Pretraga

Sindikati u školstvu za vikend priredili borbu kakve se ne bi posramio ni UFC, teško je prepričljiva

A- A+

Nije nikakva tajna da su sindikati u školstvu posljednjih tjedana na ratnoj nozi. Ta je borba svoj vrhunac doživjela kroz ovaj vikend. Iskra koja je sve zapalila bila je jedna izjava čelnice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, o tome zašto sindikat kojeg vodi nije podržao prosvjed. Na njenu je izjavu priopćenjem reagirao glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti Matija Krofiln, da bi Šprem uzvratila – opet priopćenjem. Priopćenjem se za vikend oglasio i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, a kroz njega su se, pak, obrušili na Željka Stipića, čelnika Sindikata Preporod.

Nada Lovrić, Matija Kroflin, Sanja Šprem| screenshot: N1 televizija, HRT; foto: Nezavisni sindikat znanosti; Unsplash

Već danima traju previranja među sindikatima u školstvu, a prava borba, rat priopćenjima, odvijao se proteklih dana. Krenimo redom. U petak je, većini je poznato, održan prosvjed nezadovoljstva koeficijentima u školstvu i znanosti. Organizirali su ga Sindikat Preporod i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama.

Prvo se Šprem obrecnula na Nezavisni sindikat znanosti…

Prosvjed, na nezadovoljstvo mnogih prosvjetara, nisu podržale čelnice Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Sanja Šprem i Nada Lovrić.  Šprem je na dan prosvjeda gostovala na Večernji TV i odmah u uvodu odgovarala na pitanje zašto njoj osobno na tom prosvjedu nije bilo mjesto.

– Krenut ću s argumentacijom Nezavisnog sindikata znanosti, koji su vrlo jasno definirali da učitelj ne može biti u istoj poziciji, da je to nonsens, ‘ajmo to tako reći nekakav sustav i poremećaj koji se dogodio, kad ustvari učitelj i asistent i predavač imaju istu početnu plaću. Kad smo u štrajku 2019. ulazili u borbu za koeficijente to je bilo po prvi puta da je netko ulazio u bitku za koeficijent složenosti posla, jer je to u samostalnoj ingerenciji Vlade RH, tada je od tog istog sindikata to bilo posve normalno, da se nađemo u istom koeficijentu 1,406. Sada taj isti sindikat smatra da učitelji trebaju imat manje. Ja kao učiteljica ne mogu stajati na prosvjedu s nekim tko smatra da moj posao ne treba toliko valorizirati, ne vrijedi isto kao netko drugi, rekla je, među ostalim, Šprem za Večernji TV.

Izdvojeni članak

U paralelnom svemiru učenici i studenti prosvjedovali bi protiv ofrljeg posla nekih svojih profesora

… pa joj je sindikat odgovorio

U subotu Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja dostavlja priopćenje svim medijima, a potpisuje ga glavni tajnik sindikata Matija Kroflin. Već je iz naslova jasno da mu se nisu svidjele riječi Sanje Šprem, ističe, obmanula je članstvo načinom na koji je pokušala opravdati nedolazak na prosvjed.

Pozvali su učitelje i da se na informacijama objavljenima na webu uvjere da je u zahtjevu koji je Sindikat znanosti uputio nadležnom Ministarstvu, koeficijent asistenta identičan koeficijentu koji je tada Vlada predlagala za učitelje – 1,97.

-Gospođa Šprem vjerojatno ima razloge zbog kojih se ona osobno i SHU nisu odazvali na prosvjed, no taj razlog sigurno nije pozicija Sindikata znanosti da se koeficijent učitelja i asistenta razdvoji. S obzirom na to, ovim putem gospođu Šprem molimo da ne obmanjuje javnost ni svoje članove koje iznimno cijenimo i s kojima baštinimo dugogodišnju uspješnu suradnju, navodi Kroflin.

Pojasnio je da je Sindikat u svojim zahtjevima tražio da radno mjesto predavača, a ne asistenta, ima viši koeficijent i od učitelja i od asistenta u znanosti i visokom obrazovanju.

– Naime, radno mjesto asistenta, kao ni učitelja, ne zahtijeva uvjete koje pri zaposlenju treba ispuniti predavač, stoga smatramo da koeficijent predavača mora biti usporediv s učiteljem mentorom (jer je za oba radna mjesta nužno ispuniti slične uvjete), ali ne s koeficijentom učitelja na početku karijere, navodi se u pismu koje potpisuje Kroflin.

Izdvojeni članak

Ovo su najbolji trenuci s prosvjeda nastavnika, kažu da su spremni i za štrajk: ‘Ako ne sada, kada?’

