Pretraga

Preporod se pridružio Savezu samostalnih sindikata Hrvatske: ‘Jesen koja dolazi bit će vrijeme velikih izazova’

A- A+

Iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) priopćeno je kako su od petka bogatiji za gotovo 10 tisuća članova, nakon što je potpisan sporazum o pridruživanju sa Sindikatom zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. Podsjetimo, sindikalna jesen bit će burna jer se u drugoj polovici rujna nastavljaju pregovori oko povećanja osnovice plaće u javnom sektoru.

Mladen Novosel i Željko Stipić|Foto: SSSH

Prvi je to školski sindikat, Sindikat Preporod, ušao je u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). Pridruživanjem Preporoda je, navode iz SSSH-a, prepoznata snaga tog Saveza ‘i važnost zajedničkog sindikalnog djelovanja’. Inače, Preporod ima gotovo tisuću članova te iz više od 400 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Stipić: ‘Jesen koja dolazi bit će vrijeme velikih sindikalnih izazova’

– Ovim pridruživanjem došlo je do velikog unaprjeđenja na sindikalnoj sceni gdje Savez samostalnih sindikata Hrvatske ima interes štititi radnička prava kako u privatnom tako i javnom sektoru. Poznavajući akcijsku sposobnost sindikata Preporod, siguran sam da će isti uvelike doprinijeti svojim iskustvom svim sindikatima u našoj sindikalnoj središnjici, te daljnjem uspješnom sindikalnom djelovanju u Republici Hrvatskoj, izjavio je prilikom potpisivanja predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Čelni čovjek Preporoda, Željko Stipić ističe da je ovaj sindikat potražio svoje mjesto unutar etablirane sindikalne središnjice kako bi bili što pripremljeniji za ono što predstoji.

– Jesen koja dolazi bit će vrijeme velikih sindikalnih izazova. U toj situaciji sindikat Preporod ne želi ostati po strani. Savez samostalnih sindikata Hrvatske je okvir unutar kojeg mi želimo dati svoj doprinos kako bi se napokon sindikati u ovoj zemlji nametnuli u zaštiti radnika i standarda svih građana ove zemlje, izjavio je predsjednik sindikata Preporod, Željko Stipić.

Izdvojeni članak
prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Novi pregovori u rujnu: Sindikati žele da plaće u javnom sektoru rastu kako se povećavaju cijene

Novi pregovori s Vladom u rujnu

Podsjetimo, proljetos je potpisan novi Temeljni kolektivni ugovor za zaposlenike javnih službi, koji uređuje i materijalna prava zaposlenika u školstvu. Tijekom pregovora Vlade i sindikata, među kojima je bio i Preporod, najveći prijepori vodili su se oko povećanja osnovice. Sindikati su tražili da se ona poveća za osam posto, ali je dogovoreno da se s 1. svibnjem poveća za četiri posto, a da se pregovori nastave u rujnu.

Sindikalna strana sada je složna da inflacija ubrzava te da su njene stope već poništile dogovoreni rast osnovice. Stipić je već ranije predložio rješenje prema kojemu bi se u  novi sporazum ugradila odredba da rast plaća prati rast životnih troškova, kako je i regulirano pitanje naknade za troškove prijevoza. Više o tome čitajte na poveznici.