Pretraga

Akademska četvrt: Pravilo ’15 minuta’ oduvijek je tu, a evo kako je i zašto nastalo

A- A+

Pravilo akademskih 15 minuta nekada je stvarno imalo smisla. Baš kao i mnogo pravila koja danas više ne drže vodu, ali se koriste, u prošlosti su nastala iz potrebe. Naime, studenti tada nisu imali satove uz sebe. Vrijeme je označavalo crkveno zvono koje bi se, kao i danas, čulo u puni sat. Nakon toga, studenti su imali 15 minuta da dođu na nastavu i predavanje je moglo započeti.

Foto: Pixabay

Akademska četvrt mnogima je najdraže pravilo na fakultetu. Predavanje možda počinje u 10 ujutro, ali onih 15 minuta rijetko koji profesor će uzeti studentu za zlo. Koristit će ga i sami profesori. Ponekad će sami naglasiti da nastava počinje s akademskom četvrti, a ima i onih koji će ovo pravilo ignorirati.

Izdvojeni članak

Najbesmisleniji dio studiranja je vječno čekanje za upis ocjene u indeks

Nije tih 15 minuta nastalo iz lijenosti jer se nekom eto nije dalo dolaziti na predavanje na vrijeme. Studenti nekada nisu imali satove uz sebe i nisu znali koliko je sati. Objašnjenje akademske četvrti uglavnom se pronalazi na stranicama švedskih sveučilišta, pa nije nemoguće da je nastalo upravo tamo. Naime, u švedskim sveučilišnim gradovima Uppsali i Lundu, svi studenti živjeli su u blizini katedrale. Kada bi čuli crkveno zvono, imali su vremena još 15 minuta za stići na predavanje. Dakle, kad bolje razmislimo, akademska četvrt ustvari je vrlo pametna izmišljotina.

Tradicija se održala do danas u velikom dijelu Europe. Rijetko tko zna odakle potječe ovo pravilo, ali nitko nema potrebu preispitivati ga budući da je mnogima priraslo srcu i koriste ga kad god zakasne, pa čak i na dogovor s prijateljem: “Ma akademska četvrt, hajde…”

Zanimljivo je da na stranicama Sveučilišta u Lundu piše da se nakon 18 sati primjenjuje dupla akademska četvrt. To znači da pravilo 15 minuta postaje pravilo 30 minuta. Naime, očekuje se da će se u to vrijeme studenti morati otići presvući u večernju garderobu i da će im za to trebati više vremena.