Nije dugo trebalo čekati na odgovor SHU-a

Dan kasnije, u nedjelju, stiže i odgovor SHU-a. Ljuti su, navode, na ‘pokušaj diskreditacije najvećeg sindikata u Republici Hrvatskoj i napada direktno na predsjednicu Sindikata hrvatskih učitelja’. Kažu, sindikat je ovim pokušajem demantirao sam sebe.

– Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja izrazio je nezadovoljstvo prijedlogom Uredbe na tiskovnoj konferenciji 26. siječnja 2024. godine tvrdnjom da je došlo do nepravednog poremećaja u obrazovnoj vertikali, na kojoj je istaknuto: ‘Učitelj koji je do jučer polagao ispite kod predavača na fakultetu ima istu početnu plaću kao on. Nezamislivo je da u jednom sustavu dođe do takve pogreške’. Sindikatu hrvatskih učitelja takva izjava nije bila iznenađenje. Naime, još  je 10. siječnja 2024. Sindikat znanosti objavio tablice s koeficijentima koje predlaže Vlada i koje predlaže taj sindikat. Upravo tu je vidljivo da je Sindikat znanosti suglasan s prijedlogom Vlade za koeficijent radnog mjesta asistent 1,95, a to je ‘zajednički’ koeficijent asistenta u visokom obrazovanju i učitelja, nastavnika, stručnog suradnika i odgajatelja u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, pišu iz SHU-a.

Tvrde, time je Sindikat znanosti htio ‘zabetonirati’ položaj više od 80 posto nositelja obrazovanja na koje se taj koeficijent odnosi u sustavu osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova. Kako ističu iz SHU-a, uz to su iz Sindikata znanosti predložili su uvođenje novog radnog mjesta asistent II, ‘kako bi nositelje obrazovanja ‘otkačili’, čime bi se izbjegla vezanost kroz koeficijente između sustava znanosti i sustava odgoja i obrazovanja’.

Izdvojeni članak
ministar obrazovanja radovan fuchs

Fuchs smatra da iza prosvjeda učitelja stoje oni koji misle da će im pomoći na izborima

SHU: ‘Ne želimo ‘sindikalne ratove’ jer nemamo vremena za njih’

Podsjetili su i na konferenciju za medije koju su 1. veljače održali s Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama, kada su obje čelnice upitane jesu li  instruirane od strane HDZ-a, što je Šprem oštro odbacila. U priopćenju Sindikata Hrvatskih učitelja spominje se i i to da se Vilim Ribić, utemeljitelj Sindikata znanosti, uključio u stranku Socijaldemokrati, te navode i da je kroz intervju u jednom mediju ‘odgovorio na pitanje tko je sindikalni rad podredio politikantstvu i osobnim interesima’.

– U očitovanju Sindikata znanosti Vladi Republike Hrvatske od 8. veljače 2024. godine Prijedlog sindikata za koeficijente u sustavu znanosti i visokog obrazovanja Sindikat znanosti se opet usuglasio s prijedlogom Vlade o koeficijentu kojeg dijeli asistent s učiteljima, stručnim suradnicima, tajnicima I. i voditeljima računovodstva I. u školskim ustanovama (1,97). Kada većinski sindikati u obrazovanju traže veći koeficijent i prelazak u osmi platni razred (od 2,01 do 2,30) za nositelje službe i ostale zaposlenike u obrazovanju, u isto to  vrijeme Sindikat znanosti smatra da su nositelji obrazovanja dobili ‘prihvatljiv koeficijent’ i traži dodatna povećanja za najbolje plaćena radna mjesta u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Trebaš imati obraz kao džon da se, nakon što svjesno ‘zabetoniraš’ poziciju učitelju, nastavniku, stručnom suradniku, tajniku i voditelju računovodstva na 1,97, nađeš na prosvjedu s tim istim učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima, tajnicima, voditeljima računovodstva i ostalim zaposlenicima iz sustava osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja koji iskazuju nezadovoljstvo upravo tom pozicijom, nastavlja dalje SHU u svom priopćenju.

No, istaknuli su da podržavaju zalaganje svakog sindikata za svoje članove, ali  ne i ‘bacanja klipova’ kojim nam do jučer partnerski sindikat određuje koliko je njima ‘prihvatljiv’ koeficijent većine radnika u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.’

– Ponavljamo kako ne želimo ‘sindikalne ratove’ jer nemamo vremena za njih. No, naglašavamo da će svaki daljnji napad, optužbe, blaćenje i pokušaj degradiranja rada najvećeg sindikata  otvoriti prostor za daljnje iznošenje činjenica koje neće ići u korist Sindikatu znanosti, samoprozvanoj ‘intelektualnoj eliti’. Dok se većinski sindikati argumentacijom zalažu za bolji položaj nositelja obrazovanja i ostalih zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja, upravo činjenicom da smo spojeni u istom koeficijentu, domino efektom radimo na dobrobit svih članova Sindikata znanosti, dok oni ovakvim nastojanjima ruše mostove između obrazovnog sektora i sustava znanosti. Voljeli bismo kad bismo na udarce ‘ispod pojasa’ glavnog tajnika Matije Kroflina mogli odgovoriti ‘Sam pao, sam se ubio’, navode iz SHU-a uz zaključak da njegove ‘izjave nanose nemjerljivu štetu sindikalnom djelovanju’.

