Pretraga

Nastavnici iz Hrvatske mogu na besplatan, edukativni put u SAD: Ovo su uvjeti prijave

A- A+

Fulbright TEA nudi hrvatskim nastavnicima srednjih škola šest tjedana edukacije u SAD-u. Troškovi su pokriveni, ali iz Veleposlanstva SAD-a ističu da natječaj ima kriterije. Za početak, morate biti profesor nekog od STEM predmeta. Predavanjem se morate baviti barem tri godine.

Učionica

Učionica | foto: Canva

Srednjoškolski nastavnici iz predmeta matematike, informatike, biologije, kemije ili fizike imaju ponovno priliku otići u SAD. Za njih, kao i za nastavnike koji se ovim predmetima bave u radu s djecom s poteškoćama, mogu se prijaviti na Fulbright Teaching Excellence and Achievement program 2024./25. (Fulbright TEA). I ove godine, zainteresirane nastavnike  na projekt poziva Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj. Prijave su otvorene do 29. veljače ove godine.

Prijavite se ove, otputujte iduće godine

U igri je boravak u SAD-u od šest tjedana tijekom kojih će odabrani nastavnici moći besplatno naučiti nove i usavršiti svoje postojeće vještine. Putovanja na trošak budžeta veleposlanstva održat će se u dva navrata 2025. godine: za prvu skupinu od siječnja do ožujka, a za drugu od rujna do listopada. Akademski seminari o metodologijama i strategijama podučavanja, razvoj kurikuluma, planiranje lekcija i trening o tehnologijama učenja, sve su to teme koje će nastavnici prolaziti na drugoj strani Atlantika.

Izdvojeni članak
nastavnica drži nastavu u učionici, učenici ju slušaju

Nastavnici, imate priliku besplatno otići u SAD na šest tjedana: Prijave su otvorene, ovo su uvjeti

– Za nastavnike kojima je to potrebno, bit će ponuđene intenzivne instrukcije iz engleskog. Program uključuje i praktikum od barem 40 sati s partnerskim učiteljima u američkoj srednjoj školi u blizini sveučilišta domaćina. Cilj je aktivno uključiti sudionike u okolinu američke učionice. Kroz cijeli program, sudionicima će biti ponuđeno kulturno bogaćenje, mentorstvo i podrška. Nakon povratka kući, srednjoškolski nastavnici koji uspješno završe program, moći će se natjerati za male stipendije. One su za neophodne nastavničke materijale, nastavne treninge za druge nastavnike, suradničke projekte između američkih i domaćih škola te drugih aktivnosti koje se nadograđuju na iskustvo razmjene, navodi Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj.

Prvostupnička diploma i rješavanje ispita iz engleskog

Veleposlanstvo navodi i da će u programu sudjelovati 180 sudionika iz cijeloga svijeta. Fulbright TEA razmjenu  financira američko Ministarstvo vanjskih poslova, preko svog biroa za obrazovne i kulturne poslove, odnosno Bureau of Educational and Cultural Affairs (ECA). Sama ECA, blisko surađuje s američkim veleposlanstvima te promovira veze između privatnih građana i organizacija u SAD-u i u inozemstvu. Razmjenom upravlja i IREX. Riječ je o neprofitnoj organizaciji koja se bavi globalnim razvojem i obrazovanjem, s ciljem izgradnje pravednijeg, otvorenijeg i prosperitetnog svijeta. IREX s tim ciljem, ističe američko veleposlanstvo, osnažuje mlade, kultivira vođe, jača institucije i proširuje pristup kvalitetnom obrazovanju i prilikama.

Izdvojeni članak
Učiteljica ocjenjuje ispit

Objavljeni novi koeficijenti: Pogledajte što Vlada nudi nastavnicima u školama i na faksevima

Veleposlanstvo je objasnilo da prihvaća prijave nastavnika koji žive u Hrvatskoj i imaju hrvatsko državljanstvo. Trebaju imati barem prvostupničku diplomu i minimalno tri godine iskustva u podučavanju u punom radnom vremenu, makar je poželjno barem pet godina.  Nakon što se 29. veljače zatvori rok za prijave, Fulbright TEA će kroz ožujak i travanj ove godine pozvati selektirane kandidate na  testiranje iz engleskog kao stranog jezika. Tu bi kandidati trebali ostvariti barem 450 bodova.

Potom će veleposlanstvo odabrati najbolje i njihove nominacije poslati IREX-u. Finalisti će konačno biti poznati u kolovozu, kada će morati potvrditi prihvaćanje nagrade i potpisati sve potrebne dokumente i pristanke za sudjelovanje u razmjeni u 2025. godini.  Finaliste i njihove pristanke će potom u rujnu potvrditi i Veleposlanstvo. U devetom mjesecu će biti ispunjena i potrebna medicinska dokumentacija.

Zainteresirani nastavnici koji odgovaraju kriterijima natječaja, svoju prijavu mogu poslati i ispuniti putem ove poveznice. Više informacija o samom Fulbright TEA programu, dostupno je na stranicama Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj. Ukoliko imate dodatna pitanja, Veleposlanstvo upućuje zainteresirane na slanje svojih upita preko E-mail adrese [email protected].