Pretraga

Rusi ne mogu gledati Netflix ni objavljivati na TikToku, no neki su se dosjetili kako zaobići sankcije

A- A+

Kao odgovor na rusku invaziju, brojne tvrtke koje nude često korištene usluge, odlučile su bojkotirati tamošnje tržište. Tako, primjerice, mladi Rusi više ne mogu koristiti Netflix, kupiti novi iPhone i izrađivati TikTok videozapise.

tiktok

Foto: Unsplash

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, sankcijama su se u proteklih nekoliko dana pridružile i razne tvrtke koje nude često korištene proizvode ili usluge, uključujući ‘velikane’ poput Microsofta, Googlea, Applea, Samsunga, TikToka, ali i Netflixa.

Početkom ožujka, svega nekoliko dana nakon početka rata, svoj je odgovor na rusku invaziju poslao Apple privremeno zaustavivši prodaju i izvoz svih svojih proizvoda u Rusiji. Svega tri dana nakon toga, sličnu je stvar napravio i Microsoft, ali i južnokorejski Samsung, prenosi Rest of World.

FIFA bez ruskih klubova

Google je sa svojih News tražilica uklonio državne ruske medije, uključujući RT i Sputnik, te im je onemogućio zarađivanje novca od reklama. Tu su praksu nakon toga među ostalom slijedili Meta, YouTube, Twitter, TikTok, Snapchat i Viber, pa je oglašavanje u Rusiji postalo nemoguća misija.

Zanimljiva je činjenica da su se sankcijama pridružili i izdavači videoigara, poput Epic Gamesa, CD Projekt Reda, ali i Electronic Artsa, koji je iz FIFA-e i NHL-a izbacio ruske i bjeloruske reprezentacije te klubove.

Kako prenosi Variety, najnovija vijest stiže iz Netflixa, koji je u potpunosti odlučio zaustaviti svoje usluge u Rusiji. No, svakako valja istaknuti da oni nisu jedini ‘igrač’ iz filmske industrije koji je odlučio odgovoriti na rusku invaziju.

The Batman, Turning Red i Sonic the Hedgehog 2, samo su neki od filmova koji su ‘na čekanju’ u ruskim kinima, a sve zahvaljujući sankcijama Disneyja, Warner Brothersa, Paramount Picturesa i Sonyja, piše NPR.

Izdvojeni članak

Ukrajinac već godinama nije propustio epizodu hrvatske Potjere, bilježi svaki podatak: ‘Ganuće!’

VPN je spas

No, Rusija je također odgovorila svojim sankcijama, pa su tako uveli pojedina ograničenja za vijesti na Facebooku i Twitteru, tvrdeći da se tamo šire dezinformacije o ratu u Ukrajini. Tamošnji građani koji postavljaju takav, po Rusiji neistinit sadržaj, mogu završiti i u zatvoru do 15 godina.

Međutim, ako je za suditi prema izvješću Appfiguresa, Rusi su pronašli rješenje za zaobići sankcije. Riječ je, naravno, o VPN servisima, koji omogućuju korisnicima da pristupaju pojedinim uslugama s neke druge lokacije.

Preuzimanje VPN aplikacija naraslo je za vrtoglavih 1.268 posto u proteklih tjedan dana. Nadalje, navodi se da su ruski korisnici između 24. veljače i 4. ožujka, preuzeli vodeće VPN aplikacije više od 1,3 milijuna puta.

Rusi ne mogu gledati Netflix ni objavljivati na TikToku, no neki su se dosjetili kako zaobići sankcije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap