Pretraga

Savjet mladih Grada Zagreba: ‘Nismo prihvatili SDP-ov prijedlog uvođenja Građanskog jer Zagreb zaslužuje bolji model od riječkog’

A- A+

Gradska skupština Grada Zagreba jučer je na sjednici odbila prijedlog o uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u zagrebačke osnovne škole po tzv. riječkom modelu. Kako nam je jučer rekla gradska zastupnica Sandra Švaljek, Savjet mladih Grada Zagreba prethodno se zalagao za uvođenje GOO-a i o tome razgovarao s klubovima zastupnika, no mladi ipak nisu prihvatili zaključak o uvođenju izvannastavnog GOO-a. Zašto je tome tako, upitali smo predsjednika Savjeta mladih Grada Zagreba, Petra Jurišina.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, većinom glasova odbijen je prijedlog o uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja, kao izvannastavne aktivnosti u zagrebačke osnovne škole, a prema tzv. riječkom modelu. Za uvođenje GOO-a kao izvannastavne aktivnosti bili su gradski zastupnici SDP-a, GLAS-a, Zagreb je naš, Naprijed Hrvatska, Za grad, Nova ljevica, Sandra Švaljek i dio HSLS-a. Protiv uvođenja GOO-a bili su gradski zastupnici iz stranaka Bandić Milan 365, HDZ i Neovisni za Hrvatsku. Suzdržani su bili zastupnici Radničke fronte i drugi dio HSLS-a.

O prijedlogu uvođenja izvannastavnog GOO-a u zagrebačke škole, očitovao se i Savjet mladih Grada Zagreba, koji na svojoj sjednici 19. travnja nije prihvatio Prijedlog zaključka o uvođenju izvannastavnog GOO-a većinom glasova (4 ‘za’, 0 ‘protiv’ i 5 ‘suzdržanih’). Zašto je tome tako, danas smo upitali Petra Jurišina, predsjednika Savjeta mladih Grada Zagreba.

Savjet mladih Grada Zagreba: ‘Riječki kurikulum treba unaprijediti i prilagoditi glavnom gradu Hrvatske’

Ustupio nam je izvještaj Savjeta mladih o uvođenju izvannastavnog GOO-a u zagrebačke škole, a u kojem stoji kako Savjet mladih nije prihvatio ovakav prijedlog zaključka Kluba SDP-a iz nekoliko razloga.

Izdvojeni članak
foto: Ivan Božić|srednja.hr

Dan Građanskog odgoja: Grad Zagreb odbio, a Osijek prihvatio novu izvannastavnu aktivnost

– Prvi i glavni razlog je taj što Grad Zagreb treba i zaslužuje bolji i kvalitetniji model GOO-a od onog riječkog koji se de facto još razvija. Smatramo da Zagreb ima veći ljudski, financijski i prostorni potencijal te da riječki kurikulum treba unaprijediti i prilagoditi glavnom gradu Hrvatske. Smatramo da bi zbog drugačije strukture Grada Zagreba trebalo razmisliti o dodatnom uključivanju Vijeća gradskih četvrti  u izvođenje takve aktivnosti, ali u našem gradu djeluju i brojne udruge od kojih mladi mogu tako puno naučiti na direktan i zanimljiv način, a te udruge jednostavno ne djeluju na području ostatka Hrvatske, stoji u izvješću Savjeta mladih kojeg potpisuje Jurišin te dodaju kako bi trebalo inicijalno evaluirati implementaciju građanskog i u osnovnim i u srednjim školama, kako bi se omogućio kontinuitet učenja i razumijevanja, ali i prilagođenost sadržaja građanskog različitim dobnim skupinama, odnosno različitim strukama.

