Pretraga

Kako od web stranice napraviti ‘aplikaciju’ na mobitelu? Evo tutorial

A- A+

Neke web stranice svakodnevno posjećujemo. Kako smo većinu vremena na mobitelima, to zna biti naporno. Svaki puta otvarati internet preglednik, upisati adresu, pretražiti. Bilo bi puno jednostavnije kada bismo sve to mogli svesti na jedan korak. I kada bi navedenu web stranicu mogli imati nadomak prsta – recimo – na početnom zaslonu mobitela. E, pa, ako niste znali, to se može napraviti za bilo koju web stranicu i jako je jednostavno.

Rob Hampson, Unsplash

Recimo da ste vjerni čitatelj portala srednja.hr i aktivni sudionik našeg sustava Kvizova. Svaki dan posjećujete naš portal i stvarno bi vam olakšalo kada biste imali neku aplikaciju nadomak prsta. Imamo rješenje. Rješenje je dodavanje prečaca za web stranicu na početni zaslon vašeg telefona.

iPhone

Otvorite internet preglednik Safari i otiđite na srednja.hr. U alatnoj traci pri dnu vašeg zaslona kliknite na tipku u sredini. Otvorit će vam se izbornik u kojem trebate odabrati ‘Dodaj na početni zaslon’ (Add to Home Screen). Nakon toga otvorit će vam se novi prozorčić u kojem možete odabrati naziv za vaš prečac, a nakon što završite kliknite na tipku ‘Dodaj’ (Add). Prečac na web stranicu bit će dodan na vaš početni zaslon kao zasebna ikonica. Sve korake koje spominjemo možete vidjeti na screenshotovima ispod prateći ih slijeva nadesno.

 

Android

Otvorite svoj preglednik i upišite, recimo, kvizovi.srednja.hr. Ovisno o tome koji koristite, trebat ćete pronaći ikonicu s tri točkice ili s tri crtice. Kliknite na nju i otvorit će vam se novi izbornik. U tom izborniku kliknite na opciju ‘Dodaj na/Dodaj u…’ (Add to…), a zatim izaberite početni zaslon (home screen) kao mjesto gdje želite dodati ikonicu prečaca. Trebao bi vam se otvoriti još jedan prozorčić u kojem možete odobriti stvaranje prečaca i/ili promijeniti njegov naziv. Nakon što odobrite dodavanje prečaca, na početnom zaslonu vašeg Android telefona pojavit će se ikonica s prečacem. Sve te korake možete vidjeti na screenshotovima napravljenih na Samsung telefonu, koji se nalaze ispod. Pratite ih slijeva nadesno.