Pretraga

Učenici zamijenili uloge sa zaposlenicima škole: Održali nastavu, sjednicu, ispunili si i platne liste

A- A+

Demokratizacija odnosa svih sudionika nastavnog procesa nit je voditelja Dana zamjenjenih uloga Srednje škole Glina. No, ni činjenica da ove godine nisu u svojoj zgradi, jer je ona nastradala u potresu, nije ih omela u nakani da učenici na jedan dan zauzmu sve pozicije u školi: od ravnatelja, preko računovođe do nastavnika.

Dan zamijenjenih uloga u Srednjoj školi glina 2021. | foto: SŠ Glina

– Dan zamijenjenih uloga u Srednjoj školi Glina pokrenut je prije četrnaest godina s  ciljem demokratizacije odnosa svih sudionika nastavnog procesa, kaže v.d. ravnateljice te škole Marija Margušić-Novosel.

Ideja Dana zamjenjenih uloga, kakav se održao i u ovotjednu srijedu, vrlo je jednostavna: učenici na jedan dan mijenjaju uloge s djelatnicima škole i postaju ravnatelji, pedagozi, knjižničari, nastavnici, tajnici, računovođe i tehničko osoblje. Uključujući ovu, četrnaestu godinu, kaže ravnateljica, ukupno je sudjelovalo 772 učenika. Idejna začetnica projekta je profesorica Geografije Bosiljka Šimić, a unazad tri godine voditeljica je profesorica Hrvatskoga jezika Ljerka Iharoš.

Margušić-Novosel nam je i ispričala kako to izgleda.

– Projektni tim raspisuje natječaj za popunjavanje radnih mjesta sukladno školskom rasporedu za dogovoreni dan nakon čega učenici pišu životopise, zamolbe i prilažu ostalu dokumentaciju, a nakon odabira, u dogovoru s predmetnim nastavnicima izrađuju pripreme i dogovaraju metode i načine izvođenja nastavnih jedinica, opisuje.

Imaju i sjednice Nastavničkog vijeća, pripremaju platne liste…

Dan uoči održavanja projekta, tradicionalno, nastavlja ravnateljica, održava se sjednica Nastavničkog vijeća na kojoj sudjeluju svi uključeni u projekt.

– Na toj sjednici ravnateljica potpisuje ugovor sa zamjenskim ravnateljem i predaje mu ovlasti na jedan dan, a on to isto čini sa svojim djelatnicima iznoseći im plan rada čime oni postaju zamjenski djelatnici škole. Zamjenski nastavnici toga su dana u zbornici uredima, redovni istima nemaju pravo pristupa, već su na nastavi, a pod odmorima se druže s ostalim učenicima na hodnicima i ispred škole, prepričava Margušić-Novosel.

Nakon nastave, dodaje, održava se završna sjednica Nastavničkog vijeća sa utvrđenim dnevnim redom kojeg ravnatelj daje na izglasavanje nakon čega ravnatelj podnosi izvješće o radu, a pedagozi vrše evaluacija projekta provedenu putem anketa koju popunjavaju svi uključeni u projekt te redovni učenici koji prisustvuju nastavi i koji daju osvrt na rad svojih kolega kao zamjenskih nastavnika. Vrši se isplata plaća za koju tajnici i računovođe pripreme platne liste, a nakon toga zamjenski ravnatelj vraća ovlasti ravnateljici škole koja se sa voditeljicom projekta obraća svim sudionicima.

Ovogodišnji Dan zamijenjenih uloga nije prošao uobičajeno jer je zgrada Srednje škole Glina stradala u prosinačkom potresu.

– Ove školske godine zbog posljedica razornog potresa nastava se održava u Srednjoj školi Topusko, no ni to nas nije spriječilo da ga ne održimo. U ovom danu sudjelovalo je 55 učenika, sve je prošlo u najboljem redu i zamjenski ravnatelji Patrick Norković i Lovro Zagorac, po 14. su put projekt proglasili uspješnim, a ankete su pokazale da su učenici i djelatnici škole voljni ga provoditi i dalje, zaključuje v. d. ravnateljice.

