Pretraga

Komentar sindikalistice: Škola za život uspješno se pretvorila u Školu za živce

A- A+

Vlada je u četvrtak drastično snizila kriterije za prolazak razreda. Umjesto s tri, razred se pada tek s pet zaključenih jedinica, a učenici nižih razreda osnovnih škola uopće ne mogu pasti. Što misli o tome pitali smo i Anu Tuškan, pravnicu Sindikata hrvatskih učitelja, čiji humoristični komentar prenosimo u cijelosti.

Vlada je na donijela Uredbu kojom se učenicima razredne nastave omogućuje prijelaz u viši razred bez obzira na ocjene, dok će učenici od petog do osmog razreda imati pravo na popravak uz četiri negativne ocjene i tako dalje…

Zakoni se mijenjaju kad ministrica poželi…

Ovo jasno pokazuje da Vlada može, kad ministrica to poželi, mijenjati zakone, no zaboravili su na uzrečicu ‘pazi što poželiš jer bi se to moglo i ostvariti’.

Izdvojeni članak

Vlada snizila kriterije za prolaz razreda: Na produžnu mogu i oni sa 4 jedinice, novost i za maturante

Ministrica je objasnila da ovime ‘izlazi u susret ranjivim skupinama učenika koji bi pod utjecajem teške situacije s korona krizom i potresa mogli dodatno doći u lošiji položaj’, umjesto da je posjetila škole u Zagrebu, Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji (kad se već poziva na potres dva mjeseca prekasno) i uvjerila se u njihovo stvarno stanje te učenike poštedjela nepotrebne ugroze.

Ali ne, ovime je učenicima omogućila da još dulji period provedu u nesigurnim uvjetima, a da njihovi roditelji te bake i djedovi (koji nas neumorno pitaju ‘mora li moje dijete /unuk od ponedjeljka u školu ako se mi bojimo’) još malo budu ‘na iglama’ jer stresa očito nije bilo dovoljno.

‘Dobili ste priliku znojiti se čitavo ljeto po školama’

Uz sve to, pred sam kraj školske godine poručila je učenicima da se ne trebaju previše truditi jer jedinica može biti na pretek, no oni će ih moći ispraviti uživajući u odličnim sanitarnim i prostornim uvjetima škola.

Izdvojeni članak

Sindikalisti o snižavanju kriterija za prolazak razreda: Divjak je uvrijedila nastavnike, a upitni su nam i godišnji

Djeca su proživjela stres i još uvijek ga proživljavaju, no naravno da učitelji i nastavnici sve to uzimaju u obzir te će vrednovanja vršiti u skladu s pojedinačnim mogućnostima svakog od učenika jer su se oni za to, vjerovala ministrica ili ne, obrazovali.

No ona očito misli da će jedinice pljuštati na sve strane pa će djeci biti od velike pomoći to da ispravljaju četiri jedinice u uvjetima COVID-a 19 u mnogim dotrajalim zgradama koje su prije 20 godina sigurno bile u boljem stanju nego danas.

I umjesto da je ministrica na vrijeme uvažila ‘tone’ komentara struke i roditelja, da je rasteretila gradivo i omogućila ponavljanje gradiva za učenike sedmih i osmih razreda te maturante dok je još bilo vremena za to (jer upravo njima ocjene trebaju za upise), sada će oni koji poberu jedinice, imati priliku znojiti se čitavo ljeto po školama.

‘Sad se opustite i sakupljajte jedinice’

Odlučna poruka učenicima za kraj školske godine: Sad se opustite i sakupljajte jedinice. Učitelje koji će vas kazniti tim jedinicama, možete psovati pod maskama na vrućim školskim hodnicima, a oni uspješniji, koji su prošli godinu bez popravaka, morat će se svejedno preznojavati i čekati do početka kolovoza za upise u srednje škole.

Umjesto da djeca, njihovi roditelji i zaposlenici u školama godinu završe sa što manje stresa, ministrica je Školu za život uspješno pretvorila u Školu za živce.