Pretraga

Ovi poslovi su budućnost, ali s njima se već sada odlično živi: Prosječna plaća u sektoru je 9.000 kn

A- A+

Što studirati ako želimo imati siguran posao u budućnosti, onaj kojeg tehnološki razvoj neće učiniti suvišnim? Proučili smo izvješća koja se bave ovim temama i pronašli da su poslovi budućnosti upravo oni koji se bave razvijanjem tehnologije. Ne samo da im se predviđa blistava budućnost, već se s njima i sada itekako dobro živi. Istražili smo sve prednosti studija u IT sektoru, a doznali i koje opcije imate za studij u regiji u kojoj se događa najbrži rast tog sektora.

ferit

Proučili smo izvješća koja se bave ovim temama i pronašli da su poslovi budućnosti upravo oni koji se bave razvijanjem tehnologije | Foto: FERIT

Upis faksa je jedna od onih odluka u koju želimo biti sigurni. Većina nas o njoj jako dobro promisli. Zamišljamo se kao stručnjaci na nekom budućem poslu, nakon što s fakulteta izađemo s diplomom u ruci. Vizualiziramo kako će naš život izgledati nakon odluke, za deset ili čak trideset godina… ili, točnije rečeno, pokušavamo vizualizirati. Prava je istina da se mnogima od nas ta budućnost čini toliko daleka da ju ne možemo niti pojmiti.

Kako, onda, odabrati faks, kad nemamo pojma kako će svijet izgledati u budućnosti? Svijet se mijenja munjevitom brzinom. Poslovi koji su do jučer bili traženi, danas uopće nisu, a nitko ne želi potrošiti nekoliko godina na obrazovanje za posao koji će postati nepotreban. Među svim ovim promjenama, ipak je jedan trend već dugo stabilan – razvoj tehnologije. Upravo on najviše utječe na tržište rada.

Za kojim poslovima raste potražnja?

Zahvaljujući tehnološkom napretku danas imamo neke poslove koji do prije par godina nisu postojali. Tehnologija će do 2025. otvoriti čak 97 milijuna novih radnih mjesta, objavio je World Economic Forum. U isto vrijeme, ona radna mjesta koja se mogu automatizirati i koje može zamijeniti tehnologija, nestaju. U svom izvješću, WEF je jasno naglasio kojim poslovima raste potražnja – i značajan broj njih dolazi iz IT sektora. Od 20 zanimanja koji su sve traženiji, čak je 12 njih vezano uz IT.

Riječ je o ulogama kao što su podatkovni analitičar ili znanstvenik, specijalist za umjetnu inteligenciju ili strojno učenje, inženjer robotike te specijalist za automatiku, Internet stvari ili sigurnost informacija. Porast automatizacije, ali i sve više prijetnji našoj sigurnosti na internetu znače da će potreba za ovim poslovima samo rasti, objasnio je WEF. Sve je to je razlog zašto se često kaže kako su poslovi u IT sektoru budućnost.

ferit

Od 20 zanimanja koja su sve traženija u svijetu, čak je 11 njih vezano uz IT | Foto: FERIT

Prednosti rada u IT sektoru su brojne

Okej, za ovim je karijerama velika potražnja – to smo utvrdili. Ako se obrazujete za stručnjaka u IT sektoru, a proaktivni ste i marljivi, vjerojatno nećete dugo čekati na posao. No to nije jedina prednost zbog koje se mnogi odlučuju za karijeru u IT-ju. Osim što su traženi, ovi su stručnjaci i vrlo dobro plaćeni. Značajno bolje od hrvatskog prosjeka, ako želimo biti precizni.

Prema podacima koje su objavili Državni zavod za statistiku i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, IT sektor je u 2020. godini zapošljavao čak 35.000 ljudi. Prosječna plaća zaposlenih u IT-ju iznosila je 9.000 kn mjesečno, a taj iznos stabilno raste već niz godina. Za usporedbu, prosječna hrvatska plaća te iste godine je iznosila 6.763 kn.

No za razliku od nekih drugih poslova i industrija, rad s tehnologijom vas ne veže samo za jednu regiju. Postanete li IT stručnjak, moći ćete raditi iz udobnosti svog doma za bilo koju svjetsku tvrtku. Mnogi krajevi Hrvatske odlučili su prigrliti tu činjenicu i iskoristiti ju u svoju korist. Puno ulažu u obrazovanje IT stručnjaka i stvaranje IT poslova. Na taj se način razvijaju i privlače stručnjake iz svih krajeva Hrvatske i svijeta.

Izdvojeni članak
Luka Kruljac

Piše diplomski i radi kao programer u Austriji: ‘Pet studentskih godina u Osijeku su za mene 10/10’

Jedna od regija koja se sve više okreće informacijskoj tehnologiji je Slavonija. Za to je zaslužan i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), osječki fakultet koji obrazuje IT stručnjake. Upravo se u Slavoniji u posljednjem desetljeću događa najbrži rast IT sektora u usporedbi s drugima u Hrvatskoj, naveo je FERIT na svojoj web stranici.

Zašto studirati na FERIT-u?

Velik broj uspješnih IT tvrtki u okolici znači da im treba sve više mladih i obrazovanih stručnjaka, a FERIT se pobrinuo upravo za to. Tamo studira preko 1.700 studenata, a svake godine upišu više od 400 novih. Kako bi osigurali da njihovi studenti s faksa izađu s najaktualnijim znanjem, studijske programe stvaraju u suradnji s tržištem. Primjerice, u suradnji s pet tvrtki, 2017. godine su pokrenuli novi studij Automobilsko računarstvo i komunikacije, nakon čega je i tvrtka Rimac otvorila svoj ured u Osijeku.

ferit

Na FERIT-u studira preko 1.700 studenata, a svake godine se upiše više od 400 novih | Foto: FERIT

Osim toga, zapošljavaju 99 nastavnika, ali i više od 30 vanjskih suradnika koji dolaze iz realnog sektora koji kurikulume osvježavaju aktualnim spoznajama. Stručna praksa je obvezna za sve studente FERIT-a, a fakultet surađuje s 465 tvrtki između kojih studenti biraju. Kako bi studentima olakšali stjecanje praktičnog iskustva, još su 2016. godine izradili specijalizirani portal Stup. Njihovi studenti ga koriste kako bi se informirali o praksi ili studentskim poslovima te još na faksu započeli svoje karijere.

Koji su studiji za poslove budućnosti koje možete upisati na FERIT-u? Na preddiplomskoj sveučilišnoj razini na FERIT-u možete upisati Računarstvo ili Elektrotehniku i informacijsku tehnologiju. Na preddiplomskoj stručnoj razini moguće je upisati studij Računarstva ili studij Elektrotehnike (smjerovi: Elektroenergetika i Automatika). Na diplomskoj razini, osim već ranije spomenutog studija, možete upisati i Računarstvo ili Elektrotehniku. Pregled svih studijskih programa dostupnih na FERIT-u pogledajte ovdje.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka.