Pretraga

Pobuna budućih nastavnika i učitelja: ‘Želimo da nam se omogući mjera na koju zakonski imamo pravo’

A- A+

Mjeru aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pripravništvo, ove godine ne mogu koristiti osobe koje su završile nastavničke i učiteljske studije. Iako se u teoriji mogu javljati na redovne natječaje koje raspisuju škole i tako se zaposliti kao pripravnici i odraditi staž, to se u praksi ne događa. Većina škola radije zapošljava osobe s iskustvom. Zato su se budući učitelji i nastavnici okupili u grupu i traže ponovno uvođenje kvota za mjeru pripravništva koju provodi HZZ.

Foto: D. Kovačević|srednja.hr

Veliku buru u javnosti prethodnih je mjeseci izazvala inicijativa za povećanje kvote u mjeri pripravništvo za zdravstvene struke. Riječ je o jednoj od mjera aktivne politike zapošljavanja, a uvedena je umjesto zloglasnog stručnog osposobljavanja. Kvota koju je Hrvatski zavod za zapošljavanje odredio za zdravstvene radnike iznosila je 170 mjesta  i višestruko je manja od broja učenika i studenata koji su završili zdravstvene škole, odnosno studije. Budući zdravstveni radnici javno su se pobunili pa je u konačnici ministar Vili Beroš u dogovoru s HZZ-om donio odluku da se broj mjesta za pripravništvo u zdravstvu povisi na 2.000 mjesta.

‘Još uvijek očajnički iščekujemo što će biti s nama’

Mjera pripravništva koju provodi HZZ potpuno je ukinuta za buduće učitelje i nastavnike, barem za 2020. godinu. Zato je pokrenuta inicijativa kojom se traži ponovno uvođenje kvote za HZZ-ovu mjeru pripravništva za budući nastavnički kadar.

– Već mjesecima pokušavamo doprijeti do institucija nadležnih za provođenje navedene mjere, a sve kako bismo zajedničkim razgovorom pokušali riješiti postojeće probleme. No, na naše upite odgovora nema. Potaknuti zajedničkim nastojanjima kolega iz sektora zdravstva, koji su se u konačnici uspjeli izboriti za 2.000 pripravničkih radnih mjesta u 2021. godini, željeli bismo i mi dobili priliku za razgovor te pronalazak rješenja koje bi odgovaralo svima. Napomenuli bismo i to, da su kolege stručni suradnici također dobili odobrenje od strane Ministarstva za određen broj pripravničkih radnih mjesta u školama. Dakle, jedini smo ostali mi – učitelji i nastavnici – koji još uvijek očajnički iščekujemo što će biti s nama te hoćemo li u skorije vrijeme dobiti ikakvu priliku za stjecanje prvog radnog iskustva u struci, stoji u pismu kojeg nam je poslala grupa učitelja i nastavnika pripravnika.

U teoriji, osobe koje su završile nastavničke i učiteljske studije mogu se javljati na redovne natječaje koje raspisuju škole te tako doći do pripravništva i iskustva potrebnog za pristupanje stručnom ispitu. No realnost je takva da će škole radije zaposliti osobe s iskustvom, nego pripravnika.

– To je, nažalost, nemoguće dobiti nama koji smo tek diplomirali, jer su gotovo svi ostali kandidati u prednosti – imaju određen period radnog iskustva u struci i/ili položen državni stručni ispit, što nas automatski isključuje iz natječaja. U slučaju da netko bez radnog iskustva u struci ipak uspije nekako dobiti posao putem redovitog natječaja za posao, njega će određena odgojno-obrazovna ustanova svakako prijaviti kao pripravnika; no, troškovi njegova stručnog osposobljavanja neće biti pokriveni u okviru mjere pripravništva, već iste financira sama ustanova. Dakle, sama mjera za stjecanje prvog radnog iskustva – pripravništva provodi se i financira od strane nadležnog Ministarstva i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – upravo to je trenutno omogućeno kolegama stručnim suradnicima, kao i onima iz sektora zdravstva, dok nama nije. Želimo da se i nama ponovno omogući korištenje mjere na koju zakonski imamo pravo, kako bismo upotpunili naša znanja i vještine stečene tijekom dugogodišnjeg studiranja struke koju volimo te u konačnici potvrdili naše fakultetske diplome polaganjem državnog stručnog ispita, zaključuju iz grupe učitelja i nastavnika pripravnika.

Izdvojeni članak

Beroš se posuo pepelom: Ispravlja grešku zbog koje mladi zdravstveni radnici godinama ‘sjede’ na burzi

Ministarstvo: Lani je mjeru koristilo samo pet osoba

S obzirom na to da je problem mladih zdravstvenih radnika riješen nakon konzultacija HZZ-a i resornog Ministarstva zdravstva, upit smo poslali u Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Pitamo ih zašto je pripravništvo  kao mjera HZZ-a ukinuto za budući nastavnički kadar.

– Navedena mjera čiji je nositelj Hrvatski zavod za zapošljavanje provodi se od 2018. godine. Korištenje mjere za zapošljavanje učitelja, nastavnika i odgajatelja bilo je omogućeno 2019. godine. S obzirom na to da je u 2019. godini samo pet osoba iskoristilo tu mjeru, uzevši u obzir mali interes učitelja, nastavnika i odgajatelja pripravnika, Ministarstvo je ove godine omogućilo korištenje mjere pripravništva samo za stručne suradnike, s obzirom na povećane potrebe školskih ustanova upravo za ovim kadrom, osobito s ciljem pojačanog pružanja stručne podrške učenicima i roditeljima tijekom epidemije i različitih modela provedbe nastave, ističu iz Ministarstva obrazovanja.

Dodatno smo pitali i planira li se provedba ove mjere u 2021.

– Ako Hrvatski zavod za zapošljavanje nastavi s provedbom navedene mjere u 2021. godini, Ministarstvo će, ako se pokaže interes, ponovno omogućiti korištenje ove mjere i za učitelje, nastavnike i odgajatelje, zaključuju u Ministarstvu obrazovanja.