Pretraga

Iznenada preminuo omiljeni profesor kemije: ‘Nikad neću zaboraviti njegovih ‘0,25 za trud’

A- A+

‘0, 25 za trud’ opaska je koju učenici i bivši učenici u Srednjoj školi Čazma nikada neće zaboraviti. Željko Buban, dugogodišnji profesor kemije od kojeg su je slušali, preminuo je iznenada u 66. godini života. Brojni bivši učenici od njega se opraštaju dirljivim porukama.

Željko Buban

Foto: Facebook; Unsplash

Tužna vijest za sve bivše i dio sadašnjih učenika Srednje škole Čazma. Kako piše superportal.hr, u 66. godini života iznenada je preminuo Željko Buban, dugogodišnji profesor kemije u toj školi.

‘Nikad neću zaboraviti njegovih ‘0,25 za trud’

U SŠ Čazma počeo je raditi 1984. godine, a umirovljen je 2020. godine. Superportal.hr prenosi kako će ga svi pamtiti kao malo strožeg, ali iznimno pravednog profesora kojeg su cijenili svi – od učenika do kolega. U prilog toj tezi idu i poruke oproštaja i sućuti koje brojni upućuju nakon njegove smrti.

– Nikad neću zaboraviti njegovih ‘0,25 za trud’, jedna je od najčešćih rečenica koje sada ponavljaju bivši učenici profesora Bubana.

‘Uz njega nikad nijedan učenik nije bio sam niti se tako osjećao’

Jedan bivši učenik prisjeća se da je profesor Buban bio divan čovjek, strpljiv i predan poslu, susretljiv i empatičan.

– Uz njega nikad nijedan učenik nije bio sam niti se tako osjećao. Naučio nas je kritički razmišljati, propitkivati svijet oko sebe te da u životu treba biti proaktivan i u njemu sudjelovati, a ne samo promatrati sa strane. U akademskom svijetu je ostavio neizbrisivi trag i postavio ljestvicu jako visoko kao vrhunski predavač od kojeg sljedeće generacije profesora mogu i moraju učiti. Imao sam veliku čast poznavati tako iznimnog čovjeka; čovjeka koji me naučio da svaki pojedinac čini razliku i da ne postoji ništa što ne možemo ostvariti samo ako se potrudimo i damo sve od sebe, dio je dirljive poruke.

Drugi se, pak učenik, prisjetio kako je od jedinice na polugodištu do kraja godine napredovao do četvorke, a da mu profesor pritom nije poklanjao ocjene.

– Profesor Buban prvenstveno je bio čovjek, a tek onda profesor. Uvijek se potrudio da prenese svoje znanje, prema svima je bio pravedan. Profesore počivajte u miru Božjem, još je jedna u nizu oproštajnih poruka.