Pretraga

Damir Bakić: ‘Nastavnicima koji iskazuju ili odobravaju obilježja nacizma nije mjesto u školi’

A- A+

Damir Bakić, saborski zastupnik i zagrebački sveučilišni profesor, danas se osvrnuo na incident s norijade iz Slavonskog Broda. Tamo su se maturanti fotkali s fašističkim pozdravom, a s njima je nasmijana pozirala i nastavnica Nives Romanjek. Za takve nastavnike, istaknuo je Bakić danas, vrata škole trebala bi biti zatvorena.

damir bakić

Damir Bakić, saborski zastupnik i sveučilišni profesor | foto: Tea Ovničević

Na današnjoj sjednici Hrvatskoga sabora zastupnik MOŽEMO i zagrebački sveučilišni nastavnik Damir Bakić osvrnuo se na incident u Industrijsko-obrtničkoj školi u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Nastavnica s fotke, čiji maturanti drže fašistički pozdrav, neće dobiti otkaz: Evo kako će ju kazniti

‘To je prije svega krivica sustava’

Tamo se, podsjetimo, na dan norijade razred maturanta fotkao, neki od njih držeći desnicu u znaku fašističkog pozdrava, a s njima je na fotki pozirala i nasmijana nastavnica Nives Romanjek. Ona je, inače, na društvenim mrežama i podijelila spornu fotografiju, a nakon što se u medijima podigla poprilična prašina, izjavljivala je da ne vidi što je sporno. Cijelim će se slučajem baviti i DORH.

– Jasno da je bitan gospodarski razvoj, jasno da je potrebno pratiti znanstveni i tehnološki razvoj, ali u brizi za profesionalne perspektive mi sve češće zaboravljamo na širu ulogu odgoja i obrazovanja učenika. Bilo škole strukovne ili opće, to bi nam trebala biti prva briga, osiguranje uvjeta za punu izgradnju osobe, angažiranih, upućenih, solidarnih, kreativnih i aktivnih građana. Trebalo bi biti, no izgleda da nije, jer ovaj sramotni događaj koji se prije neki dan dogodio u Slavonskom Brodu, to je prije svega krivica sustava, Ministarstva na prvom mjestu. Jednostavno, to se ne smije dogoditi, istaknuo je Bakić.

‘Takvim nastavnicima vrata naših škola trebaju se zatvoriti’

Komentirao je nadalje i što bi sustav trebao učiniti s nastavnicama poput Romanjek.

– Sustav mora naći načina da osobama poput nastavnice u Slavonskom Brodu, koja svoje učenike usmjerava protiv temeljnih civilizacijskih vrijednosti, i u toj ih orijentaciji ohrabruje, a sve pod krinkom lažnog patriotizma, da takvim osobama onemogući rad s učenicima. Takvim osobama ne može biti mjesto u obrazovnom procesu, i neovisno o tome što su osnivači škola jedinice lokalne i regionalne samouprave, Ministarstvo mora preuzeti odgovornost. Ako treba, predložiti odgovarajuće zakonske izmjene, kojima će dobiti odgovarajuće ovlasti. Svakako osigurati obrazovni proces u skladu s ustavnim i civilizacijskim normama. Stopa tolerancije prema odstupanjima u tom smislu ne može biti nego nula, a nastavnicima, pojedincima koji se usuđuju u našim školama iskazivati ili odobravati simpatiju prema ikojim elementima ili obilježjima nacizma, fašizma i ustaškog režima, vrata naših škola trebaju se trenutno i bezuvjetno zatvoriti, kazao je Bakić danas u sabornici.

Nastavnica neće dobiti otkaz

Nastavnica Romanjek, koja se nasmijana fotkala s maturantima, neće dobiti otkaz. Kako smo jučer izvijestili, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole, gdje se zbio nemili incident, Luka Mladinović poslao je medijima priopćenje iz kojeg je jasno da dotična nastavnica neće dobiti otkaz. Dobit će opomenu i više nikad neće moći biti razrednica.

– U svrhu rješavanja slučaja objave fotografije maturanata Industrijsko–obrtničke škole od 25. svibnja 2022. godine, na kojima su pojedini učenici u neprimjerenom pozdravu. Nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, te izvršenog razgovora s nastavnicom i roditeljima učenika odlučio sam nastavnici Nives Romanjek izreći pismeno upozorenje na obveze iz radnog odnosa s mogućnošću otkaza ugovora o radu. Nastavnica od školske godine 2022./2023. više neće moći aplicirati na razredništvo niti jednog razrednog odjela u našoj Školi. Ovim putem upućujem medijima ispriku i žaljenje u svoje osobno ime i u ime Industrijsko-obrtničke škole koju kao ravnatelj zastupam na neprimjerenim verbalnim istupima pojedinih djelatnika naše Škole isprovociranima uzbuđujućim i uvredljivim naslovom objavljenim na portalu SBplus. Ravnatelj Luka Mladinović, stoji u priopćenju ravnatelja škole.

Iz Ministarstva su, podsjetimo, osudili cijeli događaj te se nadaju da će institucije odraditi svoj posao. O tome više pročitajte ovdje.