Pretraga

Zašto je zdravlje uvijek u drugom planu? Recimo ‘ne’ nametnutim standardima ljepote

A- A+

Budi lijepa. Nemoj se brijati. Dijeta. Depilacija voskom. Recept za kolače. Zašto si se sredila? Stavi visoke pete. Zašto se šminkaš? Nasmij se. Premršava si, pojedi nešto. Zašto imaš podočnjake? Nemoj se tako ponašati, šalješ krive poruke.  Što ti je s kosom danas? Ta suknja je prekratka. Ofarbaj se u plavo. Budi prirodna.

foto: Unsplash; Megan te Boekhorst

Koliko puta na dnevnoj bazi pročitate članak koji vam govori kako biste trebali izgledati, koji je najnoviji trend ili kako izgubiti kilograme? Koliko puta dnevno naiđete na naslov, fotografiju, video ili poster koji vam poručuje ‘promijeni se’? Koliko puta dnevno pomislite, barem podsvjesno ‘od sutra krećem drugačije’?

U svijetu portala, društvenih mreža i Interneta, teško je ne naići na takve poruke na dnevnoj razini. Možete dislajkati i unfollowati koliko god stranica i profila želite, no na kraju će se nekako ušuljati, barem jedna objava s kritičnom porukom. Vjerojatno će biti riječ o plaćenom oglasu, no nije isključeno da vam ga neće proslijediti netko.

Bilo bi pogrešno reći da se to sve događa samo zbog novih tehnologija i ekrana. Svi smo svjesni toga da je situacija prije bila još i gora, no volimo vjerovati da smo tada bili manje izloženi istima. Istina je da su se časopisi kupovali na tjednoj razini i da nismo mogli na Instagramu svaki dan buljiti u fotošopirane slike, no isto tako su stvari koje smo gledali bile kontroliranije.

Danas s druge strane, ‘biramo’ što ćemo čitati. ‘Biramo’ zato što uvijek postoji netko tko na kraju krajeva bira što ćete čitati, pa tako i ovaj tekst, na kraju krajeva. Danas postoji mali milijun stvari koje možete ‘birati’ čitati, no na kraju krajeva, ispadne da su sve te opcije, limitirajuće. Sve opcije, što god vam govorile, nameću neki novi standard ljepote.

Izdvojeni članak

Riješite se loših navika: Ovo su znakovi da ne pazite na vlastito zdravlje

Iako se na prvu čini da to nije slučaj, nakon samo malo dubljeg razmišljanja, dolazimo da zaključka da je. Uzmite bilo što kao primjer i postat će vam jasno: jedni će vas napadati zato što se pokoravate ‘mainstream’ trendu, a drugi zato što ne slijedite liniju otpora. U svakom slučaju, krivi ste za nešto.

Standardi ljepote se nameću oduvijek, no mi smo danas moderno i napredno društvo koje to ne trpi, zar ne? Krivo. Mi smo danas moderno i napredno društvo koje umjesto jednog standarda ljepote koji nameće, ima njih barem deset. Sve ovisi o tome ‘u kojim se krugovima krećete’, odnosno što pratite na društvenim mrežama.

Bilo bi lijepo kada bi se današnje moderno i napredno društvo fokusiralo na ono što je bitno, a to je zdravlje. No, to nije dobar trend zato što zdravlje ne izgleda univerzalno svugdje. Svi smo mi različiti i svatko od nas ima različite potrebe – oni koji su sitne građe će sigurno biti boljeg zdravlja ako su sitni, dok to ne vrijedi za one koji su jače građe.

Nemoguće je sve ljude staviti pod jedan standard, bilo kakav, a pogotovo onaj koji se tiče izgleda, odnosno zdravlja. Najveći problem u cijeloj priči jest taj što standardi ljepote često proizlaze iz zdravlja (ne možete na primjer imati dobar ten ako niste dobrog zdravlja), ali se zato promoviraju nezdravi načini koji će vam pomoći da ‘izgledate’ zdravo.

Kad se baš sve pogleda, jedini standard ljepote koji je bitan jest zdravlje. Zašto se o tome ne govori? Zašto se zdravlje uvijek gura u drugi plan te se predlažu loši i nemogući trikovi koji omogućavaju iluziju zdravlja? Jedna od tih je i pretjerivanje s tjelovježbom i zdravom prehranom.

Posljednjih godina se tako pojavio i poremećaj ortoreksija, do kojeg dolazi kada osoba pretjeruje u ‘zdravoj’ prehrani. Zdrava prehrana je sama po sebi mit – jedino što je bitno jest da je uravnotežena. To znači da dnevno nećete pojesti dvije kutije keksa, ali niti da cijeli dan nećete pojesti nijedan ugljikohidrat. Hrana daje energiju, a energija nam je potrebna za normalno funkcioniranje.

Kada će postati trend biti dobrog zdravlja? Kada će postati trend biti onakvi kakvi jesmo? Kada će postati trend slobodno birati što želite radite bez da se nailazi na osude s bilo koje strane? Kada ćemo zaista postati to moderno i napredno društvo kakvim se silno želimo prikazati?