Pretraga

Ustavni sud ukinuo odredbu prema kojoj članovi sindikata mogu imati veća prava od nečlanova

A- A+

Izmjenama Zakona o radu koje su na snagu stupile početkom ove godine reprezentativnim sindikatima je omogućeno ugovarati prava u većem opsegu za članove u odnosu na nečlanove. Ustavni sud danas je srušio tu odredbu. I to nakon što su sindikati u petak potpisali dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru kojim je dogovoreno da će njihovi članovi dobivati za 50 eura veći regres od nečlanova.

Screenshot: YouTube

– Ustavni sud na sjednici održanoj 23. svibnja 2023. donio je, između ostalog, i odluku kojom je pokrenuo postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom te ukinuo članak 192. stavke 4., 5. i 6. Zakona o radu kojim je propisano da se pojedina materijalna prava iz tog Zakona mogu kolektivnim ugovorom ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru, piše u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik ustavnog suda, Miroslav Šeparović.

Ustavni sud odredbu ocijenio diskriminatornom

Navodi da je sud ovu odredbu ocijenio je, između ostalog, ‘diskriminatornom u odnosu na nečlanove sindikata, odnosno članove nereprezentativnih sindikata, a time i protivnom člancima 3., 14., 43. stavak 1., 55., i 59. Ustava.’

– Protiv navedene odluke glasovali su sutkinja Ingrid Antičević Marinović i sudac Andrej Abramović. Nakon što protekne rok propisan Poslovnikom Ustavnog suda Republike Hrvatske za izradu izdvojenih mišljenja sudaca, ta će Odluka zajedno s izdvojenim mišljenjima biti dostupna javnosti putem internetske stranice Ustavnog suda, navedeno je u priopćenju Ustavnog suda.

Izdvojeni članak

Sindikati potpisali dodatak kolektivnom ugovoru: ‘Nije riješeno najvažnije pitanje zaposlenika’

Sindikati u petak potpisali TKU i regres veći za članove

Ova odluka dolazi nakon što su proteklog petka sindikati javnih službi, što obuhvaća i one u školstvu, potpisali drugi dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru. Njime je dogovoreno povećanje regresa za ovu godinu sa 199 eura na 300 za članove reprezentativnih sindikata odnosno 250 za one koji nisu članovi. Dakle, dogovoren je 50 eura veći iznos za članove reprezentativnih sindikata.

No prije toga su četiri sindikata zatražila ocjenu ustavnosti dijela zakona kojim je to omogućeno. Konkretno, radi se o članku 192. koji propisuje da se kolektivnim ugovorom ugovore prava u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru, odnosno reprezentativne sindikate. S time da se ukupna visina tih materijalnih prava ne smije se na godišnjoj razini ugovoriti više od dvostrukog iznosa prosječne godišnje sindikalne članarine sindikata.

Nakon potpisivanja dodatka TKU ministar rada Marin Piletić, na pitanje o podnesenim ustavnim tužbama vezanim uz diskriminaciju članova i nečlanova reprezentativnih sindikata, rekao je da će pričekati pravorijek Ustavnog suda, što se sada i dogodilo.

– Bude li Ustavni sud tu odredbu proglasio neustavnom, ona više neće vrijediti, rekao je Piletić.