Pretraga

Dramatično upozorenje ravnateljice srednje u Glini: ‘Nestankom škole, nestat će i nas’

A- A+

Srednja škola Glina značajno je nastradala u petrinjskom potresu, a kako se obnova ne nazire, ravnateljica Marija Margušić-Novosel pismom se obratila javnosti od koje traži novčanu i drugu pomoć. Ukidanjem škole, upozorava, bila bi u pitanje dovedena egzistencija gotovo 250 obitelji.

Srednja škola Glina nakon potresa

Srednja škola Glina nakon potresa| Foto: službena Facebook stranica škole

– U sadašnju smo zgradu škole ušli davne 1963. Kontinuirana nastava izvodila se do Domovinskoga rata, a prva je poslijeratna generacija srednjoškolaca upisana školske godine 1996./1997. Danas obrazujemo učenike u četverogodišnjim i trogodišnjim usmjerenjima. Gimnazija smo i strukovna škola u jednoj, a opća gimnazija, ekonomist, drvodjeljski tehničar dizajner i elektroinstalater, aktualni  smjerovi/programi obrazovanja, kažu iz Srednje škole Glina.

Srednja škola Glina značajno je nastradala u petrinjskom potresu, a kako se obnova ne nazire ravnateljica Marija Margušić-Novosel pismom se obratila javnosti.

Uspjesi bivših učenika: od doktora znanosti do vrijednih radnika

– Naši su učenici državni prvaci, osvajači mnogih nagrada i priznanja, volonteri, humanitarci i humanisti, začetnici i provoditelji preventivnih i ekoloških akcija, nositelji i partneri u europskim projektima. U nastavku školovanja zamijećeni su studenti te dobitnici rektorovih i dekan ovih nagrada. Iznjedrili smo buduće liječnike, pravnike, profesore, ekonomist, inženjere, znanstvenike, privatne poduzetnike i marljive radnike, a samo su iz poslijeratne generacije četiri naša bivša učenika doktori znanosti, ističu iz škole.

Ravnateljica napominje kako sustavno ulažu u poboljšanje materijalnih i tehničkih uvjeta, učenike potiču na kreativnost i inovativnost te da se nastavnici i stručni suradnici redovito stručno usavršavanju. Trećina ih je napredovala u zvanju te su, hvale se, i po tom podatku jedna od vodećih škola u županiji, ali i šire. Njihova nastavnica dobitnica je i godišnje Nagrade Ivan Filipović za 2019. godinu.

Izdvojeni članak
Srednja škola Glina nakon potresa

[FOTO] Katastrofalni prizori iz srednje u Glini: Djelatnici u zadnji čas pobjegli iz škole

Nositelji su, dodaje Margušić-Novosel, mnogih lokalnih događanja, kontinuirano surađuju s gradskim i županijskim ustanovama, udrugama, firmama i organizacijama, šire međuškolske suradnje, u školske aktivnosti kontinuirano uključuju i roditelje, a učenici su im aktivni sudionici u donošenju odluka.

– Zadovoljni i motivirani učenici i djelatnici, razvoj partnerskih odnosa s roditeljima, doprinos razvoju lokalne i nacionalne zajednice, inovativna i konkurentna škola, ulaganja su svih nas, kaže ravnateljica.

Energetski obnavljali zgradu, no zadesio ih potres

Posljednji veliki projekt koji je započet uz potporu njihova osnivača, Sisačko-moslavačke županije, jest energetska obnova škole kojoj su se, prisjeća se, izrazito veselili jer bi tim projektom poboljšali materijale uvjete, dobili novo lice škole.

– A onda… dogodio se kobni 29. prosinac 2020. Razorni potres u velikoj je mjeri oštetio naše učionice, kabinete, urede, sportsku dvoranu… Nakon izlaska na teren statičara, škola je 31. prosinca 2020. dobila žutu naljepnicu te je privremeno neuporabljiva, a uslijed dodatnih potresa i podrhtavanja, šteta je svakim danom sve veća. Vjerujemo i nadamo se pomoći nadležnih, ali i svih ljudi dobre volje jer sami ne možemo dalje, poručuje ravnateljica.

Izdvojeni članak
Srednja škola Glina nakon potresa

Od razornog potresa prošlo je točno pola godine: ‘Iza nas je najzahtjevnija nastavna godina u povijesti glinskog školstva’

Naglašava kako je Srednja škola Glina jedina srednjoškolska ustanova u Glini.

– Bespredmetno je govoriti što bi za ovaj grad, ali i za ovaj kraj značilo njezino ukidanje. U našoj se školi obrazuje 198 učenika te radi 44 djelatnika. S obzirom da većina njih živi u području pogođenom potresom, možemo reći da je u pitanje dovedena egzistencija gotovo 250 obitelji. Od trenutka potresa, prioritet nam je bio njihovo zbrinjavanje i sigurnost. Naših je 13 učenika te 3 djelatnika ostalo bez svojih domova i stanova, a tu su još i članovi širih obitelji. Nažalost, od sedmero stradalih u potresu, troje njih direktno je vezano uz našu školu. Svim snagama, i uz pomoć dobrih ljudi, našim stradalim učenicima i djelatnicima trudimo se osigurati minimalne uvjete za život, a u narednim danima do početka drugog polugodišta, nastojat ćemo stvoriti optimalne uvjete za rad i odvijanje nastave na daljinu, kaže Margušić-Novosel.

‘Trošenje će biti transparentno’

No, budući da je povratak na njihovu adresu neizvjestan, sve mole za pomoć.

– Sva uplaćena sredstva na račun naše škole bit će evidentirana, javna i transparentna te utrošena isključivo za obnovu škole, provedbu odgojno-obrazovnog procesa te pomoć našim najugroženijim učenicima i djelatnicima pogođenima potresom, obećava Margušić-Novosel.

Adresa škole je: Srednja škola Glina, Frankopanska 30, Glina 44 400. E-mail adresa je: [email protected]. A podaci za uplatu su: OTP Banka; IBAN: HR4724070001500013706; SWIFT CODE: 0TPVHR2X.

– Jedna je naša učenica nakon progonstva i povratka u Glinu napisala sljedeće: ‘Vratili smo se u našu Glinu, ljepotu usađenu u naša sjećanja.’ Poštovani dobri ljudi, škola je srce svakoga grada, a to srce čine djeca i mladi. U ovom izrazito teškom i neizvjesnom vremenu u kojem živimo i koje je pred nama, zajedno možemo i moramo učiniti sve da nikada više ne čeznemo za povratkom, da ovdje ostanemo, budemo i živimo, kaže ravnateljica škole.

Glina je, podsjeća, grad hrvatske himne i bana Josipa Jelačića.

– Mi želimo učiti i živjeti upravo ovdje gdje smo posijani, gdje smo niknuli i gdje rastem. Pomozite nam i omogućite nam to! Hvala Vam, zaključuje ravnateljica.