Pretraga

Vjerovali ili ne, Pokemon Go slavi sedmi rođendan: Prisjetili smo se ove legendarne mobilne igre

A- A+

Pokemon Go s nama je već sedam godina, sasvim dovoljno da ga se prisjetimo s nostalgijom u očima. Ova popularna mobilna igra koja je u život milijuna igrača donijela virtualnu stvarnost iz svijeta Pokemona, mnogima je ostala u lijepom sjećanju, a i dan danas postoji velika zajednica igrača koja ju igra.

Foto: Unsplash

Svijet mobilnih igara prošao je kroz mnoge uspone i padove tijekom proteklih sedam godina, ali o jednoj se igri tu i tamo i dalje priča.Pokemon Go, inovativna mobilna igra koja kombinira ‘stvarnu stvarnost’ i onu virtualnu, ovog srpnja slavi sedam godina otkako je prvi put lansirana. Da, toliko je prošlo.

Otkrivanje novih mjesta uz lov na Pokemone

Iako je koncept lovljenja Pokemona putem mobitela tada bio u potpunosti nov, Pokemon Go je od samog početka privukao ogromnu pažnju igrača diljem svijeta. Kada je igra službeno puštena u javnost 6. srpnja 2016. godine, ulice gradova širom svijeta pretvorile su se u prava ‘lovišta’. Sjećamo se i sami kako su ljudi doslovce ‘marširali’ zagrebačkim parkovima, istraživali kvartove i išli na nepoznate lokacije po gradu ne bi li uspjeli uhvatiti pokojeg Pokemona.

Unatoč tome što sada igra možda više nije popularna kao nekada, činjenica je da se ona puno promijenila. Pokemon Go je u proteklih sedam godina doživio brojna ažuriranja i nadogradnje, a sve kako bi igra ostala dovoljno – svježa.  Osim što su dodali nove Pokemone, izazove i mehanike borbe, kreatori igrice, Niantic, puno su truda uložili i u timski aspekt Pokemon Goa, dodavši razne turnire i potičući ljude da idu zajedno u ‘lov’.

Kako to i inače biva, igrači su mogli lako i varati na Pokemon Gou. Pomoću GPS spoofera koji omogućuje da uređaj misli da ste bilo gdje drugdje u svijetu i softvera koji omogućuje korištenje mobitela na vašem računalu, u svega nekoliko klikova moglo se, primjerice, stvoriti u Disneylandu u Tokiju gdje su bili najbolji Pokemoni. Iako bi mnogi rekli da se tako pobija bit ove igre, što svakako je istina, takve kombinacije je na ljeto 2016. godine radio i autor ovih redaka.

Izdvojeni članak

Pokrenut je Earth Speakr, svojevrsni Pokemon GO za ekološko osvještene pojedince: Djeca napokon mogu dati svoj glas za okoliš

Uvijek je bilo onih koji su lovili

Niantic se, naravno, susreo i s raznim izazovima. Bilo je tehničkih problema, sigurnosnih propusta, ali i velike fluktuacije igrača. Drugim riječima, mnogi su odustali od igre, da bi se nakon par mjeseci ili čak godina opet vratila. Međutim, igraća zajednica i dalje je bila toliko jaka, pa je stalno bilo onih koji su lovili Pokemone po gradovima i koji su zahtijevali od Niantica nove značajke i funkcije.

Osim velikog društvenog utjecaja, Pokemon Go imao je također i onaj fizički. Često su se na društvenim mrežama, ponajviše na Redditu, znala vidjeti svjedočanstva igrača o tome kako im je igra pomogla da otkriju nova mjesta u svojim gradovima i izvan njih te kako su zbog nje razvili zdrave navike hodanja i kretanja. Dakle, može se reći da je Pokemon Go pridonio promicanju tjelesne aktivnosti i povećanju svijesti o okolišu, barem dok nije došla korona. Tada se Pokemone moglo loviti i od kuće, što se mnogima ipak nije svidjelo.

Usprkos svim usponima i padovima, Pokemon Go nakon sedam godina postojanja i dalje privlači i privlačit će generacije igrača. Njegova jedinstvena kombinacija stvarnosti i virtualnosti stvorila je igru koja nadilazi granice zaslona na mobitelu i spaja ljude iz različitih dijelova svijeta, kako zbog raznih evenata, tako i zbog činjenice da svi oni love iste – Pokemone.