Pretraga

Sindikat o nastavnici kojoj su podmetnuli da popije dezinficijens: Radi se o pokušaju trovanja

A- A+

Sindikat Preporod osudio je čin zadarskih učenika koji su nastavnici u bocu vode podmetnuli dezinficens zbog čega je ona, nakon što ga je popila, završila u bolnici. Iz Sindikata smatraju da se radi o pokušaju trovanju i traže da se pravodobno reagira. Ako se počinitelji adekvatno ne kazne, smatra sindikalist Stipić, trovanje bi moglo zaživjeti kao uobičajena nasilnička praksa u školama.

Sindikat Preporod | foto: Denis Gaščić; srednja.hr

– Pokušaj trovanja na njenom radnom mjestu kolegice iz zadarske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna  koja se srećom uspjela izvući bez težih posljedica po njezino zdravlje – suočava nas opet  s pitanjem sigurnosti naših škola, poručuje Željko Stipić, čelnik Sindikata Preporod.

Podsjetimo, nastavnica zadarske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna završila je u bolnici nakon što su joj učenici u bocu vode ulili dezinficijens.

Izdvojeni članak

Incident u Zadru, učenici profesorici u piće ulili dezinficijens koji je popila: Završila u bolnici

– Zaštita sviju onih koji u školama rade ili se u njima školuju nije ni prije ove pandemije bila zadovoljavajuća. Nakon što se, zahvaljujući dvogodišnjem školovanju u izvanrednim okolnostima, dramatično povećao broj učenika sklonih neželjenom ponašanju, potrebna nam je, uz sustavno provođenu edukaciju, temeljita rekonstrukcija postojećeg sustava pedagoških mjera kako bi one postale efikasno sredstvo odvraćanja od različitih oblika neprimjerenog ponašanja, poručuju iz Preporoda.

‘Od policije tražimo da žurno pronađe krivca’

Sindikat Preporod od policije očekuje žurno pronalaženje počinitelja, od škole primjereno kažnjavanje odgovornih, a od prosvjetne vlasti iznalaženja rješenja koja će spriječiti svaku vrstu nasilničkog ponašanja u školi.

– Ukoliko bilo koja od spomenutih strana efikasno ne reagira na ugrožavanje zdravlja i života zadarske nastavnice, ne treba sumnjati da će se i trovanje ubuduće zaživjeti među oblicima nasilničkog ponašanja naših učenika, zaključuje Stipić.

Ministarstvo: Očekujemo za počinitelja adekvatne sankcije

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su nam rekli kako policija provodi izvide o navedenom događaju kako bi se utvrdile sve relevantne okolnosti za daljnju obradu.

– Nakon obrade od strane policije očekujemo za počinitelja adekvatne sankcije, poručuju iz Ministarstva.

Kažu kako su kontaktirali školu te kako im je ravnateljica Marjana Bakmaz rekla da “školski djelatnici obavljaju razgovore s učenicima i njihovim roditeljima kako bi utvrdili sve okolnosti događaja”.

– Prema riječima ravnateljice, odmah nakon događaja, profesorici je pružena liječnička pomoć nakon čega je otpuštena na kućnu njegu. Nakon što se utvrde sve okolnosti događaja sazvat će se sjednica nastavničkog vijeća na kojoj će se odlučiti o sankcijama, zaključuju iz Ministarstva.

O navedenom događaju konaktirali smo i Policijsku upravu zadarsku iz koje kažu kako imaju saznanja za navedeni događaj.

– U tijeku su provjere kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice i okolnosti vezane za taj događaj, a po završetku, pravovremeno ćemo izvijestiti javnost, poručuju iz policije.