Pretraga

Donosimo rezultate ankete o cijepljenju nastavnika: Razgovarali smo i s predstavnicom sindikata

A- A+

Nakon što je postalo izvjesno da se u aplikaciji za prijavu za cijepljenje ne može odabrati kategorija nastavnika, iako je po nacionalnom planu predviđeno da se ta skupina cijepi prioritetno, proveli smo anketu među našim čitateljima. Pitali smo ih trebaju li se nastavnici prioritetno cijepiti, a anketa je postala posebno popularna u nastavničkim grupama na društvenim mrežama. Većina je suglasna.

cijepljenje

Foto: Unsplash; Steven Cornfield

Nakon što je postalo izvjesno da se u aplikaciji za cijepljenje ne može odabrati zanimanje nastavnika, iako je nacionalnim planom provedbe predviđeno prioritetno cijepljenje te skupine, proveli smo anketu među našim čitateljima.

Većina podržava prioritetno cijepljenje nastavnika

Naše čitatelje smo pitali trebaju li se nastavnici u školama prioritetno cijepiti protiv koronavirusa. Do današnjeg dana, 17.3.2021. u 09:55 u našoj su anketi ukupno sudjelovala 2.864 ispitanika, a anketa je posebno bila popularna u nastavničkim grupama na društvenim mrežama. Većina prevaguje na jednu stranu.

Preciznije, njih 2.018 kaže da bi se nastavnici trebali cijepiti prioritetno jer su svakodnevno u kontaktu s velikim brojem ljudi. Među ispitanicima njih 635 smatra da se nastavnici ne trebaju cijepiti prioritetno, već čekati red s ostalim građanima, a tek 211 ispitanika nije sigurno što odgovoriti po ovom pitanju. U postocima njih preko 70 posto je za prioritetno cijepljenje, protiv je njih 22 posto, a što o tome misliti nije sigurno nešto više od 7 posto ispitanika.

Budući da je upravo Sindikat hrvatskih učitelja izrijekom tražio da se u aplikaciju za cijepljenje uvrsti zanimanje nastavnika kako bi se cijepljenje, sukladno usvojenom nacionalnom planu, moglo prioritetno provesti za nastavnike i djelatnike u školama, obratili smo im se za komentar rezultata provedene ankete.

‘Dolazi nam mnogo zahtjeva za žurnim cijepljenjem’

Kako nam je rekla Ana Tuškan, pravnica Sindikata hrvatskih učitelja, rezultati ankete su očekivani te je mišljenja da bi mogli odgovarati stvarnosti  u smislu opće zainteresiranosti za cijepljenje među zaposlenicima u obrazovnom sustavu. Osim naše ankete koja može predstavljati i mišljenje šire populacije, kaže nam, u Sindikatu se oslanjaju na direktne informacije i stavove zaposlenika od kojih im, ističe, dolazi doista mnogo zahtjeva za što žurnijim cijepljenjem.

– Moram ujedno nadodati da svakako ima i onih koji se tome protive te stoga kontinuirano naglašavamo da sloboda izbora mora postojati te da nitko ne smije biti diskriminiran zbog svog izbora. No upravo zato cilj je da se onima koji to žele od zaposlenika u sustavu školstva, cijepljenje što prije i omogući. Također, zaposlenici su nedovoljno zaštićeni i izloženi svakodnevnom riziku, kako zbog nemogućnosti poštivanja mjera u potpunosti, tako i zbog nejednakih uvjeta rada, nedostatne zaštite u mnogim školama, nedostatka pomoćno-tehničkog osoblja, malog broja testiranja i drugo, dok u isto vrijeme broj samoizolacija raste što nepovoljno utječe i na zaposlenike i na same učenike, koji zbog čestih zamjena, neizvjesnosti te promjena u modelu nastave trpe posljedice, a što čini dodatan stres i samim roditeljima te time i čitavoj zajednici, rekla nam je Tuškan.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Ministar Fuchs tražio da se nastavnici uvrste u aplikaciju za cijepljenje

Iz tog razloga iz sindikata apeliraju prema vladajućima da se svim zainteresiranim zaposlenicima u odgojno-obrazovnom sustavu omogući što žurnije prioritetno paralelno cijepljenje, što bi, dodaje, “svakoj ozbiljnoj državi doista trebalo biti u interesu”. Naglašava kako se i dalje provodi vrlo malen broj testiranja, počinju i programi mobilnosti pa u Sindikatu doista ne vide “niti jedan jedini razlog da se zaposlenicima u sustavu školstva ne omogući žurno cijepljenje”.

Još nema promjena u aplikaciji

Nakon što je Sindikat hrvatskih učitelja zatražio da se kategorija zaposlenika u školama uvrsti u aplikaciju za prijavu cijepljenja, reagirao je i resorni ministar Radovan Fuchs te zatražio izmjene u aplikaciji. No, kako nam kaže Tuškan, unatoč tome, pomaka još uvijek nema. Jučer su iz Sindikata hrvatskih učitelja poslali i dopis Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a na znanje Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva, budući da je Zavod taj koji određuje plan te je nadležan za izradu sheme cijepljenja.

– Očekujemo njihov što skoriji odgovor. Zatražili smo da se izmjena u digitalnoj platformi i jasne upute izrade što prije ,a isto tako da se odgovori na pitanje kada će to biti i hoće li se oni koji su se već prijavili kao neprioritetna skupina putem digitalne platforme, pošto je prioritet 7 izostavljen, to moći učiniti ponovno kao prioritetna skupina, budući da se u sustav može prijaviti samo jednom, zaključuje Tuškan.