Pretraga

Objava više savjetnice AZOO-a na Fejsu izazvala burne reakcije: ‘Ispričavamo se u njezino ime’

U najmanju ruku burne reakcije izazvala je jedna objava više savjetnice Agencije za odgoj i obrazovanje u nastavničkoj Facebook grupi, koja se potom proširila i po javnim Facebook stranicama. Odnedavna zaposlenica Agencije uočila je pravopisne pogreške u objavi vezanoj uz diseminaciju Erasmus projekta na webu jedne škole, a potom snimku zaslona s tom objavom, ističući pogreške, odlučila podijeliti s oko 20 tisuća kolega. Sve to uz komentar ‘eee vrijedne učiteljice jedne zagrebačke škole… tugo’. Mnogi su njeno ponašanje ocijenili neprofesionalnim i nepovezivim s njenom funkcijom, a  poslodavac više savjetnice, AZOO, poručuje – ispričavamo se u njezino ime.

Foto: Unsplash/screenshot:Facebook

Na web stranici jedne zagrebačke škole ovih se dana našla obavijest o tome kako su ‘vrijedne učiteljice’ te škole tijekom ljetnih praznika održale diseminacije Erasmus projekata. Onome tko je postavio obavijest na školsku web stranicu potkralo se nekoliko grešaka – Erasmus je bio preimenovan u ‘Erazmus’, a umjesto diseminacije pisalo je ‘disemniacije’.

Viši savjetnici, među ostalim, pomažu drugim odgojno-obrazovnim radnicima

Jedna viša savjetnica pri Agenciji za odgoj i obrazovanje snimku zaslona u kojoj je istaknula te greške podijelila je u grupi koja broji preko 20 tisuća zaposlenika škola. Pritom je u opis napisala ‘eee vrijedne učiteljice jedne zagrebačke škole… tugo’ i emotikone facepalma.

Vrlo brzo objava se proširila i izvan inače zatvorene grupe, a mnogi su  je okarakterizirali podrugljivom i neprofesionalnom s obzirom na to da se ranije na istoj društvenoj mreži predstavljala kao viša savjetnica, koja bi, među ostalim, trebala nadzirati rad nastavnika, ali i imati savjetodavnu ulogu.

Što rade viši savjetnici?

Posao višeg savjetnika za predškolski i osnovnoškolski odgoj detaljno je opisan na web stranici Agencije za odgoj i obrazovanje. Djelatnici tog odjela, među ostalim, ‘sudjeluju u izradi, razvoju i implementaciji nacionalnog kurikula. Kada je riječ o neposrednom kontaktu s dionicima obrazovnog sustava, u opisu posla stoji im i da ‘pružaju stručnu pomoć i savjetuju ravnatelje, odgojitelje, učitelje i stručne suradnike u provedbi djelatnosti predškolskog i osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, organiziraju i provode stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika, provode stručne ispite za odgojno-obrazovne radnike i postupak stručnog napredovanja za odgojno-obrazovne radnike.’ Viši savjetnici sudjeluju i u različitim i specifičnim projektima, radnim skupinama i ekspertnim timovima, a rade i na planu i provedbi natjecanja.

‘Odrasla zrela osoba si to ne dopušta’

Poprilično burna rasprava oko poteza više savjetnice razvila se na Facebook stranici ‘Učitelji, nastavnici, profesori‘ koja okuplja oko 28 tisuća, kako djelatnika obrazovnog sustava, tako onih koji prate događanja u njemu. Nekolicina je tako konstatirala kako upravo zbog ponašanja pojedinih viših savjetnika uopće ne žele krenuti u postupak napredovanja u više zvanje, iako bi im to donijelo dodatak na plaću.

– Bit svega je da nitko ne smije nikoga omalovažavati niti izrugivati. Niti izgled, niti ponašanje, niti pogreške u pravopisu/gramatici… Odrasla zrela osoba si to ne dopušta! Griješimo svi, nismo roboti no onakav stil konverzacije ili komentiranja si viši savjetnici ne smiju dozvoliti! Bilo anonimno ili potpisano! Ne priliči nikome od nas, a kamoli nekome tko treba savjetovati prosvjetare o načinu komunikacije, izražavanja, radu s učenicima, jedan je od komentara na spomenutoj Facebook stranici.

Druga, pak, smatra kako takva vrsta ponašanja prosvjetnih djelatnika na društvenim mrežama nije rijetkost.

