Pretraga

Najesen kreće cjelodnevna škola: Upravo objavljeni kurikulumi, ovako izgledaju novi predmeti u tom programu

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na svojim je stranicama upravo objavilo finalne verzije eksperimentalnih kurikuluma za nove predmete u cjelodnevnoj školi. Cjelodnevna škola, projekt koji najesen ulazi u njih 64 diljem države, donosi čak pet novih predmeta – Praktične vještine, Svijet i ja, Informacijske i digitalne kompetencije, Prirodoslovlje te Društvo i zajednica.

učenik piše u bilježnicu u razredu

Foto: Pixabay

Cjelodnevna škola eksperimentalno kreće već najesen i tako će se provoditi četiri godine. Promjene su velike i odnose se, uglavnom, na raspored. Nastavni dan za učenike bit će podijeljen u dva dijela – obvezni i izborni. Obvezni dio trebao je trajati do 15 ili 15:30, nakon čega, u drugom dijelu, slijede izborne izvannastavne i izvanškolske aktivnosti do oko 17 sati. Prema najavama ministra Radovana Fuchsa, nakon brojnih kritika, to se promijenilo pa će obvezni dio cjelodnevne škole ipak trajati do 14 sati. Cjelodnevna škola frontalno bi u sve osnovne škole trebala ući 2027. do kada bi se one trebale dograditi i opremiti kako bi bile spremne za nastavu u jednoj smjeni. Još uvijek se očekuje javni poziv Ministarstva za dodjelu sredstava za nadogradnju škola.

Izdvojeni članak
učionica

Odabrane škole u kojima se od jeseni 2023. uvodi cjelodnevna, evo čitavog popisa

Jedna od najvećih novosti koje će donijeti cjelodnevna škola, prvo eksperimentalno, a onda i frontalno, novi su predmeti. Učenici će, konkretno, dobiti Praktične vještine, predmet sličan nekadašnjem domaćinstvu gdje će učenici razviti manualne sposobnosti i ovladati koordinacijom pokreta; dobit će Svijet i ja, kritičko mišljenje za djecu i mlađe uzraste, a predmet je to koji je najavljen još ljetos kao alternativa izbornom Vjeronauku; a Informatika će postati obvezan predmet od 1. do 4. razreda osnovne, a mijenja naziv u Informacijske i digitalne kompetencije te bi na tom predmetu učenici trebali dobiti osnovne vještine iz računalno-komunikacijskog područja. Priroda i društvo bit će podijeljeno na dva predmeta, jedan će se zvati Prirodoslovlje, a drugi Društvo i zajednica.

Za sve spomenute nove predmete, koji će već najesen eksperimentalno ući u izabrane 64 škole diljem Hrvatske, izrađeni su eksperimentalni kurikulumi. Dokumenti tih kurikuluma prošli su javno savjetovanje, izvješća možete pronaći ovdje.. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u ponedjeljak je 3. srpnja objavilo finalne verzije tih eksperimentalnih kurikuluma. U nastavku teksta možete pregledati te dokumente. Napomena: ako vam se dokumenti ne prikazuju, ponovno učitajte stranicu.

Praktične vještine

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Svijet i ja

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Informacijske i digitalne kompetencije

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Prirodoslovlje

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Društvo i zajednica

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Učitelj ste, roditelj ili učenik i zanima vas tema cjelodnevne škole? Učlanite se u našu grupu Cjelodnevna škola na Facebooku gdje ćete imati priliku čitati najnovije vijesti o cjelodnevnoj školi ili se uključiti u raspravu o promjenama koje će postepeno doći u sve osnovne škole.