Pretraga

Sindikalisti o snižavanju kriterija za prolazak razreda: Divjak je uvrijedila nastavnike, a upitni su nam i godišnji

A- A+

Vlada je danas snizila kriterije za prolazak razreda pa smo pitali sindikaliste kakav je njihov stav o tome. Željko Stipić iz Sindikata Preporod ističe kako je sam predlagao nešto slično, ali upozorava kako su zbog pomicanja rokova upitni i godišnji odmori nastavnika. Sindikalist Branimir Mihalinec smatra da je ministrica Divjak ovime nastavnike još jednom uvrijedila te da se postavila kao zaštitnik loših učenika od ‘zlih’ učitelja.

Željko Stipić, Sanja Šprem i Branimir Mihalinec | foto: srednja.hr

– Aktualna prosvjetna vlast se pokazala krajnje nedorečeno. Nisu bili upoznati s onime što se događa u školama, ali su zahvaljujući dobrom PR-u sve prikazivali idiličnim, kaže Željko Stipić.

Izdvojeni članak

Vlada snizila kriterije za prolaz razreda: Na produžnu mogu i oni sa 4 jedinice, novost i za maturante

Predsjednik Sindikata Preporod komentirao nam je odluku Vlade da snizi kriterije za prolazak razreda.

Stipić kaže kako je sam prije nekoliko tjedana u jednom intervjuu predlagao nešto slično, da se učenicima olakša prolazak razreda.

– Cijela ova nastavna godina je bila izvanredna. Započela je cirkusom oko uvođenja Škole za život, koji su sad već svi zaboravili, a nastavila se cirkularnim štrajkom, nastavom na daljinu pa sad i ovim oblikom hibridne nastave. Tu ništa nije regularno pa smo učenike bar mogli poštedjeti tog stresa na kraju, smatra sindikalist.

Zašto se toliko čekalo?

Upozorava da se već dulje vrijeme znalo kakva je situacija i da se Zakon o odgoju i obrazovanju mogao promijeniti na vrijeme, a ne da se ‘čekalo raspuštanje Sabora pa ostavljalo Vladi na volju da uredbama mijenja zakone’.

– To samo govori koliko se navrat-nanos pristupa obrazovanju i kako se odluke mijenjaju od četvrtka do ponedjeljka. Ovakva se odluka mogla donijeti puno ranije, a ne da učenici moraju sve saznavati u zadnji tren, napominje naš sugovornik.

Stipić: Kada će nastavnici na godišnji?

Iako smatra da uredba Vlade ide na korist učenicima, upozorava da ona sa sobom otvara i niz problema.

– Kao prvo, pitanje godišnjeg odmora potaje upitno. Ustrajat ćemo, kao sindikat, da se poštuju sva prava zaposlenih u školama vezanih uz rad i odmor jer nismo potpisali da se odričemo ni jednog od njih, zaključio je Stipić.

Mihalinec: Divjak je opet uvrijedila nastavnike

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec javnosti se obratio priopćenjem.

Izdvojeni članak

Sindikalist Mihalinec o mogućem rezanju plaća u prosvjeti: ‘Zašto nama i zašto baš sada?’

– Danas je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uputila učiteljima i nastavnicima još jednu lošu poruku i još jednom ih uvrijedila, istaknuo je Mihalinec.

Smatra da je Uredba Vlade RH kojom se omogućuje učenicima da imaju pravo na još dvije zaključene negativne ocjene, a da ne budu upućeni na ponavljanje razreda, ‘izravno uplitanje u autoritet učitelja i nastavnika i pokušaj obezvređivanja
njihova rada’.

– U ovim teškim vremenima učitelji i nastavnici ulagali su nevjerojatne napore kako bi održali što kvalitetniju nastavu, a jednako tako kako bi što kvalitetnije vrednovali rad učenika. U ovim nenormalnim uvjetima svi učitelji i nastavnici svjesni su manjkavosti nastave na daljinu, kao i nemogućnosti objektivnog vrednovanja učenika i svi će voditi računa da učenici budu pravedno ocijenjeni i vrednovani, istaknuo je sindikalac.

Upravo iz tih razloga, smatra, mnogi učitelji i nastavnici ovoga puta će donekle ublažiti svoje kriterije.

– Ministrica se sada postavlja kao zaštitnik loših učenika od ‘zlih’ učitelja i nastavnika, a zapravo šalje poruku kako se i bez učenja može uspješno završiti razred. Ministrica je u vrijeme krize najprije uvrijedila učitelje razredne nastave, jer prema njenom mišljenju oni zapravo ne rade gotovo ništa, a prava se nastava odvija na trećem programu HRT-a, oštar je bio Mihalinec.

‘Podilaženje slabijim učenicima neće pomoći ministrici’

Učitelji razredne nastave prema njenom mišljenju, kaže, trebali su samo davati zadaće vezane uz nastavu na Trećem.

Pozvala ih je tako 11. svibnja 2020. da održavaju nastavu u školama, a epidemiološki uvjeti su bili jedino za zbrinjavanje djece. Kada ih je trebala u školu pozvati sve, jer su
uvjeti za održavanje nastave sigurni, tada to nije jasno učinila. Sada vrijeđa sve učitelje i nastavnike, jer očito smatra da oni nemaju dovoljno znanja kao ni jasne kriterije za vrednovanje učenika, kaže Mihalinec.

Napominje i da ‘ovo podilaženje slabijim učenicima neće pomoći ministrici da popravi mišljenje o njoj mnogih koji smatraju da je u vrijeme krize radila mnoge loše poteze’.

– Velika je šteta da će mnogo dobrih stvari koje je u mandatu učinila biti prekrivene njenim zadnjim postupcima i odlukama. Učitelji i nastavnici, kao svi vrijedni učenici zaslužili su bolje, zaključio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.