Pretraga

Pitali smo učenike kako ocjenjuju online nastavu u ovom polugodištu u odnosu na onu proljetos

A- A+

Proveli smo anketu na više od 1.200 naših čitatelja, a oni su nam ocjenama od jedan do pet ocijenili online nastavu u ovom polugodištu. Razgovarali smo i s nekoliko maturanata koji su s nama podijelili svoje dojmove o nastavi na daljinu te uglavnom ističu da je sada puno bolja organizacija nego proljetos.

Foto: srednja.hr

Od početka školske godine većina škola iskusila je online nastavu u nekom trenutku, a prije par tjedana sve su srednje počele raditi na daljinu. Zbog toga smo među učenicima i našim čitateljima proveli anketu u kojoj smo ih tražili da ocjene kako je bila organizirana online nastava u ovom polugodištu.

Odgovori su jako podijeljeni

Ispitanicima ponudili ocjene od nedovoljan do odličan koje su mogli dati online nastavu u ovom polugodištu, a u anketi je, u trenutku pisanja ovog teksta (24. prosinca u 9:01h), ukupno sudjelovalo 1.297 naših čitatelja. Odgovori su jako podijeljeni. Relativna je većina, odnosno 27,37%  ispitanika, ocijenila online nastavu u ovom polugodištu ocjenom dobar.

Zatim slijedi ocjena vrlo dobar koju je dalo 24,52% ispitanika, pa dovoljan s 19,12% glasova, zatim nedovoljan sa 15,57% glasova, a najmanje je ispitanika nastavu na daljinu u ovom polugodištu ocijenilo odličnom ocjenom. Rezultate ankete, kako se mijenjaju iz trenutak u trenutak, možete vidjeti ispod.

Razgovarali smo s nekoliko maturantica

Kako bi dobili bolji dojam o online nastavi u ovom polugodištu razgovarali smo s nekoliko maturanata. Anamarija, maturantica jedne opće gimnazije kaže nam da je online nastava sada bolja od one na proljeće jer je došlo do jedne bitne formalne promjene.

– Trenutna online nastava mi je puno bolja od one koja se odvijala na proljeće jer radimo u realnom vremenu, profesori se trude prenijeti nam što bolje znanje koliko god je to moguće u ovakvoj situaciji. Od nedostataka jedino što bih izdvojila je prebacivanje pismenih radova za iduće polugodište, ali pokušavamo se svi zajedno prilagoditi i iz svega ovoga izvući ono najbolje, kaže nam Anamarija.

Drugačije iskustvo od nje ima jedna druga maturantica koja je, zbog naravi svoje izjave, koja je u biti kritika, željela ostati anonimna.

– Moram priznati da je nastava po mom mišljenju lošije organizirana nego u proljeće. Očekuje se od nas da ‘budemo’ na satu u realnom vremenu, odnosno, na primjer ja od 7:30 do 12:55. Nekad znamo imati prvi sat pa sljedeća 3 ne imat pa onda opet imat jedan pa onda opet pauzu pa jedan što po meni nema smisla. Bilo je bolje kada je svatko mogao raditi po svom tempu i kada poželi, kao što je bilo u proljeće. Dalje, pošto svi moraju biti u ‘realnom vremenu’ sustav Teams pada i vrlo je teško raditi u njemu, također je velik problem, bar u mom podneblju gdje živim jak vjetar ovih dana koji remeti signal i Internet je spor ili nepostojeć. Ima još tu toliko toga, no ovo bih izdvojila kao neke glavne stavke, mišljenje je anonimne maturantice.

‘Neki su se profesori drukčije postavili i modernizirali’

Nika, maturantica Gimnazije Nova Gradiška, kaže nam da je njoj puno bolje na online nastavi sada nego li je to bio slučaj prošlog proljeća jer joj je postalo sve sličnija normalnoj nastavi u školi.

– Sada mi je na online nastavi puno bolje nego u proljeće. Profesori su bolje organizirani, znaju kako se ponašati i funkcionirati. Novost nam je nastava u realnom vremenu na pozivu. To omogućuje svima, posebice nama maturantima da nastava bude što sličnija onoj normalnoj i da smo u što manjem nedostatku i gubitku što se tiče gradiva. Također zbog mogućnosti pametne ploče i dijeljenja ekrana nastava je slična kao u školi, rekla nam je Nika.

Razgovarali smo i s Lukom, maturantom Srednje škole fra Antuna Kačića Miošića iz Makarske, a on nam kaže da se u online nastavi u njegovoj školi dosta toga promijenilo od ožujka pa je i učenicima postalo lakše raditi.

– Sad ova dva tjedna što je meni bila online nastava neki su se profesori drukčije postavili i modernizirali da njima, a i nama bude lakše radit i učit. A neki su ostali na svojim prvim idejama i nisu ništa posebno promijenili. Loomen je postao lakše dostupan i pregledniji za razliku od onoga u početku, iako dosta profesora koji su nešto unaprijedili od prošlog puta i s iskustvom izbjegava Loomen. Zadatke i obavijesti nam šalju na Whatsapp ili mail jer je lakše pristupiti i mogu nam veće datoteke slati. Uglavnom promijenilo se dosta toga i olakšalo, rekao nam je Luka.