Pretraga

Nova godina, nova pravila: Originalni Miki Maus više nije zaštićen autorskim pravima

A- A+

S prvim siječnjem 2024. godine, Disneyev film ‘Parobrod Willie’ iz 1928. godine ušao je u javnu domenu te službeno postao javno dobro. To znači da se glavni lik iz tog animiranog filma, Miki Maus, može koristiti u raznoraznim preinakama bez brige za autorska prava.

Parobrod Willie

Nova godina donijela je sa sobom razne promjene, među kojima se, vjerovali ili ne, našao Miki Maus. Naime, Disneyev film ‘Parobrod Willie’ iz 1928. godine, od prvog siječnja 2024. godine ušao je u javnu domenu, što znači da je svima omiljeni miš postao javno dobro i tako besplatan za korištenje u raznoraznim preinakama, prenosi The Guardian.

Svega nekoliko sati otkako je otkucala ponoć, korisnici društvenih mreža već su počeli objavljivati sadržaj s likom Mikija Mausa, poput remixa popularne melodije zviždanja iz ‘Parobroda Willija’ ili pak NFT-ova koji su mogu kupiti pravim novcem. Nedugo nakon toga objavljeni su i posteri te prvi teaser trailer za ‘Mickey’s Mouse Trap’, horor film u kojem maskirani ubojica odjeven u Mikija opsjeda grupu mladih.

Istog je dana studio za razvoj videoigara, Nightmare Forge, najavio novu horor igru Infestation 88 u kojoj će jedan od likova biti strašni Miki Maus.

No, ulazak ‘Parobroda Willija’ u javnu domenu ne znači da svatko može raditi s Mikijem što hoće. Treba imati na umu da u tom filmu Miki ima šiljati nos, dugačak rep, nema zjenica, a ni glas. Dakle, to nije Miki s crvenim kratkim hlačama kojeg većina nas poznaje iz modernih animiranih Disneyevih filmova. Takav, moderni Miki i dalje je zaštićen autorskim pravima, barem još nekoliko desetljeća.