Dirljivi maturant Lovro: Nadam se da će sve druge generacije nastavu završavati u našoj školskoj zgradi

Ove je godine, dodaje Margušić-Novosel, posebno bilo dirljivo obraćanje zamjenskih ravnatelja koji su maturanti strukovne škole i gimnazije.

Prava ravnateljica i učenici-ravnatelji | foto: SŠ Glina

Patrick Norković, učenik usmjerenja drvodjeljski tehničar dizajner, rekao je kako s nestrpljenjem čekaju povratak na staru školsku adresu.

– Kako čujemo i vidimo, posao smo danas odlično odradili, a za svaki odrađeni posao, čovjek mora biti plaćen. E, sad. S obzirom da nemamo svoju školu i da se njezina obnova željno i s nestrpljenjem čeka kao i naš povratak na adresu Frankopanska 30., Nastavničko vijeće donijelo je jednoglasnu odluku da se sva sredstva predviđena za isplatu plaća uplate na donacijski račun škole što iznosi velikih i hvalevrijednih 330 tisuća kuna. Kamen po kamen palača, zrno po zrno pogača. Čestitke svima. Neka ovo bude naš doprinos za našu školu, ispričao je Norković.

Lovro Zagorac, učenik opće gimnazije, zahvalio je svima na trudu te podsjetio kako je godina iza njih bila izazovna i teška.

– I na samom kraju, na koncu ovog 14. Dana zamijenjenih uloga u Srednjoj školi Glina, hvala svima koji se potrudili da projekt bude uspješan. Hvala svim redovnim nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljici što su se potrudili da se dugogodišnja uspješna tradicija ne prekine. S obzirom da su odraslima vraćene ovlasti čime se mi vraćamo u ulogu učenika, kao predsjednik Vijeća učenika iskoristit ću ovu priliku i kratko se obratiti kolegama. Još jedna nastavna godina približava se svome kraju. Bila je izazovna i teška.

Svima je poželio uspješan završetak školske godine 2020./2021., a kolegama maturantima “da smognu snage te ulože dodatne napore i uspješno polože ispite državne mature i obrane svoje završne radove, upišu željene fakultete ili pronađu željeni posao”.

– Školi hvala u ove tri, odnosno četiri godine na svemu što nam je pružila, a mlađim kolegama želim da budu uporni i uspješni i da mi budemo jedina generacija koja svoje srednjoškolsko obrazovanje nije završila u Glini. Želim svima vama da se što prije vratite i da novu školsku godinu započnete u Srednjoj školi Glina. Neka nam je svima sretno na našem putu. Hvala vam, zaključio je Zagorac.

POGLEDAJTE GALERIJU:

Imaju i pjesmu

Srednja škola Glina ima i Himnu Dana zamijenjenih uloga, autorsku pjesmu profesora Marija Ožakovića.

Himna Dana zamijenjenih uloga SŠ Glina

Iz godine u godinu, sve više i više
o ovom danu pričaju svi, o njemu se piše
u krugovima medijskih novih svanuća
i novih saznanja profesorskih postignuća.
A u tim se krugovima šire prijateljstva
iz kojih zrači školskog tog poziva ljepota
što opire se svima u vrtlogu života
dok gradimo ljude i stvaramo nova priznanja.
Zato ste sada, svi profesori naši,
ovdje u našoj školi gdje nitko se ne plaši
gdje ponos svoj na zvanje nitko neće kriti
gdje svi su kao jedno i jedno će biti.
Ponosni na sebe i svoju volju
znanje i mudrost i sreću bolju.
Svi smo sada skupa i neka vlada sloga
na još jednome Danu zamijenjenih uloga.
(Mario Ožaković, prof.)