Pretraga

Živjeti u stanu ili studentskom domu? Imamo odgovor na vječnu dilemu brucoša

A- A+

Odlazak na studij u drugo mjesto veoma je uzbudljiv korak, ali sa sobom nosi i brojne dileme. Jedna od njih je i smještaj. U studentskim se domovima uvijek traži mjesto više, ali studentski domovi imaju i određene nedostatke. Što izabrati ovisi o potrebama i mogućnostima studenta, a brucošima uvijek dobro dođe savjet što izabrati.

Studentski dom Stjepan Radić | Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

Studenti koji studiraju izvan mjesta stanovanja suočavaju se s vječnom dilemom: studentski dom ili stan? Studentski domovi su popularno rješenje, ali studenti koji ne uspiju dobiti mjesto u domu ili žele uživati u većem komforu biraju smještaj u stanu. Pitali smo studente koje su prednosti i mane doma i života u stanu, te što bi preporučili brucošima.

Život u stanu znači veće troškove

Smještaj u domovima privlačan je zbog manjih troškova i blizine sadržaja bitnih studentima, ali problem je nedostatak privatnosti i životnog prostora. Lara, studentica novinarstva prvu je godinu faksa provela u stanu jer nije uspjela dobiti smještaj u domu, a sada je u studentskom domu Stjepan Radić. Smještajem u stanu nije bila osobito zadovoljna jer je namještaj u stanu bio veoma trošan, a imala je i problema s internetom. Smještajem u studentskom domu je puno zadovoljnija.

– Stan mi baš i nije bio najbolje iskustvo, bio je poprilično trošan i događalo se da internet ne radi par dana bez ikakvog razloga, pa sam imala problema kod pisanja seminara i sličnih stvari. Cimerica i ja se nismo baš najbolje slagale jer je ona stalno dovodila svog dečka, a stan je imao svega tridesetak kvadrata pa smo stalno imale osjećaj da smetamo jedna drugoj, ispričala je Lara.

Prvu godinu faksa u stanu provela je i Paula, studentica Učiteljskog fakulteta. Garsonijeru koju je dijelila s cimericom nije plaćala puno, ali je svejedno bila riječ o iznosu znatno većem od doma koji se jako osjetio na kućnom budžetu njezinih roditelja.

– Osjetilo se da je mojima to skupo, a i ja sam tada dobivala manje novaca mjesečno, tako da je to s financijske strane puno lošije. Ali zato je bilo prekrasno imati svoj toalet, svoj mir, čak i kuhinju. Imali smo više mjesta za svoje stvari i bilo je mjesta ako bi netko htio prespavati, kaže Paula.

Izdvojeni članak

Kratki vodič za život u domu: Kako biti dobar cimer, pozitivne i negativne strane, te što ponijeti?

Dom je središte studentskog života

Jedna od najvećih prednosti života u studentskom domu je blizina svih studentskih sadržaja. Lara naglašava da se napokon osjeća kao da živi u centru studentskih zbivanja.

– Sad u domu mi je puno bolje, u sobi sam s prijateljicom tako da se možemo dogovoriti oko svega, internet radi odlično i sve mi je nadohvat ruke. U stanu sam živjela dosta daleko od dućana i drugih sadržaja, a ovdje sve mogu obaviti u roku od par minuta i uvijek se nešto događa, kaže Lara.

Paula je godinu dana provela u studentskom domu Lašćina, a sada živi u domu Stjepan Radić. Svaki od njih ima određene prednosti, ističe Paula. Niža cijena i mirna, obiteljska atmosfera prednosti su Lašćine, ali dom Stjepan Radić nudi više sadržaja i događanja.

– Prošle godine sam bila na Lašćini, što je dosta star i skroman dom, ali meni je bilo lijepo. Bilo je jako jeftino, svega 200 kuna, pa od tad i ja dobivam malo više novaca na mjesečnoj bazi. Taj dom je dosta miran i atmosfera je obiteljska jer je malen. Ove godine sam na Savi i tu mi je studentski život definitivno najbolji do sad, stalno se negdje svira, druži…upoznala sam najviše ljudi do sad. Veliki plus sad mi je što napokon mogu u domsku teretanu i na ples. S druge strane, ovdje je najprljavije. Cure znaju biti užasno prljave što me zna izbaciti iz takta. To nije bio slučaj na Lašćini jer nas je bilo manje, stvarno rijetko kad je bilo prljavo, kaže Paula.

Dom je idealno rješenje za brucoše

Koji smještaj odabrati ovisi o financijskim uvjetima, ali i o osobnim sklonostima. Dom nudi bogatiji studentski život i blizinu sadržaja važnih za studente, dok stan nudi komfor kakav nije moguće imati u domu. Lara i Paula se slažu da je za brucoše bolji izbor studentski dom jer im omogućuje bogatiji studentski život.

– Brucošima bi preporučila dom. Pogotovo na prvoj godini, pretpostavljam da se tako odmah steknu prijateljstva i brucoši osjete pravi studentski život. Malo je teže ići u dom nakon što si bio u stanu jer se navikneš na svoj komfor, zaključila je Paula.