– Tužno, ali ne i čudno, poznato je kako prosvjetari često ostavljaju zajedljive komentare na način pisanja poruka i komentara na društvenim mrežama, nedostatak empatije i razumijevanja, stoga što da očekujem kako bi mogli razumjeti moga đaka diZleksičara i diZgrafičara, napisala je sudionica rasprave.

Bilo je i onih koji su upozorili na to da bi škole, odnosno dionici obrazovnog sustava trebali pripaziti na to što se objavljuje na web stranicama škola.

– Čin ismijavanja je već jako zabrinjavajuć, pogotovo ako to čini netko iz odgojno-obrazovnog sektora i to je za svaku osudu, ali definitivno bi trebalo češće provjeravati pismenost učitelja i profesora jer neke greške (koje nisu tipfeleri) su neoprostive. Pišem kao netko tko nije iz tog sektora, napisala je jedna sudionica rasprave.

Viša savjetnica postala je krajem kolovoza

Ključno pitanje koje su mnogi potegnuli jest kompetentnost profesorice za obavljanje posla više savjetnice. Komentar na čitav slučaj zatražili smo od njenog poslodavca, Agencije za odgoj i obrazovanje.

Potvrđuju kako je autorica ove objave zaposlena na mjesto više savjetnice baš nedavno, 24. kolovoza 2022. Kažu da je nakon provedenog natječajnog postupka uspješno pred natječajnim Povjerenstvom ‘obavila razgovor te pokazala potrebne kompetencije za radno mjesto za koje se natjecala’.

– Do zaposlenja u Agenciji za odgoj i obrazovanje ima više od 12 godina staža u struci. Radila je u osnovnim i srednjim školama, sudjelovala je na raznim nacionalnim i međunarodnim projektima iz matematike, fizike i astronomije, te na županijskim i državnim natjecanjima na kojima su njezini učenici postizali zapažene rezultate. Održala je brojne radionice na županijskoj i međunarodnoj razini te radila na projektima NCVVO-a. Agencija je iznimno zadovoljna da je dobila savjetnika s ovako kvalitetnim referencama, stoji u službenom odgovoru AZOO-a na naš upit.

Izdvojeni članak
društvene mreže

Ne koriste svi mladi popularne društvene mreže: Facebook je out, Instagram im ima premalo kvalitetnog sadržaja

AZOO: ‘Ispričavamo se u njezino ime’

Ističu i da je viša savjetnica, prilikom zasnivanja radnog odnosa bila upoznata s aktima AZOO-a, ‘osobito s odredbama Pravilnika o radu koji utvrđuje da je radnik dužan dolično i pristojno se ponašati prema poslovnim partnerima, strankama, drugim radnicima i nadređenima’.

– Istim Pravilnikom utvrđuju se povrede radne obveze radnika zbog kojih je moguće radniku izreći određene mjere. Agencija ne tolerira bilo koje oblike diskriminacije, uznemiravanja i spolnog uznemiravanja njegovih radnika, kao ni bilo koje oblike takvog postupanja radnika Agencije prema drugim osobama s kojima radnik Agencije dolazi u dodir tijekom svoga rada, a pogotovo prema učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima koji su partneri Agencije. Višoj savjetnici određeno je Povjerenstvo za praćenje probnog rada kao i u svakom drugom zasnivanju radnog odnosa. Vjerujemo da se kolegica  nespretno izrazila, da njezina namjera nije bila nikoga vrijeđati te se u njezino ime ispričavamo svima koji su njezinu objavu na društvenim mrežama tako doživjeli, odgovorili su iz AZOO-a i svim odgojno-obrazovnim radnicima zaželjeli uspješan početak nove školske godine.

A je li se viša savjetnica uistinu nespretno izrazila, odnosno koja je bila njena namjera kada je objavljivala post u kojem ukazuje na pravopisne greške učiteljica, nismo uspjeli doznati. Poslali smo joj upit na službenu mail adresu pri AZOO-u, a uz navedeno pitali smo je i kako odgovara na komentare da je njeno ponašanje neprihvatljivo i nepovezivo s funkcijom i smatra li sama da je ono neprofesionalno, budući da se u istoj grupi ranije predstavljala i u raspravama sudjelovala kao viša savjetnica. Odgovor nismo dobili, a ako i kada pristigne, o njemu ćemo pravovremeno izvijestiti.