Izdvojeni članak
Damir Mikolji

Tajnik škole o koeficijentu za to radno mjesto: ‘Nevjerojatno, nadam se da će se nepravda ispraviti’

Srednjoškolski sindikat obrušio se na Stipića

Negdje u međuvremenu, priopćenje o prosvjedu na svojoj je web stranici objavio i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama (NZSSŠ). Oni se, pak, u priopćenju pitaju – koji su interesi Željka Stipića, čelnika Preporoda.

– Sigurno nisu interesi ni nastavnika, ni tajnika, ni odgajatelja, ni spremačica, jer da jesu, onda bi gospodin Stipić u radnoj skupini s predstavnicima većinskih obrazovnih sindikata gorljivo branio naše zajedničke interese. Jer da su mu interesi članova iznad svega onda bi barem u očitovanju jasno istaknuo zahtjeve u koeficijentima, a ne kako sam kaže na javnoj televiziji iznio deklarativne zahtjeve. Zar s onim kojem do Uredbe i rasta plaća u sustavu uopće nije stalo, zar s onim čiji članovi zovu naš Sindikat da reagiramo na propuste u uredbi?, navodi se u priopćenju NZSSŠ-a.

Kažu i da su oni na radnoj skupini nastojali prevenirati eventualne probleme i radili pomake u koeficijentima. A Stipića prozivaju da je bio nezadovoljan u tom razredu, ali da ‘nije uložio minimum angažmana u radu radne skupine’.

– Mi smo u svom očitovanju iznijeli konkretne prijedloge/zahtjeve, gosp. Stipić deklarativno neslaganje bez navođenja koeficijenata (prema njegovim navodima na javnoj televiziji). Dakle, tko to onda stvarno zastupa interese zaposlenika u sustavu obrazovanja, oni koji stvarno rade ili oni koje deklarativno izražavaju nezadovoljstvo?, navode iz NZSSŠ-a.

Izdvojeni članak

Jesu li nastavnici spremni i na štrajk zbog koeficijenata? Evo što kažu u našoj anketi

Srednjoškolski sindikat: ‘Mi nemamo luksuz ne raditi ništa’

Dodaju kako okvir donošenja Uredbe nisu birali, ali jesu odabrali da će iskoristiti priliku i maksimalno se angažirati kroz rad radne skupine kako bi iscrpili sve argumente iz dva osnovna razloga. Prvi je preveniranje poremećaja u sustavu.

– Mi nemamo luksuz ne raditi ništa kako bismo prevenirali poremećaje u sustavu obrazovanja koji bi mogli nastati, pa onda okrivljavati Vladu kada se to dogodi jer bi šteta već bila nanesena, a postupak ispravaka je puno dugotrajniji i složeniji nego angažman na preveniraju tih poremećaja, pišu iz NZSSŠ-a.

Naveli su i koje su to ‘poremećaje’ spriječili svojim angažmanom. U to, među ostalim, ulazi pokušaj izjednačavanja koeficijenta stručnih učitelja sa SSS i onih s VŠS kao i ideja da koeficijent odgajatelja bude niži od koeficijenta nastavnika i stručnih suradnika. Naglašavaju da se na radnoj skupini nije raspravljalo o zajedničkim mjestima u sustavu, poput domara i tajnika, pa su dodatne prijedloge iznijeli u nedavnom očitavaju Vladi. Drugi osnovni razlog angažiranja kroz radnu skupinu je povećavanje koeficijenata.

– Iako se povećavanje koeficijenata kroz rad radne skupine događao 1,90—1,93—1,95—1,97 naši članovi izražavaju svoje nezadovoljstvo svojim pozicioniranjem unutar sustava koeficijenata javnih službi, zato i jesmo postavili dodatni prijedlog/zahtjev o prebacivanju nositelja službe u viši platni razred. NSZSŠH je glas svojih članova čuo, prenio ih poslodavcu, argumentirao i obrazložio, ali ukoliko Vlada i nakon svega ipak ne prepozna važnost ovog dodatnog iskoraka, naši članovi imaju pravo ali i obvezu prosvjedima pokazati da je naš zahtjev pravedan i utemeljen, zaključuju iz NZSSŠ-a.

Novih priopćenja sindikata nakon ovoga nije bilo, ali novih istupa oko koeficijenata zasigurno će biti. Jer bi nova uredba na snagu trebala stupiti za 17 dana.