvo, a više detalja o natjecanju možete saznati putem ovog linka.