Pretraga

Šef SDP-a nakon napada na Markovom trgu: Uvedite građanski odgoj i osudite ‘za dom spremni’!

A- A+

Nakon krvavog napada na Markovom trgu koji je potresao cijelu Hrvatsku, oglasio se šef SDP-a Peđa Grbin. Reagirajući na izjave predsjednika Vlade, rekao je da ne možemo očekivati promjenu na bolje dok građanski odgoj nije predmet u školama, a uzvik ‘za dom spremni’ nije adekvatno osuđen od strane vlasti.

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a
Foto: srednja.hr | Screenshot N1

Dva dana nakon kobnog događja pred zgradom Vlade, u kojem je više puta ustrijeljen policajac, a 22-godišnji napadač je sebi naposljetku oduzeo život, premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare. U kratkim crtama, ustanovio je kako je napadač bio radikaliziran te istaknuo da tome treba stati na kraj.

‘Treba u škole uvesti građanski odgoj’

Na njegove je izjave reagirao šef opozicije, predsjednik SDP-a Peđa Grbin, istaknuvši da bez uvođenja obveznog građanskog odgoja i obrazovanja u škole i obračunavanja s reliktima prošlih režima, ne možemo očekivati promjenu na bolje, piše Telegram.

Izdvojeni članak

[Parlamentarij] Evo kako izgleda građanski odgoj u nastavi

– Drago mi je da je Andrej Plenković slušao moj jutrošnji govor u Saboru i da je shvatio da bez obračuna s govorom mržnje, ali ne samo deklarativnog, naše društvo ne može naprijed. Bojim se, međutim, da rješavanje tog problema isključivo represivnim aparatom, bez istovremenog uvođenja građanskog odgoja u škole i slanja jasnih poruka oko toga što govor mržnje doista jest, prije svega mislim na odnos prema pozdravu Za dom spremni, takav obračun neće polučiti nikakve rezultate, rekao je Grbin.

Dodatno je prokomentirao i prozivke premijera u vezi korupcije te mu kratko odgovorio da se osvrne na sjednicama Vlade, a onda počne dijeliti lekcije.

Građanski odgoj tek iznimno u školama

Građanski odgoj trenutno je jedna od sedam međupredmetnih tema u školama, no ne i zaseban predmet. Zaseban je predmet tek u riječkim školama i nekim školama Varaždinske županije. Grad Zagreb najavio je uvođenje zasebnog predmeta u škole. Do kraja ove kalendarske godine provest će istraživanje u svim školama o interesu za taj predmet, a o ulasku predmeta u nastavu može se govoriti najranije od iduće školske godine.

Ovog proljeća u podcastu smo ugostili Ivanu Plazonić, profesoricu II. gimnazije u Zagrebu, koja nam je ispričala kako izgleda nastava Građanskog odgoja i obrazovanja u školama. Sve to možete vidjeti u videu ispod.