Pretraga

Izložba donosi inspirativne životne priče mladih Roma: Želim završiti školu da bih ostvario svoje ciljeve

A- A+

U zagrebačkoj Galeriji Forum otvorena je izložba ‘Moj dan’ koja donosi priče o životu djece i mladih Roma. Iz njihovih inspirativnih životnih priča svatko će izvući neku pouku.

foto: ULJPPNM

– Od kuće još ne želim otići dok ne nađem neku curu, znači do 25. godine. Ne želim se mlad ženiti, hoću neki cilj ostvarit’ sebi. Prvo završit’ školu, nešto upisati još… naći posao i onda tek nešto, kaže 17-godišnji Nenad Jovanović iz romskog naselja Josip Rimac kraj Slavonskog Broda.

Izdvojeni članak

I zatvorenici idu u školu pa čak i na fakultet: Provjerili smo koliko ih je prošle godine upisalo i završilo

Josipova inspirativna priča samo je jedna od priča djece i mladih Roma objavljenih na izložbi ‘Moj dan’.

Naime, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH organizirali su izložbu videoradova o životu djece i mladih Roma, koja se još nekoliko dana može pogledati u Galeriji Forum.

Izložba je organizirana se u okviru projekta Uključivanje Roma – Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I kojeg Ured provodi, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda. Projekt je u cijelosti usmjeren poboljšanju položaja pripadnika/ca romske nacionalne manjine i njihovom uključivanju u hrvatsko društvo.

Priče Melanije, Antonije, Aleksandra, Željke, Stivena i Nenada dokumentaristički su uradci koji prate jedan dan u životu protagonista, omogućujući uvid u osobne priče i planove djece i mladih pripadnika romske nacionalne manjine te ostavljajući po strani stereotipe i predrasude.

– Još kao dječak u vrtiću osvojio sam drugo mjesto u Hrvatskoj. Na natjecanjima sam osvajao prvo, drugo mjesto. To mi se jako sviđalo pa sam počeo dalje crtati, prepričao je 11-godišnji Aleksandar Kovačić.

Njegovu priču do 7. listopada također možete pogledati u Galeriji Forum u Zagrebu, u Teslinoj 16, svakog radnog dana od 12 do 20 sati (osim za vrijeme pauze, od 15 do 16) i subotom od 10 do 14 sati.

Iako izložba na svakoga ostavlja zaseban dojam, mi ćemo za poruku uzeti Željkinu izjavu.

– U mom životu je bitno da moja obitelj, svi, budu zadovoljni s onime što su dobili u životu. Daa im je ispunjena svaka želja i da budemo svi zdravi, zaključila je 11-godišnja Željka Stojanović.

POGLEDAJTE GALERIJU: