Pretraga

Rast prosječne plaće učitelja od štrajka 2019. do danas: U pet godina dobili oko 500 eura povišice

Učitelji, nastavnici i profesori od 2019. bore se za rast plaća u obrazovnom sektoru. Od tada pa do danas prošlo je pet godina, a prosječna plaća učitelja bez napredovanja porasla je za nešto više od 500 eura. Tako im prosječna plaća za ožujak 2024. godine iznosi 1.477 eura neto, dok je u travnju 2019. iznosila 946 eura neto. Prosječne plaće učitelja usporedili smo s rastom prosječnom plaćom u Hrvatskoj koja je u ožujku 2024. iznosila 1.326 eura. Najveće povećanje dobili su učitelji i ravnatelji koji su u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole od školske godine 2023./2024.

u pozadini ruke koje broje novčanice eura, naprijed isječak grafikona s plaćama

Foto: Canva | srednja.hr

Prije početka jednog od najduljih štrajkova u povijesti Hrvatske – štrajka obrazovnih djelatnika 2019. godine, prosječna plaća učitelja bez napredovanja iznosila je 946 eura neto. Od tada pa do danas prošlo je pet godina, a nastavnici su se uspjeli izboriti za veće plaće. Tako je za ožujak 2024. prosječna plaća istog tog učitelja bez napredovanja iznosila 1.477 eura neto, što je povećanje za nešto više od 500 eura od sredine 2019. godine.

Prosječna neto plaća učitelja bez napredovanja u ožujku 2024. iznosila je 1.477 eura

Usporedili smo prosječne neto plaće tih učitelja s prosječnom neto plaćom u Hrvatskoj što smo preuzeli iz izvješća Državnog zavoda za statistiku. Isto smo učinili i s prosječnom neto plaćom ravnatelja te učitelja i ravnatelja koji su u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole od početka školske godine 2023./2024. Podatke smo dobili od Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih izvatkom iz Centralnog obračuna plaća.

Valja naglasiti kako se podaci o prosječnim neto plaćama učitelja i ravnatelja bez napredovanja, a koji su prikazani u grafikonima, odnose na plaće zaposlenih u osnovnim školama. Također napominjemo kako podaci o prosječnim plaćama učitelja ne sadrže neke elemente poput naknade za prijevoz, kao ni iznose materijalnih prava poput jubilarnih nagrada, otpremnina i pomoći.

Što čini prosječnu plaću učitelja prikazanoj u grafikonima?

Iznosi o prosječnim isplaćenim plaćama prikazanima u grafikonima sadrže osnovnu plaću kao i dodatke na plaću koji su ugovoreni važećim kolektivnim ugovorima. To uključuje i prekovremeni rad, dodatak za rad u smjenama, dodaci za rad u posebnim uvjetima rada i druge dodatke, ovisno o radnom mjestu.

Stoga treba uzeti u obzir da prosječna neto plaća koja je prikazna u grafikonima ne izražava nužno plaću svakog pojedinog učitelja ili ravnatelja u sustavu, a čije se plaće itekako razlikuju. Tako oni koji su se tek zaposlili u sustavu, samci bez djece, oni koji rade u jednosmjenskim školama, na primjer, imaju najmanje plaće. S druge strane, oni koji imaju više godina staža i dodatke za smjenski rad i oni u višem zvanju, imaju puno veće plaće.


OSNOVNA, PROSJEČNA, MEDIJALNA PLAĆA…

Plaću zaposlenika škola čini osnovna plaća i dodaci na osnovnu plaću. Iznosi o prosječnim i medijalnim isplaćenim plaćama sadržavaju i dodatke na plaću koji su ugovoreni važećim kolektivnim ugovorima poput dodatka za prekovremeni rad, dodatka za rad u smjenama, za rad u posebnim uvjetima rada, ali ne i naknadu za prijevoz. Prosječna plaća računa se kao aritmetički prosjek svih plaća u nekom sustavu; ona stoga predstavlja okviran broj jer ne govori puno o tome koliko je u sustavu onih s malom, a koliko onih s velikom plaćom. Medijalnu plaću dobijemo tako što poredamo plaće od najniže do najviše, a medijalna je ona koja se nalazi u sredini; to znači da polovina ljudi u sustavu ima veću plaću od medijalne, a polovina manju.


U ožujku ove godine najveći porast plaće u posljednjih pet godina i to za oko 150 eura

Prosječne plaće koje smo koristili u ovoj tablici predstavlja prosječnu neto plaću učitelja bez napredovanja. Prosječna plaća za travanj 2019. godine odnosi se na plaću prije štrajka koja je tada iznosila 946 eura neto. Prosječna plaća u Hrvatskoj tog je mjeseca iznosila 854 eura. Nakon štrajka u travnju 2020. prosječna plaća učiteljima iznosi 1.000 eura, a u Hrvatskoj je tada iznosila 879 eura.

Iduće povećanje učitelji su dobili dvije godine kasnije u veljači 2022. i tada im je prosječna neto plaća iznosila 1.091 euro, dok je prosječna plaća na razini države bila 990 eura. U listopadu 2022. godine učiteljima je prosječna plaća narasla na 1.200 eura neto, dok je tada prosječna neto plaća u Hrvatskoj prešla prag od 1.000 eura i iznosila 1.091 euro. U srpnju 2023. godine prosječna neto plaća učiteljima bila je 1.251 euro, a na nacionalnoj razini iznosila je 1.141 euro neto.

U listopadu 2023. je prosječna neto plaća učiteljima bila 1.325 eura, a u Hrvatskoj 1.178 eura. Posljednje povećanje u ožujku 2024. godine, kada su im se povećali dogovoreni koeficijenti, učiteljima je ujedno i najveće povećanje od 2019. Radi se o prosječnom povećanju od 150 eura za period od listopada 2023. do ožujka 2024. godine. Tako je trenutno prosječna neto plaća za učitelja bez napredovanja 1.477 eura neto, dok je prosječna neto plaća na razini države trenutno 1.326 eura. Detaljnije brojke oko prosječnih i medijalnih plaća učitelja u osnovnim školama i nastavnika u srednjim školama, kao i onih s napredovanjem, možete pogledati na ovoj poveznici.

prosječna plaća učitelja ravnatelja

Izvor: MZO | srednja.hr


ZAŠTO NAVEDENI IZNOS PROSJEČNE PLAĆE NEMAJU SVI NASTAVNICI U HRVATSKOJ?

Plaće učitelja u školama mogu se drastično razlikovati u visini, a to ovisi o nekoliko faktora. U prvom su redu tu godine staža. Za svaki godinu staža dobiva se dodatak na plaću od 0,5 posto. Dalje visina plaće ovisi o tome radi li učitelj u školi s jednom ili dvije smjene. Dvosmjenski rad podrazumijeva dodatak za smjenski rad. Kroz godine nastavnici mogu i napredovati u zvanja pa postati mentori, savjetnici ili čak izvrsni savjetnici. Svako više zvanje prati i povećanje plaće. Na koncu, visina plaće ovisi i o broju uzdržavanih članova na temelju kojih učitelj, kao i svi radnici, ostvaruje pravo na poreznu olakšicu. Oni koji su stariji i imaju više djece koja se vode na njihovoj poreznoj kartici, imat će veću plaću.


Učitelji i ravnatelji u CDŠ imaju od 240 do 500 eura veću prosječnu plaću

Podaci o prosječnim plaćama ravnatelja odnose se samo na razdoblje od listopada 2023. do ožujka 2024. jer podatke od prije nismo imali. Iz grafikona je vidljivo kako ravnatelji osnovnih škola u ožujku ove godine imaju prosječnu neto plaću od skoro 2.000 eura. To je za više od 650 eura veći iznos od prosječne plaće u Hrvatskoj.

Podaci o prosječnim plaćama u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole (CDŠ) također su dostupni samo od početka školske godine 2023./2024. kada je eksperiment i počeo. Tako je vidljivo kako su učitelji bez napredovanja dobili znatno veće povećanje od svojih kolega koji ne sudjeluju u eksperimentu.

Tako prosječna plaća učitelja u CDŠ bez napredovanju ožujku 2024. iznosi 1.720 eura, što je za 243 eura više od učitelja u ‘običnoj’ školi. Prosječna neto plaća ravnatelja čija je škola u CDŠ prelazi 2.000 eura i u ožujku je iznosila 2.511 euro. To je za više od 500 eura veći prosječni iznos plaće od ravnatelja čije škole nisu u eksperimentu cjelodnevne škole.

Ako preračunamo, prosječna plaća u Hrvatskoj iznosi oko 10.000 kuna, a učiteljima oko 11.000 kuna – je li to dovoljno?

Preračunamo li eure u kune, prosječna plaća u Hrvatskoj trenutno iznosi skoro 10.000 kuna, a prosječna plaća učitelja gotovo 11.000 kuna. I dok bi mnogi bi rekli da se oni koji imaju takvu plaću ‘nemaju što žaliti’, u obzir treba uzeti povećanje troškova kojima svjedočimo posljednjih godina.

U prvom redu tu je inflacija, povećanje troškova režija i energenata, nerealne cijene nekretnina i najma stanova, a rast cijena najviše se vidi kod prehrambenih proizvoda, kao i lijekova. Stoga, ako ste i dobili povećanje plaće koju vidite da imate u medijima, ali imate osjećaj da nikada manje novaca niste imali, niste jedini.