Vlada snizila kriterije za prolaz razreda: Na produžnu mogu i oni sa 4 jedinice, novost i za maturante

Učenici nižih razreda osnovne škole ove godine ne mogu pasti razred. Odlučila je tako Vlada koja je danas Uredbom izmijenila Zakon o odgoju i obrazovanju. Učenici viših razreda osnovne škole i srednjih škole na dopunsku nastavu mogu i sa četiri jedinice, a umjesto dva imat će tri ispitna roka.

Screenshot: YouTube

– Ovo je jedan napor vlade s obzirom na izvanredne okolnosti i tu čestitam ministrici Divjak na prijedlogu, rekao je danas na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Budući da je Sabor raspušten, izmjene zakona donosi Vlada. Jedan od prvih zakona koje je Vlada privremeno izmijenila svojom Uredbom jest i Zakon o odgoju i obrazovanju, kojim su uvedene velike promjene u sustav padanja razreda.

Pasti razred nikad nije bilo teže

Učenici nižih razreda osnovne škole ove godine ne mogu pasti razred, bez obzira na to kakve ocjene imaju. S jedinicama mogu prijeći u više razrede.

Učenici viših razreda osnovne škole i srednjih škole na dopunsku nastavu mogu i sa četiri jedinice. Dosad su na dopunski rad mogli samo učenici koji su imali dvije negativne ocjene, dok su oni s tri ili više ‘jedinice’ odmah padali razred.

Umjesto dva, učenici će ove godine imati i tri ispitna roka.

Usrećili (neke) maturante

Izmjene se odnose i na maturante. Dakle, oni maturanti koji su zbog tri ili četiri jedine trebali pasti razred, sada su stekli pravo na dodatnu nastavu i popravni ispit.

– Učenici završnih razreda srednje škole, koji na dan stupanja na snagu ove Uredbe imaju utvrđen opći uspjeh nedovoljan (1), odnosno koji su na kraju nastavne godine imali više od dvije ocjene nedovoljan (1), te nisu uključeni u dopunski nastavni rad, ukoliko imaju ocjenu nedovoljan (1) iz najviše četiri nastavna predmeta, stupanjem na snagu ove Uredbe, stječu pravo na pomoć u učenju i nadoknađivanju znanja kroz dopunski nastavni rad koji su dužni pohađati, kao i na polaganje popravnih ispita, stoji u Uredbi.

PROUČITE DOKUMENT:

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

3 komentara

  1. Srednje vrijednosti ocjena

    U hrvatskome je školskom sustavu neopravdano uvriježen način izračunavanja srednje vrijednosti ocjena (bilo iz pojedinog predmeta ili za završni uspjeh u jednoj školskoj godini) koristeći aritmetičku sredinu svih zapisanih ocjena koje je učenik dobio za vrijeme školske godine te zaokruživanje na najbliži cijeli broj.

    Statistički gledano, ovakav postupak nije opravdan te se za izračunavanje konačne ocjene preporučaju druga dva načina izračunavanja srednje vrijednosti, a to su mod i medijan.

  2. Hoćete li uvesti obvezu profesorima da prioritet budu učenici kojima je ocjena na granici pa da se, primjerice, nekome tko ima prosjek iz hrvatskog 4,3 automatski zaključi ocjena 5? U protivnom samo idete na ruku onima koji ionako ništa nisu radili cijele godine. Zbog ovakvih odluka i “napora” Vlade djecu učim da je poznavanje stranih jezika najbolja valuta. Djecu na strane jezike i – van iz ove države!

  3. Ocijena nikad nije mjerilo znanja. Danas petica, za 10 dana ništa ne znaš. Znanje i život su nešto drugo. Oni kojki vjeruju da su objektivni u ocijenjivanju su zatvorenog uma.

Odgovori