Pretraga

Tek 15% Roma završi srednju, a fakultet tek 0,4%: Stipendije bi to trebale promijeniti

A- A+

Romski učenici imaju pravo na dva dodatna boda pri upisu srednje škole, na mjesečnu stipendiju od 700 kuna mjesečno i na plaćen učenički dom. Kako mogu do tih pogodnosti, Ured Vlade za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, pojasnio im je videom.

Isječak iz virtualne izložbe ‘Moj dan’ | screenshot: YouTube

– Osobe s višim stupnjem obrazovanja prije se zapošljavaju i imaju veće plaće, pouka je videa kojim se Ured Vlade za ljudska prava i prava nacionalnih manjina obratio mladim Romima.

Nažalost, tek 15,1 % Roma završava srednju školu. Završen fakultet ih ima dok njih samo 0,4 %. Ne bi li to promijenili, iz Vladina Ureda pokrenuli su projekt
Uključivanje Roma – Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine, kojemu je cilj povećati broj mladih Roma i Romkinja u obrazovnom sustavu. Projekt je podržala i financirala Europska unija.

U videu se pojašnjava na koje sve načine država pomaže mladim Romima da završe obrazovanje. Romski učenici tako imaju pravo na dva dodatna boda pri upisu srednje škole, na mjesečnu stipendiju od 700 kuna mjesečno i na plaćen učenički dom. Uz to, mogu se, kao i ostali hrvatski učenici, prijaviti i na druge stipendije.

POGLEDATE VIDEO:

Podsjetimo, Ured za prava nacionalnih manjina napravio je lani i izložbu o životu mladih Roma.

Izdvojeni članak

Izložba donosi inspirativne životne priče mladih Roma: Želim završiti školu da bih ostvario svoje ciljeve

– Od kuće još ne želim otići dok ne nađem neku curu, znači do 25. godine. Ne želim se mlad ženiti, hoću neki cilj ostvarit’ sebi. Prvo završit’ školu, nešto upisati još… naći posao i onda tek nešto, ispričao je za izložbu 17-godišnji Nenad Jovanović iz romskog naselja Josip Rimac kraj Slavonskog Broda.

POGLEDAJTE VIRTUALNU IZLOŽBU:

Više o položaju Roma u obrazovnom i gospodarskom sustavu možete saznati u publikaciji Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: obrazovanje i zapošljavanje, koju je Ured izdao lani.