U Savjetu mladih od 11. mjeseca rade na optimalnom uvođenju GOO-a u škole

Izdvojeni članak

Građanski odgoj i obrazovanje kao put do sprečavanja diskriminacije: Pučka pravobraniteljica traži od MZO-a da ga izdvoji u zaseban predmet

Kako stoji u izvještaju, Savjet mladih pitanje uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja smatra iznimno važnim te ističu da su od 11. mjeseca, kada su konstituirani, pa sve do danas radili na optimalnom rješenju uvođenja ovakvog oblika nastave u škole. Ističu i kako im se većina klubova zastupnika odazvala na konzultacije na ovu temu te kako svi klubovi shvaćaju ozbiljnost i važnost tema koje se provlače kroz GOO.

Ističu i kako je GOO kao aktivnost svojevrsna tabu tema na državnoj razini jer se ‘kao provodi’, a malo tko zna kako se, gdje se i tko ga provodi. U prosincu su se, na tribini sa svim zainteresiranim udrugama mladih i za mlade kao najaktivnijim predstavnicima mladih, svi složili da je GOO s temama koje donosi važan segment, ne samo školskog, već i cjeloživotnog obrazovanja.

GOO – važan i prioritetan problem Savjeta mladih

Savjet mladih Grada Zagreba sastao se i s Odjelom za školstvo Grada Rijeke, čije su rezultate evaluacije eksperimentalnog programa provođenja izvannastavnog GOO-a ocijenili pozitivnim i zanimljivim. U posljednjih mjesec dana, Savjet mladih obavio je konzultacije s predstavnicima civilnog društva u Zagrebu kojima su teme građanskog zapravo djelokrug rada (GOOD inicijativa, Štedopis i OAZA).

Izdvojeni članak

Rijeka predvodnica građanskog odgoja: Učenici oduševljeni gradivom, tražili veću satnicu i deblju knjigu

Zaključuju kako je GOO važna tema koja će se prije ili kasnije morati regulirati na kvalitetan način.

– Svjesni smo da uvođenje ovakve aktivnosti u školama uz blagoslov Skupštine podrazumijeva i određene financijske izdatke, ali vjerujte mi da je to s obzirom na zagrebački proračun zbilja minoran iznos novca. Iako nismo prihvatili ovakav prijedlog zaključka, još jednom napominjem da je građanski iznimno važan i prioritetan problem Savjeta mladih na koji treba gledati kao investiciju, ne kao uzaludni trošak, jer trošak neinformiranih i pasivnih mladih ljudi je dugoročno daleko veći i teži od ulaganja u kvalitetan i održivi obrazovni program, stoji u izvješću Savjeta mladih Grada Zagreba kojeg potpisuje njegov predsjednik, Petar Jurišin.

_________________________________________

Pročitajte sve o temi uvođenja GOO-a kao izvannastavne aktivnosti diljem Hrvatske:

1. Rijeka predvodnica građanskog odgoja: Učenici oduševljeni gradivom, tražili veću satnicu i deblju knjigu

2. Veliko istraživanje: Građanski odgoj na krilima entuzijazma nastavnika, nedostaje jasna politička podrška

3. Ovaj hrvatski grad ide dobro utabanim stopama Rijeke i uvodi Građanski odgoj u osnovne škole

4. Nakon Siska, i Istra će putem Rijeke: Obrazovat će učenike da budu i odgovorni građani

5. Pozitivno riječko iskustvo širi se Hrvatskom: Još jedna županija obrazovat će svoje školarce da budu i odgovorni građani

6. Još jedna županija u 10 svojih škola od jeseni uvodi Građanski odgoj kao izvannastavnu aktivnost

7. Građanski odgoj i obrazovanje kao put do sprečavanja diskriminacije: Pučka pravobraniteljica traži od MZO-a da ga izdvoji u zaseban predmet

8. Uz svijetle primjere dobre prakse, čini se da je lakše poslati raketu na Mars, nego uvesti Građanski odgoj

9. Riječki model Građanskog odgoja širi se na sjever Hrvatske: Po njemu će učiti i čakovečki učenici

10. Dan Građanskog odgoja: Grad Zagreb odbio, a Osijek prihvatio novu izvannastavnu aktivnost