Pretraga

[VIDEO] Poznati kuhar pripremao ručak studentima u menzi, a svi obroci bili su besplatni

A- A+

U studentskoj menzi Odeon u Zagrebu, studente je prošli četvrtak dočekalo nesvakidašnje iznenađenje. Ručak im je taj dan pripremao poznati chef Mate Janković, a najbolje od svega, obroci su bili potpuno besplatni. Riječ je o završnici edukativne kampanje Biraj Zeleno koju provodi najveća svjetska prehrambena kompanija Nestlé.

biraj zeleno

Ručak za studente kojeg je pripremio poznati chef Mate Janković, a najbolje od svega, bio je besplatan | Foto: Nestlé

Prošlog smo četvrtka ispred zagrebačke menze Odeon zatekli dugačak red i studente koji nestrpljivo čekaju ulazak. Taj dan je, naime, za 1.500 studenata ručak bio posve besplatan, a obroke je osmislio poznati chef Mate Janković. Osim toga, cijela je priča imala i ekološki karakter, jer su obroci pripravljeni po zero waste principu koji naglašava iskorištavanje namirnica u cijelosti.

Podjela obroka studentima organizirana je u sklopu završnice kampanje Biraj Zeleno – više ljubavi, manje otpada od hrane koju je provela tvrtka Nestlé u Hrvatskoj. Osim Mate Jankovića, u kampanji je sudjelovao i ambasador Ismael Hadžić (@ismael_iiso). Ambasador je u objavama na svojim društvenim mrežama dijelio podijelio svoje načine za smanjivanje otpada od hrane, a potom je potaknuo svakog od nas da se uključimo i podijelimo vlastito iskustvo.

biraj zeleno

Završetak kampanje Biraj Zeleno | Foto: Nestlé

Studentima posluženi obroci prema receptu Mate Jankovića

Tako smo mogli naučiti nešto novo i inspirirati se za kuhanje po zero waste principima, čime ćemo dati svoj doprinos zaštiti okoliša. Zero waste znači da hranu ne bacamo, već namirnice i višak pripremljene hrane iskorištavamo do kraja. Ponekad ne znamo kako iskoristiti višak nekog obroka pa nam u tome treba inspiracija.

Kampanja Biraj zeleno imala je za cilj upravo potaknuti nas na dijeljenje znanja kako bismo se inspirirali za donošenje dobrih odluka. Inače, nepotrebno bacamo puno više hrane nego što, možda, mislite. Studentima, sigurno smo, nije u cilju nepotrebno trošiti novac, a više o tome kako možete uštedjeti pisali smo u ovom tekstu.

Izdvojeni članak
nestle

Sve je skuplja, a nepotrebno je bacamo: Savjeti za uštedu na hrani koje svaki student treba znati

U pripremi besplatnih obroka za studente na finalnom događaju u menzi Odeon, vodili su se upravo zero waste načinom razmišljanja. Uz ručak, studenti su se mogli poslužiti KitKat čokoladicama ili Smarties bombonima, a prvih 200 je na poklon dobilo i održive kutije za hranu izrađene od bambusa. Događaj je komentirao i chef Janković.

– Načinom pripreme i maksimalnim iskorištavanjem viška od 92,5 kilograma mesa i povrća za nove obroke, smanjili smo otpad od hrane, a time i utjecaj na onečišćenje okoliša. Prema reakcijama i broju okupljenih studenata, čini se da su pozitivno iznenađeni našom kulinarskom aktivacijom u njima omiljenoj menzi. Dobra vijest je da sve ovo što su danas kušali, mogu jednostavno pripremiti i kod kuće, rekao je Janković.

Pogledajte kako su se studenti proveli

Da su umjesto obrocima za studente viškovi hrane postali otpad, njihova emisija stakleničkih plinova bila bi jednaka energiji potrebnoj da se jedno kućanstvo napaja strujom gotovo 16 dana, naveli su iz Nestléa. Odluka o iskorištavanju svih viškova hrane, dakle, dobar su način da svatko od nas pozitivno doprinese borbi protiv klimatskih promjena. Super je što tako zapravo i štedimo novac, a tekst u kojem smo podijelili konkretne savjete za štednju novca pronađite ovdje.

Izdvojeni članak

Kako preživjeti bez mamine kuhinje: Donosimo brze recepte za studentski džep

Želite li isprobati recepte Mate Jankovića, možete učiniti i to. Recept za juhu je ovdje, recept za arancine pronađite ovdje, a za vege lazanje dostupan je ovdje. Zanima li vas kako su se studenti proveli u menzi Odeon i što su o događaju imali za reći ambasadori kampanje Biraj Zeleno, pogledajte naš video koji je dostupan ispod.

@srednja_hr Što kažete na ručak s potpisom Mate Jankovića u menzi? Upravo to se dogodilo prošlog četvrtka u restoranu Odeon, a sve zahvaljujući kampanji @nestle Biraj zeleno – Više ljubavi, ma je otpada od hrane! Kako nam je bilo, što smo vidjeli, ali i recepte za sve što smo pojeli pronađite na linku u opisu profila! 👆 #Nestle #MoreLove #LessWaste #Srednjahr #Zagreb #Menza #Hrana ♬ I Can Feel It v3 – Nick Sena and Danny Echevarria


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i tvrtke