Pretraga

Donedavno je bila pred propadanjem, a sada je jedna od najkvalitetnijih škola u Hrvatskoj

A- A+

Europska unija predviđa sredstva kojima bi se trebala poboljšati kvaliteta nastave u hrvatskim školama, a njihovo povlačenje iz fondova uglavnom ovisi o individualnim ambicijama ravnatelja i djelatnika škola. Srednja škola Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu primjer je škole koja pokazuje kako se uz dobar plan mogu znatno poboljšati uvjeti i onda kad mislite da će se vašoj obrazovnoj ustanovi zatvoriti vrata.

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda je kroz fondove Europske unije, ali i lokalne projekte, do sada osigurala više od pet i pol milijuna eura te je pomoću tih sredstava podigla kvalitetu svoje nastave na višu razinu.

Značajno su poboljšani materijalni uvjeti za izvođenje praktične nastave te su pomoću dobivenog novca i uveli inovativne metode učenja i podučavanja kroz uspostavljanje proizvodnje i prodaje vlastitih proizvoda.

Izdvojeni članak

Postoje učenici bez osnovnih računalnih kompetencija: U školama čak 26 školaraca na jedno računalo

‘Da bismo opstali morali smo se pomaknuti s mjesta’

– Kada sam preuzeo vođenje bili smo jedna od najslabijih škola u Hrvatskoj. Da bismo opstali i da nas ne ukinu kao školu morali smo se pomaknuti smjesta i postati jedni od najboljih, izjavio je Vlado Prskalo, ravnatelj srednje škole Reljković.

Škola je registrirana kao poduzeće i sve što naprave i prodaju ulažu u daljnji razvitak školske strategije. U samoj proizvodnji sudjeluju učenici koji kroz takvu praksu stvaraju znanje i kompetencije koje će im biti potrebne radi lakšeg ulaska na tržište rada.

– Imamo svoj razvojni plan, misiju, viziju i strategiju. Uklopili smo se u gospodarsku i tržišnu infrastrukturu i sve svoje proizvode i usluge prodamo skoro godinu dana unaprijed. Koliki nam je profit ne mogu vam otkriti jer je to poslovna tajna, ali mogu vam reči kako dovoljno zaradimo za daljnji razvoj škole, s ponosom je istaknu Prskalo.

Izdvojeni članak

Nitko ne zna koje škole u Hrvatskoj imaju organiziranu vlastitu proizvodnju

Osim u tržišnu utrku uključili su se i u važnu međunarodnu suradnju

Osim uspostavljene prodaje i proizvodnje ova strukovna škola uključila se i u važnu međunarodnu suradnju ‘The Globe’ program u kojoj sudjeluju brojne edukacijske institucije diljem svijeta s ciljem jačanja suradnje i povezivanja školskih te studentskih projekata.

Osim toga, već dugi niz godina surađuju s visokoškolskim ustanovama i institutima iz Osijeka i Zagreba. U tom partnerstvu sudjeluju učenici, studenti i nastavnici, pri čemu ostvaruju zajedničku proizvodnju, edukaciju, znanstvena istraživanja, a zajedno pišu i provode projekte Europske unije.

Izdvojeni članak

Studenti na Veleučilištu u Požegi proizvode vlastito vino

Od ove godine prijavljeni su na četiri nova projekta

– Našao sam si mentora u Nizozemskoj koji mi je pomogao u svemu onome što mi naš obrazovni sustav nije mogao dati kao voditelju škole. Ubrzo smo stvorili kvalitetan tim koji je krenuo s realizacijom zacrtanog cilja. Naša je škola morala ići u promjene i sama se uskladiti s najboljima te smo zato uzeli stvari u svoje ruke i počeli raditi na kvalitetnijem vođenju. Bili smo uporni u traženju informacija od nadležnih Ministarstava te nas na kraju uglavnom nitko nije odbio, Prskalo je ukratko prepričao početak ove lijepe priče.

Od ove godine prijavljeni su na nova četiri projekta od kojih znaju da im je jedan već i prošao, a uskoro očekuju i nova sredstva koja bi im trebala pomoći u modernizaciji kurikuluma, metoda podučavanja i pojedinih strukovnih programa.