Pretraga

Rusi ne mogu gledati Netflix ni objavljivati na TikToku, no neki su se dosjetili kako zaobići sankcije

A- A+

Kao odgovor na rusku invaziju, brojne tvrtke koje nude često korištene usluge, odlučile su bojkotirati tamošnje tržište. Tako, primjerice, mladi Rusi više ne mogu koristiti Netflix, kupiti novi iPhone i izrađivati TikTok videozapise.

tiktok

Foto: Unsplash

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, sankcijama su se u proteklih nekoliko dana pridružile i razne tvrtke koje nude često korištene proizvode ili usluge, uključujući ‘velikane’ poput Microsofta, Googlea, Applea, Samsunga, TikToka, ali i Netflixa.

Početkom ožujka, svega nekoliko dana nakon početka rata, svoj je odgovor na rusku invaziju poslao Apple privremeno zaustavivši prodaju i izvoz svih svojih proizvoda u Rusiji. Svega tri dana nakon toga, sličnu je stvar napravio i Microsoft, ali i južnokorejski Samsung, prenosi Rest of World.

FIFA bez ruskih klubova

Google je sa svojih News tražilica uklonio državne ruske medije, uključujući RT i Sputnik, te im je onemogućio zarađivanje novca od reklama. Tu su praksu nakon toga među ostalom slijedili Meta, YouTube, Twitter, TikTok, Snapchat i Viber, pa je oglašavanje u Rusiji postalo nemoguća misija.

Zanimljiva je činjenica da su se sankcijama pridružili i izdavači videoigara, poput Epic Gamesa, CD Projekt Reda, ali i Electronic Artsa, koji je iz FIFA-e i NHL-a izbacio ruske i bjeloruske reprezentacije te klubove.

Kako prenosi Variety, najnovija vijest stiže iz Netflixa, koji je u potpunosti odlučio zaustaviti svoje usluge u Rusiji. No, svakako valja istaknuti da oni nisu jedini ‘igrač’ iz filmske industrije koji je odlučio odgovoriti na rusku invaziju.

The Batman, Turning Red i Sonic the Hedgehog 2, samo su neki od filmova koji su ‘na čekanju’ u ruskim kinima, a sve zahvaljujući sankcijama Disneyja, Warner Brothersa, Paramount Picturesa i Sonyja, piše NPR.

Izdvojeni članak

Ukrajinac već godinama nije propustio epizodu hrvatske Potjere, bilježi svaki podatak: ‘Ganuće!’

VPN je spas

No, Rusija je također odgovorila svojim sankcijama, pa su tako uveli pojedina ograničenja za vijesti na Facebooku i Twitteru, tvrdeći da se tamo šire dezinformacije o ratu u Ukrajini. Tamošnji građani koji postavljaju takav, po Rusiji neistinit sadržaj, mogu završiti i u zatvoru do 15 godina.

Međutim, ako je za suditi prema izvješću Appfiguresa, Rusi su pronašli rješenje za zaobići sankcije. Riječ je, naravno, o VPN servisima, koji omogućuju korisnicima da pristupaju pojedinim uslugama s neke druge lokacije.

Preuzimanje VPN aplikacija naraslo je za vrtoglavih 1.268 posto u proteklih tjedan dana. Nadalje, navodi se da su ruski korisnici između 24. veljače i 4. ožujka, preuzeli vodeće VPN aplikacije više od 1,3 milijuna puta.