Pretraga

Čelnici sindikata u školstvu opet zaratili, ovaj put zbog priopćenja: ‘Krajnje manipulativno’

A- A+

Iako se situacija oko Uredbe o koeficijentima primirila, svojevrsni spor između čelništva pojedinih sindikata u školstvu, čini se, ne jenjava. Nezavisni sindikat znanosti u utorak je medijima uputio priopćenje u kojem tvrdi da je Vlada falsificirala njihov potpis na dvama sporazumima koje su odbili potpisati jer smatraju da takvo što ne bi bilo interesu zaposlenika. Ove srijede su pak na to priopćenje reagirali Sindikat hrvatskih učitelja te Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, koji su sporazume potpisali, nazvavši priopćenje Sindikata znanosti ‘krajnje manipulativnim’. Po njima ovi sporazumi zapravo štite zaposlenike.

Nada Lovrić, Matija Kroflin, Sanja Šprem| screenshot: N1 televizija, HRT; foto: Nezavisni sindikat znanosti; Unsplash

– Jučerašnje priopćenje Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, a posebno njegov naslov, prije svega su krajnje manipulativni te zaposlenike u sustavu obrazovanja dovode u zabludu vezano za dodatke na plaću koji su predmet izmjena i dopuna postojećih Sporazuma, tim su riječima započele svoje priopćenje Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Stalni dodaci ugrađeni u koeficijente

Priopćenje su uputile kao reakciju na jučerašnje Sindikata znanosti u kojem taj sindikat upozorava da je Vlada falsificirala njihov potpis na dvama sporazumima. Kako je u priopćenju naveo Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti, riječ je o sporazumima koji ukidaju prosvjetni dodatak od 13,72 posto i dodatak za nenastavno osoblje od 6,11 posto izboren štrajkom iz 2019. Sindikat znanosti odbio ih je potpisati jer su smatrali da takvo što ne bi bilo interesu zaposlenika, niti su Vladi od bitnog značaja. Lovrić i Šprem tvrde drugačije.

Sporazumom o izmjenama i dopunama Sporazuma o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti iz 2006. i Sporazumom o izmjenama i dopunama Sporazuma o dodatku na plaću iz 2019. zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju ne ukida se ni prosvjetni dodatak od 13,725 posto niti dodatak za nenastavno osoblje od 6,11 posto. Izmjene i dopune navedenih Sporazuma obveza su koja proizlazi iz novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama s kojim se trebaju uskladiti svi sporazumi i kolektivni ugovori u javnim i državnim službama, budući da su svi stalni dodaci na plaću, što dodaci iz ovih Sporazuma jesu, od 1. ožujka 2024. ugrađeni u koeficijente složenosti poslova za obračun plaće zaposlenika u sustavu obrazovanja, navode Šprem i Lovrić.

Izdvojeni članak

Sindikat napao Vladu da je lažirala potpis na dvama sporazumima: ‘Skandalozno i nedopustivo’

Šprem i Lovrić tvrde da sporazumi štite zaposlenike ako se koeficijenti umanje

Ističu i da je ‘netočno je i nedopustivo’ tvrditi da navedene izmjene i dopune Sporazuma nisu u interesu zaposlenika u sustavu obrazovanja.

– Sadržaj ovih izmjena i dopuna u potpunosti štiti zaposlenike u sustavu obrazovanja od bilo kakvog umanjenja koeficijenata za obračun plaće u budućnosti. Upravo na inzistiranje Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u sadržaj oba Sporazuma ugrađena je zaštitna klauzula prema kojoj se odredbe Sporazuma ne primjenjuju dok su dodaci iz tih Sporazuma sastavni dio koeficijenata složenosti poslova zaposlenika u obrazovanju i znanosti, a ako koeficijenti složenosti poslova zaposlenika u obrazovanju i znanosti budu umanjeni nakon sklapanja ovih izmjena i dopuna, odredbe dvaju Sporazuma o dodacima na plaću ponovno će se primjenjivati od trenutka umanjenja koeficijenata, tako da zaposlenici u obrazovanju i znanosti od trenutka umanjenja imaju pravo na dodatak u visini koja odgovara svakom provedenom umanjenju koeficijenata, a najviše do ukupne visine dodataka iz navedenih sporazuma, piše u priopćenju Sanje Šprem i Nade Lovrić.

Izdvojeni članak

Sindikati u školstvu za vikend priredili borbu kakve se ne bi posramio ni UFC, teško je prepričljiva

Obrecnule se i na Vilima ribića koji je na listi za Sabor

Time su, tvrde čelnice dvaju školskih sindikata, svi dodaci na plaću koji su bili predmet ranije potpisanih Sporazuma zaštićeni i nadalje, a ‘što bez potpisivanja ovih Izmjena i dopuna od strane SHU-a i NSZSŠH-a ne bi bilo osigurano’.

– Vjerujemo da je jučerašnje priopćenje bilo samo (loš) pokušaj opravdanja nelogičnog postupka odbijanja potpisivanja predmetnih izmjena i dopuna od strane Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, a što nikako nije bilo u interesu zaposlenika u sustavu obrazovanja i znanosti. Kao sindikati, ne želimo vjerovati da se ovakve važne stvari za zaposlenike u sustavu obrazovanja namjerno pogrešno interpretiraju u političke svrhe, baš u tijeku predizborne kampanje u kojoj je, kao nositelj liste Socijaldemokrata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u V. izbornoj jedinici, kandidat Vilim Ribić, savjetnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Pozivamo sve naše članove i sve zaposlenike u sustavu obrazovanja i znanosti da preko gornjih poveznica na tekst izmjena i dopuna dvaju Sporazuma sami naprave uvid i uvjere se u važnost potpisanih dokumenata te da ne nasjedaju na propagandne i manipulativne postupke, neovisno o tome od koga dolaze i iz kojih motiva dolaze, poručuju Lovrić i Šprem.