Pretraga

‘Besplatne’ udžbenike s kojima se Bandić hvali građani platili 11 milijuna kuna više nego lani

A- A+

Političari se ‘besplatnim’ vole hvaliti, a narod takve priče oduševljavaju. Tako je i ove godine bilo s ‘besplatnim’ udžbenicima koji su prošloga tjedna na klupama dočekali zagrebačke osnovce i srednjoškolce. ‘Besplatno’ je u ovom slučaju značilo da će građani iz svoga džepa u tu svrhu izdvojiti oko 11 milijuna kuna više nego prošle godine.

ilustracija srednja.hr

I ove je godine Grad Zagreb financirao udžbenike za sve svoje osnovce i srednjoškolce. Roditelje se time kao rasteretilo, iako su ih zapravo oni, zajedno sa svim ostalim građanima Zagreba platili oko 61.000.000, 00 kuna. Jasno je, novac u tu svrhu odlazi iz gradskog proračuna, kojeg kroz razne namete pune upravo građani Zagreba.

Izdvojeni članak

Otkrivamo koliko su građane Zagreba stajali takozvani besplatni udžbenici

– Grad Zagreb za školsku godinu 2017./2018., sukladno kriterijima utvrđenim u Programu javnih potreba u osnovnom odgoju i obrazovanju Grada Zagreba za 2017. i Programu javnih potreba u srednjem odgoju i obrazovanju Grada Zagreba za 2017. (Službeni glasnik Grada Zagreba 24/16), nabavlja udžbenike koji su besplatni za sve učenike osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba te za učenike koji pohađaju osnovnu/srednju školu izvan Grada Zagreba, a imaju prebivalište u Gradu Zagrebu. Također, Grad Zagreb prema istim kriterijima nabavlja udžbenike i za učenike iz poplavljenih područja općine Gunja, Vrbanja i Drenovci te za učenike iz grada Petrinje. Za financiranje osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika za školsku godinu 2017./2018.  Grad Zagreb izdvojit će oko 61.000.000,00 kuna, odgovorio nam je na upit pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Ivica Lovrić.

Podsjećamo, prošle su godine građani udžbenike platili 50.089.913,66 kuna, a školske godine 2015./2016. vrtoglavih 77.833.038,38 kuna. Kako nam je objašnjeno, cijena nabave varira ovisno o upotrebljivosti udžbenika prijašnjih generacija.

– Učenici vraćaju udžbenike na kraju školske godine, a povjerenstva u školama utvrđuju daljnju upotrebljivost udžbenika, objašnjavaju iz Grada Zagreba uz dodatak kako je 2016. do uštede je došlo zbog velikog povrata udžbenika