Pretraga

Osnovna škola dobila virtualnog učenika Tomislava: Vršnjake uči o uzornom ponašanju

A- A+

U Osnovnoj školi kralja Tomislava u Našicama učenici su dobili novog kolegu. Ali, ne običnog kolegu, već virtualnog učenika Tomislava. Kakav je to virtualni učenik, pitate se? Javili smo se školi da nam daju malo više informacija te su nam otkrili kako je virtualni učenik zapravo tu kako bi ostale naučio uzornom ponašanju. Evo kako to radi.

Foto: Screenshot YouTube | Osnovna škola kralja Tomislava Našice

Virtualni učenik Tomislav osmišljen je kao način prijenosa određenih informacija učenicima. Konkretno, nakon donošenja novog Kućnog reda škole smatrala sam da učenike trebamo na drugačiji način upoznati s njegovim odredbama, drugačiji od jednostavnog čitanja Kućnog reda na satovima razrednika te je zamišljeno da kroz kratke priče o Tomislavu učenici prođu kroz osnovna pravila ponašanja u školi, rekla nam je pedagoginja Ivana Šteković iz Osnovne škole kralja Tomislava u Našicama.

Objasnila je kako se učenici, kao i u većini škola, susreću sa sličnim problemima poput kašnjenja na nastavu, guranja i buke na školskim hodnicima, ometanja nastave. korištenje mobitela na nastavi i slično. Stoga je u svrhu prevencije takvog ponašanja pedagoginja Šteković osmislila način kako da poruke o lijepom i uzornom ponašanju lakše dopru do učenika.

– Osmislila sam kratke priče koje govore upravo o tome. Tomislav, naravno, ne voli kasniti, ali i zna što trebamo napraviti ako zakasnimo. Tomislav zna da je neprihvatljivo oštećivati školsku imovinu, zna i da je nepristojno gurati se na hodnicima i vikati, a zna i da ne smije koristiti mobitel na nastavi. Tomislav je zapravo uzoran učenik koji potiče naše učenike na uzorna ponašanja, objasnila je pedagoginja Šteković.

Kako bi učenici došli do tih priča u školi je postavljeno 10 različitih QR kodova koje učenici trebaju skenirati mobitelima.

– Nakon skeniranja učenicima će se prikazati kratka priča o situaciji u kojoj se Tomislav našao. Osim skeniranja i čitanja priča o Tomislavu, učenici mogu i sudjelovati u nagradnoj igri. Za sudjelovanje trebaju popuniti upitnik o Tomislavu i odgovoriti na 10 pitanja. Što se tiče budućnosti, Tomislav će kasnije učenicima govoriti o nasilju među vršnjacima, o kvalitetnom provođenju slobodnog vremena, o zaljubljenosti i mnoštvu drugih tema zanimljivim učenicima osnovne škole. Imat će i neke nedoumice pa će potražiti pomoć svojih vršnjaka, poručila je pedagoginja.