Pretraga

Iako su teretane otvorene, ove vježbe možete izvoditi i u vlastitom domu: Evo kako do lijepih ruku

A- A+

U vrijeme kada sve mora biti sada i odmah, teško je prihvatiti da nešto ipak ne može funkcionirati po tom principu. Za većinu stvari je potrebno ulagati trud dulji period vremena kako bi rezultati bili vidljivi, a to vrijedi, između ostalog, i za fizičko zdravlje.

Foto: Unsplash

Posljednjih godina je u velikom trendu brinuti o svom tijelu, što je jedna lijepa i zdrava promjena. Šteta što je riječ o samo prividnom napretku – i dalje je većini krajnja motivacija dobar izgled, pa onda dođe do pogrešnih razmišljanja i ponašanja. Voditi zdrav život sasvim sigurno ne znači otići u neki ekstrem, a to se događa sve češće i češće.

Ne možemo vam reći što je najbolje za vas, zato što biste vi trebali biti ti koji osluškujete vlastito tijelo i dajete mu što vas traži. Kako biste to mogli raditi, potrebno je zaboraviti na sve standarde ljepote koji nas okružuju, svaki dan i cijeli dan. No, nemojte misliti da slušati svoje tijelo znači samo ležati na kauču i jesti čokoladu dok gledate seriju.

Vježbati možete i bez teretane

To znači upravo suprotno – znači da ćete se redovito baviti nekakvom tjelovježbom i paziti na prehranu, ali pazeći da si uvijek ostavljate prostora za greške, ‘cheat meals’ i ležanje na kauču uz čokoladu. Samo vam to neće biti nešto što radite svaki dan. Češći će biti oni dani kada ćete paziti što jedete i odvojiti vremena za vježbanje.

Puno se ljudi obradovalo ponovnom otvaranju teretana, ali vježbati možete i bez teretane. Dovoljno je da imate prostirku, dva metra kvadratna prostora i dobre volje. Kada krenete s vježbama, vjerojatno će vam sve predstavljati veliki napor, no s vremenom ćete i tu početi primjećivati napredak, i to veliki.

Svakoj skupini mišića morate pristupiti na drugačiji način – nekima najteže padaju trbušnjaci, neki izbjegavaju vježbati noge, a trećima problem stvaraju ruke. Ako pripadate posljednjima, nastavite čitati, zato što donosimo nekoliko vježbi za ruke koje će vam pomoći da uspijete popraviti kondiciju.

Izdvojeni članak

Jeste li i vi počeli vježbati? Evo kako spriječiti i liječiti bol u mišićima

Sklekovi na zidu

Ako vam ruke nisu u najboljoj formi, sasvim sigurno nećete moći napraviti puni sklek, a niti onaj na koljenima. Nemojte da vas to obeshrabri, zato što niste jedini. Iako su sklekovi posebno dobra vježba koja istovremeno napada različita područja, nije potrebno krenuti od njih. Postoji lakša inačica koja vam može pomoći da se polako privikavate na novi oblik pokreta.

Stanite oko pola metra udaljeni od zida te zatim na njega stavite ruke (u ravnini s ramenima). Polako počnite raditi sklekove, imajući na umu da cijelo vrijeme morate držati dlanove na zidu. Ova vježba će vam pomoći u izdržljivosti, pa ćete nakon već desetak dana biti spremni za prave sklekove.

Titranja

Da ne bi bila prva ni posljednja, najgora vježba se nalazi upravo ovdje, na drugom mjestu. Nije tajna da je sve lagano kada kratko traje, ali zato peče kad potraje – isto vrijedi i ovdje. Podignite ruke sa strane u ravnini s tijelom tako da su vam dlanovi okrenuti prema tlu, i radite titraje minutu. Zatim, bez stanke, ponovite isto s dlanovima okrenutima prema gore.

Peče, zar ne? jedina pozitivna stvar je ta što će cijela priča biti gotova nakon dvije minute, a bol nakon ne bi trebala biti prevelika. Osim toga, nisu ovo noge u pitanju pa da sutra nećete moći hodati. Eventualno nećete moći nositi vrećice iz dućana predugo…

Kružni pokreti

Podignite ruke sa strane i počnite radite krugove – velike ili male, ovisno o tome u kakvoj ste formi. Što su krugovi manji, to će biti teže ih raditi. Nakon što ih napravite u jednom smjeru, nemojte zaboraviti i na drugi smjer. Događa se, samo vas podsjećamo… Pokušajte odraditi oba smjera bez pauze između promjene, tako će vježba biti najučinkovitija!

Jumping jacks

Kakav bi to trening bio bez cardio dijela? Ne treba pretjerivati, no ako niste fan trčanja ili preskakivanja užeta, onda je ovo idealno za vas. Naravno, poseban je naglasak na rukama koje su cijelo vrijeme u pokretu!

Ako vas zanima cjelovit trening za ruke, jednostavno potražite vježbe na YouTube-u. Postoji mali milijun trenera koji su podijelili svoje treninge, a mi bismo vam predložili ovaj od Chloe Ting. U samo deset minuta, uspjet ćete napraviti sve.