Pretraga

Popravni rok: znanje naših čitatelja o HPV-u i spolnim bolestima tek za slabu trojku

A- A+

HPV je toliko čest da se gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene njime zaraze u nekom trenutku svog života (75 do 80 posto muškaraca i žena inficirat će se HPV-om). Čak 3 od 4 nove infekcije HPV-om događaju se osobama od 15 do 24 godine, a ako se infekcija ne otkrije dovoljno rano i ako se ne liječi, inficirane se stanice mogu razviti u karcinom. Riječ je o ozbiljnom problemu o kojem smo pisali i prošle godine, kada su naši čitatelji rješavali kviz znanja, a prema rezultatima, znali su tek za ocjenu dovoljan. Sada smo vas pozivali na popravni, no rezultati su tek nešto bolji – za tanku trojku, i pokazuju da se o HPV-u još puno toga može naučiti.

Prošle je godine 2.800 čitatelja riješilo naš kviz ‘Provjerite koliko znate o HPV-u i spolno prenosivim bolestima’, a od 14 pitanja, prosječan broj točnih odgovora bio je 8,79. Ove godine, kviz je riješilo 841 čitatelja, a prosjek točnih odgovora bio je nešto bolji – 9,15.

U postocima, riječ je o tri posto boljem rezultatu, a ako bi profesor bio blagonaklon, učenik bi za 65,35 posto točnosti mogao dobiti ocjenu dobar. Na maturi bi za takav postotak uspješnosti maturant dobio trojku, a u nekim predmetima bi mogao računati na četvorku. Rijetki su oni koji su uspjeli riješiti kviz sa 100 posto uspješnosti, što je samo još jedan dokaz kako mladima nedostaje puno znanja o HPV-u i spolno prenosivim bolestima.

Svoje znanje u kvizu možete iskušati ovdje (na kraju teksta imate točno odgovore zajedno s postotkom točno odgovorenih pitanja), a usput i naučiti da kondomi mogu smanjiti rizik od infekcije, no da HPV može zaraziti i područja koja nisu prekrivena prezervativom. Isto tako, našim je kvizašima bilo manje poznato da HPV može uzrokovati čak šest vrsta karcinoma, ali kako može dovesti do karcinoma i kod muškaraca. Najviše znanja pokazali su na pitanju koja je spolna bolest smrtonosna, na što je odgovor SIDA.

Hrvatska je postala sedma zemlja u svijetu koja je omogućila besplatno cijepljenje protiv HPV-a, a time i protiv čak šest vrsta karcinoma. Do 2016. godine u Hrvatskoj je jedina pouzdana preventivna mjera bila dostupna samo ženama, a odsada i dječaci imaju priliku cijepiti se budući da nisu samo prijenosnici virusa, već i sami obolijevaju od različitih oblika karcinoma u sve većem broju. Ovaj se oblik prevencije preporučuje upravo kako bi se smanjio rizik od infekcije i razvoja karcinoma jer zaštita od HPV-a je prevencija raka.

Rezultati kviza po pitanjima su sljedeći:

1. Što je od navedenog spolno prenosiva bolest?

a) meningitis

b) HPV 93,33%

c) dijabetes

d) gastritis

2. Najrasprostranjenija bakterijska spolna infekcija i po ljudsku plodnost najpogubnija spolno prenosiva bolest je:

a) gonoreja

b) klamidija 66,66%

c) gastritis

d) tifus

3. Infekcija humanimpapiloma virusom (HPV) može uzrokovati:

a) rak vrata maternice, rodnice i stidnice u žena, rak penisa u muškaraca i rak anusa i stražnjeg dijela grla, uključujući rak korijena jezika i krajnika u žena i muškaraca. 99%

b) karcinom pluća

c) zatajenje bubrega

d) otežano mokrenje

4. Koja se infekcija još naziva „tihom upalom“ budući da najčešće ne izaziva nikakve zdravstvene tegobe zbog kojih bi se potražila liječnička pomoć:

a) HPV

b) SIDA

c) gonoreja

d) klamidija 27,66 %

5. Prvi znakovi ove bolesti obično su karakteristični mjehurići na vanjskim spolnim organima i okolnom području. Promjene na koži prati lokalna bol i osjetljivost, pečenje pri mokrenju, pojačani iscjedak iz rodnice žena i uretre muškaraca, ali i opći simptomi kao temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima. Ova spolna bolest je:

a) genitalni herpes 60%

b) sifilis

c) HPV

d) SIDA

6. Koliko karcinoma uzrokuje HPV:

a) uzrokuje čak 3 vrste karcinoma

b) uzrokuje čak 6 vrsta karcinoma 41,3 %

c) uzrokuje čak 12 vrsta karcinoma

d) uzrokuje čak 24 vrste karcinoma

7. Koja je spolna bolest smrtonosna?

a) genitalni herpes

b) gonoreja

c) SIDA 94,23%

d) sifilis

8. Uzročnik ove spolne bolesti ulazi u krv prilikom spolnog odnosa kroz neznatno, jedva vidljivo oštećenje kože ili sluznice muškog ili ženskog spolovila. U krvotoku se treponema razmnožava te se krvlju, limfom i okolnim tkivom širi u susjedne, ali i udaljene organe. Osim što izaziva tjelesnu invalidnost, izaziva i teške duševne posljedice. Riječ je o:

a) klamidiji

b) cisti

c) sifilisu 82 %

d) triperu

9. U većini slučajeva nestaje sam od sebe i ne uzrokuje nikakve zdravstvene tegobe. Međutim, kada infekcija ne prolazi, može uzrokovati zdravstvene tegobe poput genitalnih bradavica i nekoliko vrsta karcinoma. Riječ je o:

a) HPV-u 21 %

b) sifilisu

c) kapavcu

d) triperu

10. U muškaraca uzrokuje upalu uretre, a u žena upalu rodnice. Klinički znakovi infekcije nisu specifični te se tek posebnim pretragama mogu razlučiti od infekcije drugim mikroorganizmima. U muškaraca se zamjećuje crvenilo, peckanje i pojačani iscjedak iz uretre, a u žena su znakovi infekcije koji put vrlo oskudni i očituju se kao pojačani iscjedak i osjećaj iritiranosti rodnice. Ova se spolna bolest zove:

a) genitalni herpes

b) klamidija 53,33%

c) SIDA

d) gonoreja

11. U Hrvatskoj je i za djevojčice i za dječake dostupna učinkovita prevencija protiv 6 vrsta karcinoma uzrokovanih HPV-om. Riječ je o:

a) sirupu

b) antibiotiku

c) analgetiku

d) cjepivu 73,33 %

12. Spolne bradavice ili šiljati kondilomi mogu biti bolni, lako se mrve i izazivaju svrbež. Ovi tipovi ne dovode do zloćudnog rasta, stoga su označeni kao tipovi niskog rizika za razvoj zloćudnih tumora, a uzrokuje ih:

a) Chlamydia trachomatis

b) Humanipapiloma virus 46,66%

c) Herpes simplex

d) spiroheta

13. HPV je vrlo česta spolna bolest kojom se mogu zaraziti:

a) samo muškarci

b) samo žene

c) i žene i muškarci 53,33%

d) ni muškarci ni žene

14. Kondomi mogu spriječiti infekciju HPV-om:

a) ne

b) da

c) mogu smanjiti rizik od infekcije, no HPV može zaraziti i područja koja nisu prekrivena prezervativom 73,33 %

d) mogu povećati rizik od infekcije