Pretraga

Fuchs ne bi strogo kaznio učenike koji su nastavnici u piće ulili dezinficijens: ‘S njima treba razgovarati’

A- A+

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, po struci toksikolog, komentirao je slučaj zadarske profesorice kojoj su učenici u vodu, koju je kasnije popisa, ulili dezinficijens. Kaže da profesorica ne bi trebala imati zdravstvenih problema, a s učenicima bi razgovarao kako bi shvatili da prije svojih postupaka trebaju dobro promisliti.

Ministar Radovan Fuchs | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

– Ne bih to povezivao s nekim posebnim atakom. Ja bih to ipak povezao s jednim, ajmo reći, nedovoljnom nepromišljenošću kakvu djeca u tim godinama znaju napraviti, a da pritom ne razmišljaju o mogućim posljedicama. Tim je riječima ministar Radovan Fuchs komentirao incident u zadarskoj školi.

Podsjetimo, nastavnica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru u srijedu je završila u bolnici nakon što je popila vodu u koju su joj učenici trećeg razreda ulili dezinficijens.

Izdvojeni članak

Incident u Zadru, učenici profesorici u piće ulili dezinficijens koji je popila: Završila u bolnici

Dr. sc. Fuchs pojasnio žašto dezinficijens nije štetan koliko neki misli

Fuchs, koji je na švedskome Kraljevskom institutu za tehnologiju stekao doktorat biomedicinskih znanosti iz područja farmakologije i toksikologije, smatra kako nastavnica ne bi trebala imati zdravstvenih problema jer je popila dezinficijens.

– Drago mi je da je učiteljica dobro. Siguran sam da neće biti značajnijih posljedica po zdravlje učiteljice. Ipak se radi o dezinficijensu koji se stavlja na ruke i to kad još razrijedite u vodi ne bi trebalo biti problema. Ali, eto, bio je to jedan nesmotren čin, no siguran sam da će nastavničko vijeće donijeti adekvatnu odluku, kaže ministar.

Nakon dodjele Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije, ministra smo pitali i kako bi on kaznio učenike koji su profesorici ulili dezinficijens u bocu vode.

– Pa ja bih ipak, ako ne bude nekih posljedica po zdravlje, a nadam se da ih neće ni bit (toksikologija je ipak moja struka), htio s njima napraviti opširan razgovor i upozoriti da se to ipak ne radi te kako moraju preuzeti odgovornost za stvari koje rade, ne samo za ove, nego i inače u životu, zaključio je ministar.

Ravnateljica najavila isključenje, sindikat traži najstrože sankcije

O incidentu se oglasila i ravnateljica škole Marjana Bakmaz koja, za razliku od ministra, najavljuje kako bi učenici mogli biti sankcionirani isključenjem iz škole.

Izdvojeni članak

Poznato kakva kazna očekuje učenike koji su nastavnici u piće ulili dezinficijens

Čelnik Sindikata Preporod Željko Stipić pak smatra da će, ako se ove učenike adekvatno ne kazni, takvi događaji postati učestali.

Izdvojeni članak

Sindikat o nastavnici kojoj su podmetnuli da popije dezinficijens: Radi se o pokušaju trovanja

.