Pretraga

Zdrav početak Nove godine: Tri vježbe za početnike

A- A+

Kada zbrojite blagdansko prejedanje i novogodišnje odluke, dobijete kao rezultat – želju za vježbanjem. Fizička aktivnost je uvijek dobrodošla, ma koji god bili vaši motivi. Sada je to vjerojatno skidanje nakupljenih kilograma nakon svih blagdanskih ručkova i večera, a možda i želja za stvaranjem nove zdrave navike?

foto: Unsplash

Ljudi kažu da je najteže početi – i dok to možda nije uvijek istina, možemo se složiti da je u slučaju vježbanja. S vremenom se tijelo navikne na napor i na vježbe, ali i na hormone sreće koji se luče nakon fizičke aktivnosti. I onda je sve lakše. No kada znate da vas samo čeka znoj i napor, bez odmah vidljivih rezultata, vježbanje ne djeluje baš primamljivo.

Sve što možemo reći jest da vremenom zaista postane nešto što ćete voljeti i čemu ćete se radovati, a dođe i do vidljivih rezultata. Također, bitno je naglasiti i da ne možete očekivati čuda na prvom treningu – treba polako krenuti, uzimajući u obzir vlastite fizičke mogućnosti. Ako ostanete bez daha nakon što se popnete stepenicama na treći kat, ne možete očekivati da ćete prvi dan istrčati deset kilometara.

Počnite lagano i jednostavno. Odredite si vrijeme u danu kada ćete vježbati, ali i mjesto. Trenutno su vremenski uvjeti nepovoljni za vježbanje vani, pa pronađite neki kutak u udobnosti vlastitoga doma. Ne treba vam puno mjesta, tek toliko da možete staviti strunjaču i nesmetano raditi razne vježbe.

Izdvojeni članak

Planirate li i vi početi vježbati ove školske godine: Izbjegnite ove tri najčešće greške

Kada je riječ o odabiru vježba, bitno je da znate što možete, ali i koliko možete. Negdje morate početi, inače nikad neće doći do nekog napretka. Možda ćete prvi dan napraviti desetak čučnjeva uz težak napor, no već nakon tjedan dana, to vam neće predstavljati problem. Zato vam donosimo nekoliko prijedloga za vježbe koje možete raditi od bilo gdje i bez ikakvih pomagala.

Čučnjevi

Već spomenuti, čučnjevi su odlični ne samo za stražnjicu, već i za noge i za vaša leđa (čitaj: držanje). Najobičniji čučnjevi izgledaju tako da stanete u poziciju gdje su vam noge u ravnini s ramenima, te se spustite u čučanj, pazeći da su vam leđa uvijek ravna. Možete na početku vježbu izvoditi pred ogledalom, kako biste se uvjerili da sve radite kako treba.

Postoji mali milijun izazova na Internetu upravo s čučnjevima, no bit će dovoljno da se ravnate po sebi. Krenite s deset čučnjeva dnevno, pa zatim postepeno dižite taj broj – čim primijetite da vam posljednja tri nisu naporna, dodajte ih nekoliko više. Također, čučnjeve možete raditi i tijekom dana, na primjer dok perete zube…

Jumping jacks

Za skidanje kilograma su jednako bitni snaga, ali i kardio. Uz trenutnu situaciju, trčanje je rijetko kome opcija, pa to dosta sužava izbor. Ako imate dovoljno mjesta za preskakati vijaču, to je također dobra opcija, no jumping jacks je moguće izvoditi bilo gdje. Ukratko, riječ je o skakanju na mjestu, gdje istovremeno širite, odnosno skupljate, ruke i noge.

Krenite s kratkim serijama gdje ih radite dvadesetak u komadu, ali zato pripazite da su vaši pokreti jasni i brzi. Što brže skačete, to vam se puls brže diže, i to je vježba bolja. Naravno, sve uzimajući u obzir vlastite mogućnosti – nemojte se nikada forsirati na nešto što ne možete.

Plank

Vježba kojoj se svi okreću kada žele zaustaviti vrijeme – plank. Iako je riječ o ‘dosadnoj’ vježbi, plank ima jako puno benefita: poboljšava držanje, stabilizira trup i istovremeno aktivira razne grupe mišića, prvenstveno trbušnjake.

Držanje planka svima predstavlja izazov pa se nemojte osjećati loše ako padnete nakon deset sekundi, zato što je i to uspjeh. Svaka tri dana si nadodajte još pet sekundi, sve dok ne dođete do pune minute. Sve više od toga je sasvim bespotrebno, tada se možete okrenuti i drugim vježbama. Važno je samo da budete redoviti!